2015-11-30 15:21

2015-11-30 15:30

Snipp- och snoppchock i julkalendern - vad handlar det om?

HALLÅ DÄR...

...Karlstadsbon Olof Wretling som medverkar i årets julkalender tillsammans med Lotta Lundgren och Erik Haag.

- Haha, ja det har tydligen blivit en del snack kring en teaser som SVT har lagt ut från kalendern. Där spelar jag en 70-talskille som berättar för barnen om slidan och snoppen. Men det är bara en liten glimt, det är inte så att hela kalendern handlar om sexualundervisning under 70-talet! Tillsammans med Kakan Hermansson kommer jag in i flera av avsnitten som någon slags humoristisk tidsmarkör. Serien avhandlar tusen år! Från Digerdöden och Gustav Vasa till 80-talet. Det är mycket humor såklart. En fantastiskt ambitiös julkalender måste jag säga, varje avsnitt är en ny epok.

Du har varit med i både radio- och tvkalendrar tidigare, vad har du för förhållande till julkalendern?

- I dag ser både barn och vuxna på olika saker, alla sitter med varsin skärm och tv:n är oftast inte ens påslagen. Men julkalendern känns som ett program som fortfarande kan samla hela familjen. För mig är det ärofyllt att få vara med.

Har du någon favorit bland de som varit?

- Jag tror att årets kommer att bli en favorit för många. Den är pedagogisk för alla åldrar, det är kul att få en insyn hur barnen levde under olika epoker. En personlig favorit är när Johannes Brost och Sif Ruud tittade på stjärnhimlen. Den heter Stjärnhuset och kom 1981. Det var spännande med rymden och stjärnbilderna, det tog skruv hos mig.

Se klipp från julkalendern på SVT Play här

- Haha, ja det har tydligen blivit en del snack kring en teaser som SVT har lagt ut från kalendern. Där spelar jag en 70-talskille som berättar för barnen om slidan och snoppen. Men det är bara en liten glimt, det är inte så att hela kalendern handlar om sexualundervisning under 70-talet! Tillsammans med Kakan Hermansson kommer jag in i flera av avsnitten som någon slags humoristisk tidsmarkör. Serien avhandlar tusen år! Från Digerdöden och Gustav Vasa till 80-talet. Det är mycket humor såklart. En fantastiskt ambitiös julkalender måste jag säga, varje avsnitt är en ny epok.

Du har varit med i både radio- och tvkalendrar tidigare, vad har du för förhållande till julkalendern?

- I dag ser både barn och vuxna på olika saker, alla sitter med varsin skärm och tv:n är oftast inte ens påslagen. Men julkalendern känns som ett program som fortfarande kan samla hela familjen. För mig är det ärofyllt att få vara med.

Har du någon favorit bland de som varit?

- Jag tror att årets kommer att bli en favorit för många. Den är pedagogisk för alla åldrar, det är kul att få en insyn hur barnen levde under olika epoker. En personlig favorit är när Johannes Brost och Sif Ruud tittade på stjärnhimlen. Den heter Stjärnhuset och kom 1981. Det var spännande med rymden och stjärnbilderna, det tog skruv hos mig.

Se klipp från julkalendern på SVT Play här

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.