2016-03-04 16:30

2016-03-04 16:30

Martin Molins musikmaskin gör succé

MUSIK

Wintergatans Martin Molin har byggt en Marble machine – en kulmaskin som nu blivit en klickmaskin i en musikvideo på Youtube.

Karlstadbördige Martin Molin har med sin ensemble Wintergatan skapat Marble machine, en hemmagjord mekanisk musikmaskin som spelar vibrafon, trummor och bas med hjälp av kugghjul och 2 000 metallkulor. Maskinen som visas i den nya musikvideon har fått ett enormt gensvar och får många teknik- och musiksajter att jubla.

”Internet är ingen främmande plats för löjligt komplexa försök till att skapa musik med teknologi. Men detta måste vara ett av de mest spektakulära försöken hittills att ta någonting som är enkelt och göra det i stort sett omöjligt att begripa”, skriver Wired.

Det har tagit Martin Molin (tidigare medlem i bandet Detektivbyrån) 14 månader att bygga maskinen. Musikvideon där uppfinningen presenteras hade premiär den 1 mars och klippet har nu visats nära 6 miljoner gånger.

Karlstadbördige Martin Molin har med sin ensemble Wintergatan skapat Marble machine, en hemmagjord mekanisk musikmaskin som spelar vibrafon, trummor och bas med hjälp av kugghjul och 2 000 metallkulor. Maskinen som visas i den nya musikvideon har fått ett enormt gensvar och får många teknik- och musiksajter att jubla.

”Internet är ingen främmande plats för löjligt komplexa försök till att skapa musik med teknologi. Men detta måste vara ett av de mest spektakulära försöken hittills att ta någonting som är enkelt och göra det i stort sett omöjligt att begripa”, skriver Wired.

Det har tagit Martin Molin (tidigare medlem i bandet Detektivbyrån) 14 månader att bygga maskinen. Musikvideon där uppfinningen presenteras hade premiär den 1 mars och klippet har nu visats nära 6 miljoner gånger.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.