2015-12-09 20:15

2015-12-09 23:16

Asta Kask har roligare än någonsin

NÖJE: Legendariska punkbandet spelar i Karlstad

Det är få svenska punkband som lyckats hålla energin vid liv i mer än 30 år.
Men ett av dem har överlevt allt från divaanklagelser och splittringar till kaosartade comebacker.
I morgon bjuder Asta Kask upp till stökig dans på Heaven & Hell i Karlstad.
– Vi har roligare än någonsin, säger bandets sångare och gitarrist Bonni Pontén.

Allt är dock inte guld och gröna skogar när NWT ringer upp. Det ligger nämligen en riktig mansförkylning och lurar.

– Haha, ja vi får hoppas att den går ur kroppen. Men det ska inte vara några problem - det går åt rätt håll, försäkrar Bonni Pontén.

Pontén anslöt till Asta Kask 1982 när gitarristen Micke Blomqvist genomförde en rekonstruktion av kvartetten från Töreboda. Ett av många punkband som ifrågasatte makthavare, svingade vilt mot etablissemanget och revolterade genom text och musik.

Och första spelningen med den nya sättningen bokades på en av de riktigt legendariska punkscenerna - Club Zebra i Kristinehamn, där Sex Pistols gjort rent hus några år tidigare.

– Det är lite diffusa minnen därifrån. Jag minns inte om det var mycket folk, men jag kommer ihåg att jag var så nervös att jag knappt fick i sladden till förstärkaren, säger Bonni och skrattar.

Udda punkproblem

Han var sedan med under resan mot absoluta toppen i genren - en resa som via hits som Ringhals brinner och Dom får aldrig mej ledde fram till den första splittringen fyra år senare. Förutom att bandet enligt egen utsago var på väg att bli ”för stora” med ”för mycket bokningar”, uppstod problem som få svenska punkare antagligen ställts inför.

– Vi hade skitkul med bandet då. Utanför det var allt ett kompakt mörker, så det var min mening med livet. Men mot vår vilja så blev vi placerade på andra sidan kravallen, vi föll offer för jante och skitsnack och det påstods att vi blivit divor som börjat ta ut jättegage för att spela i till exempel Göteborg. Jag kan säga som så här, att under 80-talet kostade det aldrig mer än 400 spänn att boka Asta Kask i Västergötland.

Bandet tappade gnistan och bestämde sig för att lägga ner verksamheten. Men inte utan att ”hämnas” på de som och spridit falska rykten.

– På den tiden var det punk att ge ut en EP och kommersiellt att släppa en LP. Så vi bestämde oss att ge ut en första och sista LP, som skulle heta Aldrig en LP. Vi överproducerade med körer och gjorde den glamrockig - ett stort jävla fuck-off mot allt och alla, minns Bonni.

Fullsatt kaoscomeback

Tiden gick och det skulle dröja ända till 2003 innan den definitiva comebacken var ett faktum. Med några minnesvärda, och smått kaosartade, framträdanden däremellan.

– 1989 ville punkbandet Rolands Gosskör att vi skulle köra en återföreningsspelning och spela in en liveskiva i en kåk i Täby - ingen officiell comeback så vi skulle bjuda in polare och festa i dagarna två. Det slutade med att det där spred sig och det kom folk från alla hörn i Sverige, de klättrade på väggarna för att försöka ta sig in. Inne var det totalt kaos, men vi hade några välvilliga skinnskallar som höll rent framför scenen (skratt).

Under 2000-talet har bandet hunnit med flera hyllade turnéer och kritikerrosade albumsläpp. Den senaste skivan, Handen på hjärtat, kom för två år sedan.

– Vi hittade tillbaka till varandra och det som var kul igen. Nu har vi roligare än någonsin.

Berör låtarna samma typ av orättvisor 2015 som de gjorde 1982?

– Det är nog lite annorlunda textmässigt. Världen finns ju kvar och är värre på många sätt, men jag fyller ju 50 i år och det vore patetiskt om jag formulerade mig som om vi fortfarande var 16. Även om det är samma som för 16-årige Bonni - man känner sig dissad fortfarande.

På fredag kommer Asta Kask på besök till Värmland och Karlstad igen. Senast var 2013 och Punkgalan på Nöjesfabriken - den här gången intar bandet Heaven & Hells intima scen.

– Värmland var ju först med att ta emot oss, det var där allt började en gång i tiden. Det blir mycket blandat, men vi har ju så pass mycket låtar att det är svårt att hitta den optimala blandningen. Vi är taggade och det ska bli jävligt kul, försäkrar Bonni Pontén.

Allt är dock inte guld och gröna skogar när NWT ringer upp. Det ligger nämligen en riktig mansförkylning och lurar.

– Haha, ja vi får hoppas att den går ur kroppen. Men det ska inte vara några problem - det går åt rätt håll, försäkrar Bonni Pontén.

Pontén anslöt till Asta Kask 1982 när gitarristen Micke Blomqvist genomförde en rekonstruktion av kvartetten från Töreboda. Ett av många punkband som ifrågasatte makthavare, svingade vilt mot etablissemanget och revolterade genom text och musik.

Och första spelningen med den nya sättningen bokades på en av de riktigt legendariska punkscenerna - Club Zebra i Kristinehamn, där Sex Pistols gjort rent hus några år tidigare.

– Det är lite diffusa minnen därifrån. Jag minns inte om det var mycket folk, men jag kommer ihåg att jag var så nervös att jag knappt fick i sladden till förstärkaren, säger Bonni och skrattar.

Udda punkproblem

Han var sedan med under resan mot absoluta toppen i genren - en resa som via hits som Ringhals brinner och Dom får aldrig mej ledde fram till den första splittringen fyra år senare. Förutom att bandet enligt egen utsago var på väg att bli ”för stora” med ”för mycket bokningar”, uppstod problem som få svenska punkare antagligen ställts inför.

– Vi hade skitkul med bandet då. Utanför det var allt ett kompakt mörker, så det var min mening med livet. Men mot vår vilja så blev vi placerade på andra sidan kravallen, vi föll offer för jante och skitsnack och det påstods att vi blivit divor som börjat ta ut jättegage för att spela i till exempel Göteborg. Jag kan säga som så här, att under 80-talet kostade det aldrig mer än 400 spänn att boka Asta Kask i Västergötland.

Bandet tappade gnistan och bestämde sig för att lägga ner verksamheten. Men inte utan att ”hämnas” på de som och spridit falska rykten.

– På den tiden var det punk att ge ut en EP och kommersiellt att släppa en LP. Så vi bestämde oss att ge ut en första och sista LP, som skulle heta Aldrig en LP. Vi överproducerade med körer och gjorde den glamrockig - ett stort jävla fuck-off mot allt och alla, minns Bonni.

Fullsatt kaoscomeback

Tiden gick och det skulle dröja ända till 2003 innan den definitiva comebacken var ett faktum. Med några minnesvärda, och smått kaosartade, framträdanden däremellan.

– 1989 ville punkbandet Rolands Gosskör att vi skulle köra en återföreningsspelning och spela in en liveskiva i en kåk i Täby - ingen officiell comeback så vi skulle bjuda in polare och festa i dagarna två. Det slutade med att det där spred sig och det kom folk från alla hörn i Sverige, de klättrade på väggarna för att försöka ta sig in. Inne var det totalt kaos, men vi hade några välvilliga skinnskallar som höll rent framför scenen (skratt).

Under 2000-talet har bandet hunnit med flera hyllade turnéer och kritikerrosade albumsläpp. Den senaste skivan, Handen på hjärtat, kom för två år sedan.

– Vi hittade tillbaka till varandra och det som var kul igen. Nu har vi roligare än någonsin.

Berör låtarna samma typ av orättvisor 2015 som de gjorde 1982?

– Det är nog lite annorlunda textmässigt. Världen finns ju kvar och är värre på många sätt, men jag fyller ju 50 i år och det vore patetiskt om jag formulerade mig som om vi fortfarande var 16. Även om det är samma som för 16-årige Bonni - man känner sig dissad fortfarande.

På fredag kommer Asta Kask på besök till Värmland och Karlstad igen. Senast var 2013 och Punkgalan på Nöjesfabriken - den här gången intar bandet Heaven & Hells intima scen.

– Värmland var ju först med att ta emot oss, det var där allt började en gång i tiden. Det blir mycket blandat, men vi har ju så pass mycket låtar att det är svårt att hitta den optimala blandningen. Vi är taggade och det ska bli jävligt kul, försäkrar Bonni Pontén.

Asta Kask

Var? Heaven & Hell, Karlstad

När? Fredag 11 december, cirka klockan 23.30