2015-12-09 21:24

2015-12-10 10:20

Tokrolig resa i historien

Kunskapsteatern
Spinneriet, Karlstad
Publik: cirka 120
Medverkande: Johan Fält, Mathias Malte Hallquist och Mattias Walan.

Vem är egentligen värmlänning? Är det någon som är född och uppvuxen i Värmland? Någon som bott där länge? Eller någon som passerat genom länet med buss?

Kunskapsteatern får i sin nya föreställning börja med att försöka reda ut begreppen. Men vad som klarnar och vad som blir besvarat är oviktigt. Världsberömda värmlänningar tar med publiken på en historisk resa, där målet är inspiration och glädje.

Trion är premiärtaggad och berättandet börjar i ett rasande tempo och fortsätter sedan att öka. Vi färdas från början av 1800-talet framåt genom århundradena in i nutid. Vi möter en lång rad av Eriksson:are – innovatörer allihop. Det byggs kanaler, propellrar och telefoner. Och ideligen blir uppfinnarna avbrutna av en Sven-Göran som undrar om någon sa hans cue ”boll”?

Svårt skriva jämställt

Som manusförfattaren Johan Fält erkänner är det svårt att skriva ett jämställt manus när det främst rör sig om gubbar som har skrivit historieböcker om sig själva. Trion gör det bästa av situationen, även om flera av de kvinnliga personligheterna porträtteras flyktigt eller flamsigt.

Humorn bärande

Humorn är tveklöst den bärande stommen i berättandet. Med yvigt kroppspråk, träffsäkra visor, omänskligt snabba klädbyten och en rejäl hög med ordvitsar bjuder Kunskapsteatern på infotainment på hög nivå. Vi får se Klässbols linnedukar sjunga en ballad om unionsupplösningen, Gösta Berlings Saga på speed och två Zarah Leander-kopior slåss med hockeyutrustning.

Höjdpunkten nås i slutet när naturkraften Anders Olsson leder ”Hela Värmland bakar” och de senaste decenniernas kändisar lägger till sin specifika ingrediens. Tokroligt, lärorikt och hjärtligt. Låt alla värmländska tonåringar (och vuxna) ta del av detta galna upptåg.

? Tempot kan gott plockas ner några snäpp.

! Hejdlös entusiasm smittar alltid av sig. Härligt!

Vem är egentligen värmlänning? Är det någon som är född och uppvuxen i Värmland? Någon som bott där länge? Eller någon som passerat genom länet med buss?

Kunskapsteatern får i sin nya föreställning börja med att försöka reda ut begreppen. Men vad som klarnar och vad som blir besvarat är oviktigt. Världsberömda värmlänningar tar med publiken på en historisk resa, där målet är inspiration och glädje.

Trion är premiärtaggad och berättandet börjar i ett rasande tempo och fortsätter sedan att öka. Vi färdas från början av 1800-talet framåt genom århundradena in i nutid. Vi möter en lång rad av Eriksson:are – innovatörer allihop. Det byggs kanaler, propellrar och telefoner. Och ideligen blir uppfinnarna avbrutna av en Sven-Göran som undrar om någon sa hans cue ”boll”?

Svårt skriva jämställt

Som manusförfattaren Johan Fält erkänner är det svårt att skriva ett jämställt manus när det främst rör sig om gubbar som har skrivit historieböcker om sig själva. Trion gör det bästa av situationen, även om flera av de kvinnliga personligheterna porträtteras flyktigt eller flamsigt.

Humorn bärande

Humorn är tveklöst den bärande stommen i berättandet. Med yvigt kroppspråk, träffsäkra visor, omänskligt snabba klädbyten och en rejäl hög med ordvitsar bjuder Kunskapsteatern på infotainment på hög nivå. Vi får se Klässbols linnedukar sjunga en ballad om unionsupplösningen, Gösta Berlings Saga på speed och två Zarah Leander-kopior slåss med hockeyutrustning.

Höjdpunkten nås i slutet när naturkraften Anders Olsson leder ”Hela Värmland bakar” och de senaste decenniernas kändisar lägger till sin specifika ingrediens. Tokroligt, lärorikt och hjärtligt. Låt alla värmländska tonåringar (och vuxna) ta del av detta galna upptåg.

? Tempot kan gott plockas ner några snäpp.

! Hejdlös entusiasm smittar alltid av sig. Härligt!

Världsberömda värmlänningar

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.