2015-12-30 06:00

2015-12-31 13:27

Djupdykning i värmländsk musikhistoria

MUSIK: Dokumentär om Sven-Ingvars på bästa sändningstid

I samband med Sven-Ingvars 60-årsjubileum sänds dokumentären Sven-Ingvars - Så många mil, så många år - på TV4 klockan 20 den 2 januari.
– Det är svårt att skilja på Sven-Ingvars och Värmland. Det går inte att separera, säger Anders Nilsson, redaktör för programmet.

60 år av värmländsk historia har kokats ned till en dokumentär på en och en halv timme. Anders Nilsson menar att man med enkelhet hade kunnat göra tio avsnitt till.

– Det är ganska mycket som ska in. Sven-Ingvars är ju mer som en sfär, det är inte som Beatles, fyra personer. Vi har valt att skildra alla musiker och medmusiker men själva kärnan, det är Ingvar Karlsson och Sven-Erik Magnusson, för det var ju de två tillsammans med Sven Svärd som startade Sven-Ingvars från början.

Ett steg närmare

Många känner redan till historien om hur Sven-Ingvars bildades i Slottsbron, men Anders Nilsson beskriver det som att han ville komma ett steg närmare kärnan.

– Det som jag var mest nyfiken på var hur de skapade soundet, det unika med Sven-Ingvars, och det kom vi faktiskt in på rätt tydligt. De lyckades kombinera den värmländska folkmusiken med modern popmusik på 60-talet - det var det som ingen annan klarade - tillsammans med Sven-Eriks röst.

Kulturell lätthet

Producenten för dokumentären heter Mats Jankell. Två av hans tidigare alster, Magnus Härenstam - Morsning & Goodbye samt Håkan Hellström - Ullevi, visades på SVT (direkt efter varandra) så sent som i förrgår. Anders Nilsson, å sin sida, står för det värmländska i själva produktionen och menar att den kulturella närheten till bandet har varit viktig. Som exempel nämner han att stockholmare tenderar att rubricera Sven-Ingvars som dansband medan vi värmlänningar med säkerhet vet att de är ett rockband.

– Sven-Ingvars hade aldrig kunnat komma från något annat landskap än Värmland. Du kan aldrig ta Värmland ur Sven-Ingvars, säger man ju. Det finns en lätthet i den värmländska kulturen som alltid följts åt. Man går från tungt till lätt och det finns inga gränser. Det har Sven-Ingvars visat med Fröding bland annat. De tar det som funkar och gör bra musik av det.

Tillbaka till rötterna

Den som tittar på lördag kan räkna med att få frossa i en rejäl Sven-Ingvars-kavalkad.

– Dels har vi tagit med Ingvar och Sven-Erik på en tur i deras gamla hemtrakter, Grums och Slottsbron. Där får de sitta och berätta hur det var. Det är väldigt härligt. Sen har vi en live-konsert som vi tagit delar av från Kalmar, och sen det här fantastiska Sliperiet som Oskar (Magnusson, Sven-Eriks son) driver, vi kände att eftersom den miljön är så magisk så spelade vi in ett antal låtar utan publik där.

Har du lärt dig något om bandet som du inte visste innan?

– Jag tror att allmänheten tror ju att Sven-Ingvars bara är något av alla tusen dansband, så, men den här starka musikaliteten som finns mellan Sven-Erik och Ingvar, det tycker jag är superintressant. Sven-Erik framstår som mycket, mycket mer än en sångare. Han och Ingvar är den musikaliska motorn i bandet som har varit otroligt viktig. Deras samarbete, hur viktigt det har varit, det har jag lärt mig.

60 år av värmländsk historia har kokats ned till en dokumentär på en och en halv timme. Anders Nilsson menar att man med enkelhet hade kunnat göra tio avsnitt till.

– Det är ganska mycket som ska in. Sven-Ingvars är ju mer som en sfär, det är inte som Beatles, fyra personer. Vi har valt att skildra alla musiker och medmusiker men själva kärnan, det är Ingvar Karlsson och Sven-Erik Magnusson, för det var ju de två tillsammans med Sven Svärd som startade Sven-Ingvars från början.

Ett steg närmare

Många känner redan till historien om hur Sven-Ingvars bildades i Slottsbron, men Anders Nilsson beskriver det som att han ville komma ett steg närmare kärnan.

– Det som jag var mest nyfiken på var hur de skapade soundet, det unika med Sven-Ingvars, och det kom vi faktiskt in på rätt tydligt. De lyckades kombinera den värmländska folkmusiken med modern popmusik på 60-talet - det var det som ingen annan klarade - tillsammans med Sven-Eriks röst.

Kulturell lätthet

Producenten för dokumentären heter Mats Jankell. Två av hans tidigare alster, Magnus Härenstam - Morsning & Goodbye samt Håkan Hellström - Ullevi, visades på SVT (direkt efter varandra) så sent som i förrgår. Anders Nilsson, å sin sida, står för det värmländska i själva produktionen och menar att den kulturella närheten till bandet har varit viktig. Som exempel nämner han att stockholmare tenderar att rubricera Sven-Ingvars som dansband medan vi värmlänningar med säkerhet vet att de är ett rockband.

– Sven-Ingvars hade aldrig kunnat komma från något annat landskap än Värmland. Du kan aldrig ta Värmland ur Sven-Ingvars, säger man ju. Det finns en lätthet i den värmländska kulturen som alltid följts åt. Man går från tungt till lätt och det finns inga gränser. Det har Sven-Ingvars visat med Fröding bland annat. De tar det som funkar och gör bra musik av det.

Tillbaka till rötterna

Den som tittar på lördag kan räkna med att få frossa i en rejäl Sven-Ingvars-kavalkad.

– Dels har vi tagit med Ingvar och Sven-Erik på en tur i deras gamla hemtrakter, Grums och Slottsbron. Där får de sitta och berätta hur det var. Det är väldigt härligt. Sen har vi en live-konsert som vi tagit delar av från Kalmar, och sen det här fantastiska Sliperiet som Oskar (Magnusson, Sven-Eriks son) driver, vi kände att eftersom den miljön är så magisk så spelade vi in ett antal låtar utan publik där.

Har du lärt dig något om bandet som du inte visste innan?

– Jag tror att allmänheten tror ju att Sven-Ingvars bara är något av alla tusen dansband, så, men den här starka musikaliteten som finns mellan Sven-Erik och Ingvar, det tycker jag är superintressant. Sven-Erik framstår som mycket, mycket mer än en sångare. Han och Ingvar är den musikaliska motorn i bandet som har varit otroligt viktig. Deras samarbete, hur viktigt det har varit, det har jag lärt mig.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.