2015-12-10 18:58

2015-12-10 18:58

Galet och glatt i juletid

TEATER: Plats för scen för tokigheter med Loranga, Masarin och Dartanjang

Värmlandsteatern har hittat en ny typ av familjeföreställning efter Dickens En julsaga.
I år är det tokroliga klassikern Loranga Loranga med premiär nästa lördag.

Ett blått rum och ett rött kök, där det enda som inte är rött är en ganska tjock och slö pappa. Han är mer orange, som Loranga. Och när Värmlandsteatern nu sätter upp Loranga, Loranga, efter Barbro Lindgrens klassiker Loranga, Masarin och Dartanjang från 1969, är scenen och figurerna fint färgglada.

I huset bor Loranga, gestaltad av NWT-medarbetaren Oskar Nyström, med sin son Masarin, Karl Persson, och i vedboden bor farfar Dartanjang, Eva Norén, som är både hypokondriker och aningen dement. I ett träd i skogen bor gammelmorfar som tror han är en gök. På gården bor också en giraff på en skräphög och ett knippe tigrar, Maja Widén och Axel Widström, i garaget.

Efterlängtat

Loranga, ständigt klädd i badrock och med en blommig tehuva på huvudet, är en barnslig och ansvarslös bohem som inte tycker Masarin ska gå i skolan utan vara hemma och leka fåniga lekar med honom. Andra rollfigurer i den här uppsättningen är Tjyven Gustav, Lena Persson Sligman, Polisen, Karolina Midböe, och Varmkorvsförsäljaren, Reine Johansson.

– Det finns flera spelmanus av Barbro Lindgrens Loranga Loranga och vi har inte med alla figurer. Vi har tänkt mycket utifrån hennes värld och scenograf Klas Kvarnevik har skapat en lekfull och härlig miljö för dem att vara i, säger Carina Ekman, en av de två regissörerna.

Det är ovanligt med två som står för regin, men de gillar det.

– Vi jobbade ihop på Tur-teatern och tycker det är kul att bolla med varandra. Och vi har länge längtat efter att få sätta upp den här föreställningen och att få jobba med dessa skådespelare som ger så mycket, säger Eva-Mi Tapper.

Rätt i tiden

Förutom att Barbro Lindgren fick litteraturpriset ALMA tycker hon att föreställningen kommer helt rätt i tiden.

– Med återvinning i tiden och klimattoppmötet i Paris så tycker jag de visar på ansvar med sitt sopberg där de återvinner saker för att leka med. Tigrarna kommer in som ett främmande element, men som egentligen inte alls är farliga utan bara vill ha lite mat och värme, säger Eva-Mi Tapper.

Köp på plats

Intresset för Loranga Loranga är stort och många biljetter är redan bokade.

– Vi säljer cirka 100 biljetter per föreställning och förutom de förbokade på Scalateatern kan man köpa biljetter på plats här på Tempelriddaren. Det är nytt, säger producent Jennie Segerström.

Loranga Loranga är lämplig från sex år och uppåt och är ungefär en timme och 50 minuter lång inklusive paus.

Premiär är det lördag 19 december och den spelas med femton föreställningar till och med den 10 januari.

Ett blått rum och ett rött kök, där det enda som inte är rött är en ganska tjock och slö pappa. Han är mer orange, som Loranga. Och när Värmlandsteatern nu sätter upp Loranga, Loranga, efter Barbro Lindgrens klassiker Loranga, Masarin och Dartanjang från 1969, är scenen och figurerna fint färgglada.

I huset bor Loranga, gestaltad av NWT-medarbetaren Oskar Nyström, med sin son Masarin, Karl Persson, och i vedboden bor farfar Dartanjang, Eva Norén, som är både hypokondriker och aningen dement. I ett träd i skogen bor gammelmorfar som tror han är en gök. På gården bor också en giraff på en skräphög och ett knippe tigrar, Maja Widén och Axel Widström, i garaget.

Efterlängtat

Loranga, ständigt klädd i badrock och med en blommig tehuva på huvudet, är en barnslig och ansvarslös bohem som inte tycker Masarin ska gå i skolan utan vara hemma och leka fåniga lekar med honom. Andra rollfigurer i den här uppsättningen är Tjyven Gustav, Lena Persson Sligman, Polisen, Karolina Midböe, och Varmkorvsförsäljaren, Reine Johansson.

– Det finns flera spelmanus av Barbro Lindgrens Loranga Loranga och vi har inte med alla figurer. Vi har tänkt mycket utifrån hennes värld och scenograf Klas Kvarnevik har skapat en lekfull och härlig miljö för dem att vara i, säger Carina Ekman, en av de två regissörerna.

Det är ovanligt med två som står för regin, men de gillar det.

– Vi jobbade ihop på Tur-teatern och tycker det är kul att bolla med varandra. Och vi har länge längtat efter att få sätta upp den här föreställningen och att få jobba med dessa skådespelare som ger så mycket, säger Eva-Mi Tapper.

Rätt i tiden

Förutom att Barbro Lindgren fick litteraturpriset ALMA tycker hon att föreställningen kommer helt rätt i tiden.

– Med återvinning i tiden och klimattoppmötet i Paris så tycker jag de visar på ansvar med sitt sopberg där de återvinner saker för att leka med. Tigrarna kommer in som ett främmande element, men som egentligen inte alls är farliga utan bara vill ha lite mat och värme, säger Eva-Mi Tapper.

Köp på plats

Intresset för Loranga Loranga är stort och många biljetter är redan bokade.

– Vi säljer cirka 100 biljetter per föreställning och förutom de förbokade på Scalateatern kan man köpa biljetter på plats här på Tempelriddaren. Det är nytt, säger producent Jennie Segerström.

Loranga Loranga är lämplig från sex år och uppåt och är ungefär en timme och 50 minuter lång inklusive paus.

Premiär är det lördag 19 december och den spelas med femton föreställningar till och med den 10 januari.