2015-12-29 12:35

2015-12-30 07:48

Lemmy Kilmister död

HÅRDROCK: Uppträdde in i det sista

Frontmannen i det brittiska rockbandet Motörhead, har avlidit i cancer, 70 år gammal.

Hitsen (Ace of Spades, Overkill m.fl.) och det hårda levernet (han bytte nyligen ut whiskey och coca-cola mot vodka och apelsinjuice av hälsoskäl) har gjort Lemmy till en av hårdrockens klarast lysande ikoner.

– Man har ju alltid skojat om att han är odödlig. Det är lite av en chock, säger Ola Bergli, general för musikföreningen Metal Clüb i Karlstad.

Lemmy Kilmister föddes i Staffordshire, England 1945. Han spelade i flera band, bland annat Hawkwind, och jobbade som roddare åt Jimi Hendrix innan han bildade Motörhead i mitten av 70-talet. Sedan dess har bandet släppt 23 studioalbum.

– Sett till den tyngre skolan av hårdrocken så är det snudd på gudfadern. De är många andra bands inspirationskälla. Trumspelet i Overkill till exempel, det snabba trumspelet, är någonting som har varit i förgrunden till många andra extrema hårdrocksband. De har gjort ett ovärderligt intryck inom genren, säger Ola Bergli.

”I had a good run, fuck it”

En liten hyllning till Lemmy kommer att ske i form av ett vitrinskåp dedikerat Motörhead på baren och nattklubben Heaven & Hell i Karlstad.

– Det blir lite väl utvalda vinyler och andra saker runt bandet. Sen har jag tänkt köra en dedikerad kväll och sådär också, men man har väl inte riktigt hunnit hämta sig kring morgondagens besked. Någonting vill man ju göra, säger Ola Bergli.

Mikkey Dee, som tog plats i Motörhead 1992, berättar för tidningen Expressen att bandet fick höra om Lemmys cancer så sent som i måndags.

– Då fick vi höra att Lemmy hade kanske två månader kvar att leva. Det kom ju som en chock då, men när han åkte hem sade han: ”I had a good run, fuck it”, sedan lade han sig ner och dog i princip.

Hitsen (Ace of Spades, Overkill m.fl.) och det hårda levernet (han bytte nyligen ut whiskey och coca-cola mot vodka och apelsinjuice av hälsoskäl) har gjort Lemmy till en av hårdrockens klarast lysande ikoner.

– Man har ju alltid skojat om att han är odödlig. Det är lite av en chock, säger Ola Bergli, general för musikföreningen Metal Clüb i Karlstad.

Lemmy Kilmister föddes i Staffordshire, England 1945. Han spelade i flera band, bland annat Hawkwind, och jobbade som roddare åt Jimi Hendrix innan han bildade Motörhead i mitten av 70-talet. Sedan dess har bandet släppt 23 studioalbum.

– Sett till den tyngre skolan av hårdrocken så är det snudd på gudfadern. De är många andra bands inspirationskälla. Trumspelet i Overkill till exempel, det snabba trumspelet, är någonting som har varit i förgrunden till många andra extrema hårdrocksband. De har gjort ett ovärderligt intryck inom genren, säger Ola Bergli.

”I had a good run, fuck it”

En liten hyllning till Lemmy kommer att ske i form av ett vitrinskåp dedikerat Motörhead på baren och nattklubben Heaven & Hell i Karlstad.

– Det blir lite väl utvalda vinyler och andra saker runt bandet. Sen har jag tänkt köra en dedikerad kväll och sådär också, men man har väl inte riktigt hunnit hämta sig kring morgondagens besked. Någonting vill man ju göra, säger Ola Bergli.

Mikkey Dee, som tog plats i Motörhead 1992, berättar för tidningen Expressen att bandet fick höra om Lemmys cancer så sent som i måndags.

– Då fick vi höra att Lemmy hade kanske två månader kvar att leva. Det kom ju som en chock då, men när han åkte hem sade han: ”I had a good run, fuck it”, sedan lade han sig ner och dog i princip.