2016-01-08 06:00

2016-01-11 09:04

Bowie jobbar med värmländsk filmfotograf

Filmfotografen Crille Forsberg sköter filmfotot i David Bowies video till låten Lazarus.
Han beskriver en ödmjuk musiklegendar som fortfarande har kvar kärleken till arbetet.

– För mig personligen blir det inte fetare än så här, säger den värmländske filmfotografen Crille Forsberg.

– Det finns bara en som har influerat hela popkulturen på det här sättet. Finns bara en kille som hela tiden har förnyat sig för varje projekt han gjort. Det finns bara en David Bowie. Visst det är kul att jobba med U2 eller Jane's addiction, men Bowie är ju den som influerat alla de där banden.

Tidigare har han gjort musikvideos med storheter som Bruno Mars, Robyn och Drake. Han har också jobbat med långfilm, bland annat skötte han kameran i filmatisering om Cornelis Vreeswijks liv. Anledningen till att Crille Forsberg hamnade i en studio i New York med David Bowie är att han tidigare jobbat med svenske regissören Johan Renck.

– Vi är ett gäng med lite olika kompetenser som finns i hans närhet. Jag passade bra för just det här projektet.

Videon till låten Lazarus spelades in i november under stort hemlighetsmakeri.

– Sådana här jobb dyker ofta upp med kort varsel. Jag jobbade med en reklamfilm för Nike i Barcelona med fotbollsspelaren Neymar och fick ett telefonsamtal mitt i natten från Johans producent Svana Gisla. Hon styrde så att allt fungerade. Några dagar senare var jag på plats i New York.

Han beskriver själva inspelningen som väldigt komplicerad, rent tekniskt.

– Jag fick ta fram ett unikt kamerakoncept för att kunna lösa uppgiften och få fram rätt känsla. Det var tufft arbete, jag fick göra mitt yttersta för att det skulle bli bra. Tanken var att det skulle kännas enkelt, subtilt.

Ingmar Bergman

– David Bowie trivs med att arbeta, han är alltid på plats långt innan utsatt tid så själva inspelningen gick väldigt smidigt. Det märks att han är ett fullblodsproffs.

Bildformatet i videon är helt fyrkantigt, ett konstnärligt val som skulle ge association till det fysiska albumformatet.

– Ljuset ändrar sig under tiden i videon, det är skirt och väldigt inspirerat av Ingmar Bergman. Det var referenser jag bidrog med. När det gäller själva låten och vad den handlar om, tycker jag att det är bäst att låta tittaren själv skapa sig en uppfattning. Låten är väldigt spännande. Bowie har en oerhört vital blick. Det är ingen ”häftig” video i traditionell mening, men den är väldigt suggestiv. Den känns i kroppen när man ser den.

David Bowie och Johan Renck samarbetade med den brittiska tv-serien The last panthers där Bowie skrev delar av musiken. Samarbetet har fortsatt och Crille Forsberg pratar varmt om musiklegendaren som fyller 69 år 8 januari, samma dag som han släpper nya albumet.

– Jag upplevde David Bowie som fantastiskt ödmjuk. Han har inget att bevisa. Och eftersom att han var så trevlig och dedikerad bidrog det till att hela teamet ställde sig på tårna och ville leverera lite extra. Han ville träffa mig innan vi började arbeta, han tog sig tid till exempel för att tacka för att jag kunde komma med så kort varsel. När arbetet var klart bjöd Bowie in mig till hans loge och gav mig en bamsekram och sa ”tusen tack”.

Under fjolåret arbetade Crille Forsberg med några av de största profilerna inom både musik och sport. Däribland Zlatan.

– Det är nog inte så många värmlänningar som träffat David Bowie, Zlatan och Neymar under ett och samma år, skrattar Crille Forsberg.

Videon till David Bowies låt Lazarus hittar här. Albumrecensionen av Black star hittar du på nwt.se.

– För mig personligen blir det inte fetare än så här, säger den värmländske filmfotografen Crille Forsberg.

– Det finns bara en som har influerat hela popkulturen på det här sättet. Finns bara en kille som hela tiden har förnyat sig för varje projekt han gjort. Det finns bara en David Bowie. Visst det är kul att jobba med U2 eller Jane's addiction, men Bowie är ju den som influerat alla de där banden.

Tidigare har han gjort musikvideos med storheter som Bruno Mars, Robyn och Drake. Han har också jobbat med långfilm, bland annat skötte han kameran i filmatisering om Cornelis Vreeswijks liv. Anledningen till att Crille Forsberg hamnade i en studio i New York med David Bowie är att han tidigare jobbat med svenske regissören Johan Renck.

– Vi är ett gäng med lite olika kompetenser som finns i hans närhet. Jag passade bra för just det här projektet.

Videon till låten Lazarus spelades in i november under stort hemlighetsmakeri.

– Sådana här jobb dyker ofta upp med kort varsel. Jag jobbade med en reklamfilm för Nike i Barcelona med fotbollsspelaren Neymar och fick ett telefonsamtal mitt i natten från Johans producent Svana Gisla. Hon styrde så att allt fungerade. Några dagar senare var jag på plats i New York.

Han beskriver själva inspelningen som väldigt komplicerad, rent tekniskt.

– Jag fick ta fram ett unikt kamerakoncept för att kunna lösa uppgiften och få fram rätt känsla. Det var tufft arbete, jag fick göra mitt yttersta för att det skulle bli bra. Tanken var att det skulle kännas enkelt, subtilt.

Ingmar Bergman

– David Bowie trivs med att arbeta, han är alltid på plats långt innan utsatt tid så själva inspelningen gick väldigt smidigt. Det märks att han är ett fullblodsproffs.

Bildformatet i videon är helt fyrkantigt, ett konstnärligt val som skulle ge association till det fysiska albumformatet.

– Ljuset ändrar sig under tiden i videon, det är skirt och väldigt inspirerat av Ingmar Bergman. Det var referenser jag bidrog med. När det gäller själva låten och vad den handlar om, tycker jag att det är bäst att låta tittaren själv skapa sig en uppfattning. Låten är väldigt spännande. Bowie har en oerhört vital blick. Det är ingen ”häftig” video i traditionell mening, men den är väldigt suggestiv. Den känns i kroppen när man ser den.

David Bowie och Johan Renck samarbetade med den brittiska tv-serien The last panthers där Bowie skrev delar av musiken. Samarbetet har fortsatt och Crille Forsberg pratar varmt om musiklegendaren som fyller 69 år 8 januari, samma dag som han släpper nya albumet.

– Jag upplevde David Bowie som fantastiskt ödmjuk. Han har inget att bevisa. Och eftersom att han var så trevlig och dedikerad bidrog det till att hela teamet ställde sig på tårna och ville leverera lite extra. Han ville träffa mig innan vi började arbeta, han tog sig tid till exempel för att tacka för att jag kunde komma med så kort varsel. När arbetet var klart bjöd Bowie in mig till hans loge och gav mig en bamsekram och sa ”tusen tack”.

Under fjolåret arbetade Crille Forsberg med några av de största profilerna inom både musik och sport. Däribland Zlatan.

– Det är nog inte så många värmlänningar som träffat David Bowie, Zlatan och Neymar under ett och samma år, skrattar Crille Forsberg.

Videon till David Bowies låt Lazarus hittar här. Albumrecensionen av Black star hittar du på nwt.se.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.