2016-03-17 06:00

2016-03-17 09:31

Orup tar krogshow till Karlstad

KONSERT: Orup kommer till Karlstad med två konserter

Nu tar Orup med sin hyllade krogshow Viva la pop ut på turné runt om i landet. Karlstad och Löfbergs arena är ett av stoppen längs turnévägen.

Få svenska artister kan skryta med så många hits som Thomas ”Orup” Eriksson. Redan 1987 kom Är du redo? och sedan har låtar som Regn hos mig, Magaluf och Född i november adderats till hitkavalkaden.

– Det blir såklart en massa hits i showen. Fast det blir en hel del andra låtar också, säger Orup till NWT.

Många av hans mest populära låtar har några år på nacken.

– Jag har svårt att ta in att alla de där åren har gått, fortsätter han och skrattar.

– För mig känns det inte som om det var så länge sedan jag skrev de där låtarna som blev mitt genombrott. Jag känner fortfarande att de ligger mig väldigt nära. Jag var inte jätteung när jag slog igenom, jag var 28, det var ungefär samtidigt som jag fick mitt första barn.

Partybetonade hits

Flera av hans låtar fick nytt liv i samband med hans medverkan i Så mycket bättre. Där tolkades hans musik av bland andra Kajsa Grytt, Carola och Ola Salo. Totalt har han släppt tio studioalbum.

– Många av mina låtar betyder jättemycket för mig. Men när jag spelar live så kan de få en annan betydelse. I ett konsertsammanhang så fyller låtarna olika funktioner, de får olika roller rent dramaturgiskt. Men om jag bara lyssnar, utanför scenen, så gillar jag mest de mer dramatiska låtarna, som Regn hos mig och Stockholm till exempel. På scen kan jag gilla de mer enkla, partbetonade hitsen mer.

Vid det här laget uppskattar han att han gjort showen Viva la pop ungefär 180 gånger. Först i Stockholm och sedan i Göteborg. Nu ska han komma ut i landet, till Karlstad kommer han för att göra två konserter, 4–5 november (biljetterna släpps den 18/3 9.00).

– I en ishall får man måla med lite större pensel, men i stort är det exakt samma upplägg på showen som när vi körde på Rondo i Göteborg.

Krogshowen som format brukar inbjuda till en mer personlig kontakt mellan artist och publik, hur har du tänkt kring det?

– Så tänker inte jag alls. Den enda skillnaden jag ser mellan krogshow och vanlig konsert är att det är booze och mat innan. Jag bestämde mig tidigt för att göra det jag är bra på, så jag kör en konsert fullt ut. Inga långa monologer eller en massa dansare. Jag tar hellre ut svängarna musikaliskt och visuellt, med bandet och scenen. En artist, ett band och en publik. Mer behövs inte.

Du kör Viva la pop året ut - vad händer sedan?

– Jag är väldigt sugen på att börja på något nytt! Just nu är jag mest sugen på att skriva till mig själv, inte till andra artister. Men jag vet inte, jag har inte bestämt något än.

Få svenska artister kan skryta med så många hits som Thomas ”Orup” Eriksson. Redan 1987 kom Är du redo? och sedan har låtar som Regn hos mig, Magaluf och Född i november adderats till hitkavalkaden.

– Det blir såklart en massa hits i showen. Fast det blir en hel del andra låtar också, säger Orup till NWT.

Många av hans mest populära låtar har några år på nacken.

– Jag har svårt att ta in att alla de där åren har gått, fortsätter han och skrattar.

– För mig känns det inte som om det var så länge sedan jag skrev de där låtarna som blev mitt genombrott. Jag känner fortfarande att de ligger mig väldigt nära. Jag var inte jätteung när jag slog igenom, jag var 28, det var ungefär samtidigt som jag fick mitt första barn.

Partybetonade hits

Flera av hans låtar fick nytt liv i samband med hans medverkan i Så mycket bättre. Där tolkades hans musik av bland andra Kajsa Grytt, Carola och Ola Salo. Totalt har han släppt tio studioalbum.

– Många av mina låtar betyder jättemycket för mig. Men när jag spelar live så kan de få en annan betydelse. I ett konsertsammanhang så fyller låtarna olika funktioner, de får olika roller rent dramaturgiskt. Men om jag bara lyssnar, utanför scenen, så gillar jag mest de mer dramatiska låtarna, som Regn hos mig och Stockholm till exempel. På scen kan jag gilla de mer enkla, partbetonade hitsen mer.

Vid det här laget uppskattar han att han gjort showen Viva la pop ungefär 180 gånger. Först i Stockholm och sedan i Göteborg. Nu ska han komma ut i landet, till Karlstad kommer han för att göra två konserter, 4–5 november (biljetterna släpps den 18/3 9.00).

– I en ishall får man måla med lite större pensel, men i stort är det exakt samma upplägg på showen som när vi körde på Rondo i Göteborg.

Krogshowen som format brukar inbjuda till en mer personlig kontakt mellan artist och publik, hur har du tänkt kring det?

– Så tänker inte jag alls. Den enda skillnaden jag ser mellan krogshow och vanlig konsert är att det är booze och mat innan. Jag bestämde mig tidigt för att göra det jag är bra på, så jag kör en konsert fullt ut. Inga långa monologer eller en massa dansare. Jag tar hellre ut svängarna musikaliskt och visuellt, med bandet och scenen. En artist, ett band och en publik. Mer behövs inte.

Du kör Viva la pop året ut - vad händer sedan?

– Jag är väldigt sugen på att börja på något nytt! Just nu är jag mest sugen på att skriva till mig själv, inte till andra artister. Men jag vet inte, jag har inte bestämt något än.

Turnéschema

16 sept, fredag – Karlskrona, ABB Arena 20:00

17 sept, lördag – Karlskrona, ABB Arena 20:00

23 sept, fredag – Malmö, Malmö Arena 20:00

24 sept, lördag – Malmö, Malmö Arena 20:00

30 sept, fredag – Örebro, Conventum Arena 20:00

1 okt, lördag – Örebro, Conventum Arena 20:00

7 okt, fredag – Linköping, Saab Arena 20:00

8 okt, lördag – Linköping, Saab Arena 20:00

14 okt, fredag – Gävle, Gavlerinken Arena 20:00

15 okt, lördag – Gävle, Gavlerinken Arena 20:00

21 okt, fredag – Luleå, Coop Norrbotten Arena 20:00

22 okt, lördag – Luleå, Coop Norrbotten Arena 20:00

28 okt, fredag – Örnsköldsvik, Fjällräven Center 20:00

29 okt, lördag – Örnsköldsvik, Fjällräven Center 20:00

4 nov, fredag – Karlstad, Löfbergs Arena 20:00

5 nov, lördag – Karlstad, Löfbergs Arena 20:00

11 nov, fredag – Västerås, Bombardier Arena 20:00

12 nov, lördag – Västerås, Bombardier Arena 20:00

18 nov, fredag – Halmstad, Halmstad Arena 20:00

19 nov, lördag – Halmstad, Halmstad Arena 20:00

25 nov, fredag – Leksand, Tegera Arena 20:00

26 nov, lördag – Leksand, Tegera Arena 20:00

2 dec, fredag – Jönköping, Kinnarps Arena 20:00

3 dec, lördag – Jönköping, Kinnarps Arena 20:00

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.