2016-02-23 07:30

2016-02-23 07:30

Axwell till The Island Festival

FESTIVALSOMMAR: AXWELL DRAGPLÅSTER

The Island Festival släpper nu den första artisten till sommarens festival.
Tidigare Swedish House Mafia-medlemmen Axwell kommer till Sandgrundsudden i augusti.

Swedish House Mafia splittrades 2013. Året dessförinnan hade den framgångsrika housetrion gjort sina sista – och första – spelningar i Sverige med tre kvällar i Friends Arena. Med låtar som One och Don't you worry child skördade gruppen stora framgångar.

Två av medlemmarna – Sebastian Ingrosso och Axwell – fortsatte tillsammans som duo parallellt med sina respektive solokarriärer. En av deras största hits är fjolårets Sun Is Shining. Men det är som soloartist Axwell (Axel Hedfors) gästar Island Music Festival.

– Den största skillnaden när jag kör solo är att jag kan bestämma helt själv vilka låtar jag spelar vilket kan vara skönt ibland, säger Axwell till NWT.

– Så när jag kör själv brukar det bli fler influenser från min egen label Axtone, och när jag spelar tillsammans med Sebastian Ingrosso så kör vi lite av varje som vi båda gillar.

Axwell debuterade under namnet OXL redan 1995, då som 18-åring. Fem år senare kom de första släppen som Axwell.

Han har både upplevt och i stor grad även bidragit till housemusikens uppgång, den har gått från att vara något av en subkultur till att vara absolut mainstream.

– Jag minns när vi var unga killar som inte hade någonstans att spela på, varken i Stockholm eller någon annanstans i världen. Sedan började det dyka upp en liten scen för oss där vi kunde spela, ett av de första ställena som vi spelade på var Grodan i Stockholm.

Med tiden fick allt fler upp intresset för musiken.

– Sedan blev det större och större och vi började få en bra following. Sen exploderade det och våra låtar började spelas på radio och sedan började vi sälja singlar. Så det var verkligen som en explosion för oss. Men det var ingenting som skedde över en natt, utvecklingen pågick under lång tid, vilket har gjort att vi verkligen kunnat njuta av varje fas i utvecklingen. Nu är det så otroligt kul att reflektera tillbaks på allt och veta att musiken som vi hade som hobby, som ingen då kände till, idag är något som alla vet vad det är.

Vad kan Karlstadspubliken förvänta sig av dig i augusti? Vilket material lägger du tonvikten på?

– Publiken kan förvänta sig en buffé av all min egen musik tillsammans i en skön mix av min och Sebastians gemensamma musik i en storartad kavalkad.

The Island Festival arrangeras den 20 augusti på Sandgrundsudden i Karlstad.

Swedish House Mafia splittrades 2013. Året dessförinnan hade den framgångsrika housetrion gjort sina sista – och första – spelningar i Sverige med tre kvällar i Friends Arena. Med låtar som One och Don't you worry child skördade gruppen stora framgångar.

Två av medlemmarna – Sebastian Ingrosso och Axwell – fortsatte tillsammans som duo parallellt med sina respektive solokarriärer. En av deras största hits är fjolårets Sun Is Shining. Men det är som soloartist Axwell (Axel Hedfors) gästar Island Music Festival.

– Den största skillnaden när jag kör solo är att jag kan bestämma helt själv vilka låtar jag spelar vilket kan vara skönt ibland, säger Axwell till NWT.

– Så när jag kör själv brukar det bli fler influenser från min egen label Axtone, och när jag spelar tillsammans med Sebastian Ingrosso så kör vi lite av varje som vi båda gillar.

Axwell debuterade under namnet OXL redan 1995, då som 18-åring. Fem år senare kom de första släppen som Axwell.

Han har både upplevt och i stor grad även bidragit till housemusikens uppgång, den har gått från att vara något av en subkultur till att vara absolut mainstream.

– Jag minns när vi var unga killar som inte hade någonstans att spela på, varken i Stockholm eller någon annanstans i världen. Sedan började det dyka upp en liten scen för oss där vi kunde spela, ett av de första ställena som vi spelade på var Grodan i Stockholm.

Med tiden fick allt fler upp intresset för musiken.

– Sedan blev det större och större och vi började få en bra following. Sen exploderade det och våra låtar började spelas på radio och sedan började vi sälja singlar. Så det var verkligen som en explosion för oss. Men det var ingenting som skedde över en natt, utvecklingen pågick under lång tid, vilket har gjort att vi verkligen kunnat njuta av varje fas i utvecklingen. Nu är det så otroligt kul att reflektera tillbaks på allt och veta att musiken som vi hade som hobby, som ingen då kände till, idag är något som alla vet vad det är.

Vad kan Karlstadspubliken förvänta sig av dig i augusti? Vilket material lägger du tonvikten på?

– Publiken kan förvänta sig en buffé av all min egen musik tillsammans i en skön mix av min och Sebastians gemensamma musik i en storartad kavalkad.

The Island Festival arrangeras den 20 augusti på Sandgrundsudden i Karlstad.