2015-11-27 06:00

2015-11-27 06:00

Årets julkonserter

NÖJE

För många artister är veckorna innan jul väldigt hektiska.
Julskivor och julkonserter, överallt ska julens stämning spridas.
NWT går igenom årets julkonserter.

Det brukar finnas något för alla smaker. Från klassiskt till punk, från dansband till folkmusik. Årets julkonserter utgör inget undantag, här finns både det lilla och det stora, det vräkiga och det timida.

– Jag är förtjust i att göra saker som många människor söker sig till, säger tv-profilen David Hellenius.

Han är värd för Julgalan som kommer till Löfbergs arena med artister som Lena Philipsson, Ola Salo och Måns Zelmerlöw.

– Det som är skönt med julen kontra andra högtider, är att den är ganska lugn. Midsommar är mer stressig med mer förväntningar. Så har det varit i min familj i alla fall. Julen har ett lugn, fortsätter han och berättar om sin speciella koppling till Karl-Bertil Jonsson.

– Min starkaste musikaliska koppling till jul är att min morfar, Gunnar Svensson, skrev signaturen till Karl-Bertil Jonssons julberättelse som går i tv varje år. Så musik har en väldigt speciell plats för mig. Han spelade alltid den där låten på piano när vi var hemma hos honom på julhelgerna när jag var liten. Nu har min morfar varit död sedan länge men vi tittar fortfarande på Karl-Bertil hela familjen.

I dagarna släpper den värmländske musiker Martin Hederos en julskiva tillsammans med Sofia Karlsson. De tar avstamp i folk- och vismusiken.

– Vi turnerade med julmusik för några år sedan och nu när vi skulle ta det vidare så hade vi en tydlig bild av vad vi ville göra. Knarrig orgel, en sprucken akustisk gitarr och så Sofia på sång med en hel del reverb. Det var liksom grundsoundet, berättar Martin Hederos som just nu befinner sig på Europaturné med Ane Brun.

– Vi fick det att kännas mäktigt och juligt, utan att bli för högtidligt. Vi drömde om att ha Tom Waits som producent för vår skiva och det säger väl en del om vad vi strävade efter.

Duon kommer att inleda sin Sverigeturné på Scalateatern i Karlstad den 8 december. Precis som på deras julskiva blir det både tolkningar och egna alster.

– Det görs ju så mycket julmusik och för att försvara det både för oss själva och de som ska välja att komma att se just oss bland alla julkonserter som ordnas, så kändes det viktigt att vi bidrar med egen, nyskriven musik.

Tänker man på ett annat sätt när man komponerar för en specifik årstid?

– Inte alls skulle jag säga. Det är lite mer snö och is i texterna bara, säger Martin och skrattar.

– Texterna är ganska vardagliga överlag. Hämta barn på dagis och sådant där. Andreas Mattsson har skrivit en av texterna och den är väldigt fint melankolisk.

Duon vill förmedla ett lugnt, en tröst med sin musik.

– Både jag och Sofia tycker att det är mysigt med jul. Vi har fina minnen från när vi var små. Men det är väldigt mycket stress runt hela högtiden, man ska köra på i 110 fram till 23 december, sedan ska man dagen efter vara fridfull och sitta med familj och släkt. Det är ju omöjligt!

– Alla jagar en målbild om hur fridfull och perfekt julen ska vara. Det blir ju alltid något annat. Även om det blir bra och fint. Vår musik hoppas jag kan hjälpa till med lugnet, inte som en bedövande avslappningsskiva, utan mer som något som både kan väcka tankar och samtidigt få ner pulsen.

Sammankopplar du julen med någon slags anlighet?

– Jag är inte religiös men jag får en viss vibb när jag spelar i kyrkor till exempel. Jag är inte alls särskilt andlig, jag har aldrig riktigt funderat över de frågorna, men jag har alltid älskat psalmer. Och har alltid varit inspirerad av det som organist. kanske är det så att musiken är mitt tempel, det är där jag har fått min andlighet på något sätt, genom musiken.

Det brukar finnas något för alla smaker. Från klassiskt till punk, från dansband till folkmusik. Årets julkonserter utgör inget undantag, här finns både det lilla och det stora, det vräkiga och det timida.

– Jag är förtjust i att göra saker som många människor söker sig till, säger tv-profilen David Hellenius.

Han är värd för Julgalan som kommer till Löfbergs arena med artister som Lena Philipsson, Ola Salo och Måns Zelmerlöw.

– Det som är skönt med julen kontra andra högtider, är att den är ganska lugn. Midsommar är mer stressig med mer förväntningar. Så har det varit i min familj i alla fall. Julen har ett lugn, fortsätter han och berättar om sin speciella koppling till Karl-Bertil Jonsson.

– Min starkaste musikaliska koppling till jul är att min morfar, Gunnar Svensson, skrev signaturen till Karl-Bertil Jonssons julberättelse som går i tv varje år. Så musik har en väldigt speciell plats för mig. Han spelade alltid den där låten på piano när vi var hemma hos honom på julhelgerna när jag var liten. Nu har min morfar varit död sedan länge men vi tittar fortfarande på Karl-Bertil hela familjen.

I dagarna släpper den värmländske musiker Martin Hederos en julskiva tillsammans med Sofia Karlsson. De tar avstamp i folk- och vismusiken.

– Vi turnerade med julmusik för några år sedan och nu när vi skulle ta det vidare så hade vi en tydlig bild av vad vi ville göra. Knarrig orgel, en sprucken akustisk gitarr och så Sofia på sång med en hel del reverb. Det var liksom grundsoundet, berättar Martin Hederos som just nu befinner sig på Europaturné med Ane Brun.

– Vi fick det att kännas mäktigt och juligt, utan att bli för högtidligt. Vi drömde om att ha Tom Waits som producent för vår skiva och det säger väl en del om vad vi strävade efter.

Duon kommer att inleda sin Sverigeturné på Scalateatern i Karlstad den 8 december. Precis som på deras julskiva blir det både tolkningar och egna alster.

– Det görs ju så mycket julmusik och för att försvara det både för oss själva och de som ska välja att komma att se just oss bland alla julkonserter som ordnas, så kändes det viktigt att vi bidrar med egen, nyskriven musik.

Tänker man på ett annat sätt när man komponerar för en specifik årstid?

– Inte alls skulle jag säga. Det är lite mer snö och is i texterna bara, säger Martin och skrattar.

– Texterna är ganska vardagliga överlag. Hämta barn på dagis och sådant där. Andreas Mattsson har skrivit en av texterna och den är väldigt fint melankolisk.

Duon vill förmedla ett lugnt, en tröst med sin musik.

– Både jag och Sofia tycker att det är mysigt med jul. Vi har fina minnen från när vi var små. Men det är väldigt mycket stress runt hela högtiden, man ska köra på i 110 fram till 23 december, sedan ska man dagen efter vara fridfull och sitta med familj och släkt. Det är ju omöjligt!

– Alla jagar en målbild om hur fridfull och perfekt julen ska vara. Det blir ju alltid något annat. Även om det blir bra och fint. Vår musik hoppas jag kan hjälpa till med lugnet, inte som en bedövande avslappningsskiva, utan mer som något som både kan väcka tankar och samtidigt få ner pulsen.

Sammankopplar du julen med någon slags anlighet?

– Jag är inte religiös men jag får en viss vibb när jag spelar i kyrkor till exempel. Jag är inte alls särskilt andlig, jag har aldrig riktigt funderat över de frågorna, men jag har alltid älskat psalmer. Och har alltid varit inspirerad av det som organist. kanske är det så att musiken är mitt tempel, det är där jag har fått min andlighet på något sätt, genom musiken.

Årets julkonserter i urval

Fram till 15 december: Duo Sentire och The Hebbe Sisters, värmlandsturné i Wermlandsoperans regi.

27 november: Doug Seegers, Tingvallakyrkan, Karlstad

27 november: Från Värmland till Waterloo. Julshow med The Visitors samt Björn A Ling och Johan Östling. Nöjesfabriken, Karlstad. (även 28/11, 4, 5 10, 11, 12, 18 och 19/12)

28 november: Sånger för livet med Orsa spelmän och Tina Ahlin, Kristinehamns kyrka

28 november: Julkonsert, Gruvan, Grums

29 november: Tommy Körberg, Karlstad CCC

29 november: Sånger för livet med Orsa spelmän och Tina Ahlin, Sunne kyrka

2 december: Anders Ekborg, Scalateatern, Karlstad

4 december: Söt Likör Sprid ditt ljus, Västerstrandskyrkan, Karlstad

5-6 december: Jakten på Juleskurken, Sundstaaulan, Karlstad.

5 december: Julkonserternas julkonsert, Ingesund Musikhögskola, Arvika

6 december: Malena Ernman och Lasse Berghagen, Karlstad CCC

8 december: Martin Hederos och Sofia Karlsson, Scalateatern, Karlstad

8 december: Jessica Andersson, Medborgarhuset, Säffle

8 december: Sångföreningen Manhem med vänner, Sundstaaulan, Karlstad

9 december: Änglaljus, Sunne kyrka

10 december: Sinatrashow, Karlstad CCC (även 11-12/12)

11 december: Luciapunk, Heaven & Hell, Karlstad

11 december: Luciahögtid med Söt Likör och Värmlands lucia, Domkyrkan, Karlstad

12 december: Lucia konsert. Norrstrands musikklasser och Värmlandsoperans orkester, Karlstad CCC. (även 13/12)

18 december: Carola, Karlstad CCC

18 december: Jul i folkton Sundstaaulan, Karlstad

19 december: Julgalan med bland andra Mäns Zetterlöw, Lena Ph, Miss Li, David Hellenius och Jill Johnson. Löfbergs arena, Karlstad

19 december: Sissel Kyrkjebø, Karlstad CCC

19 december: Rongedal, Väse kyrka

19 december: Julkonsert med Tonkraft, Mikaelikyrkan, Arvika

20 december: Rongedal, Dalby kyrka, Sysslebäck

20 december: Sinatra 100 år med bland andra Christer Sjögren, Karlstad CCC

27 december: Sten och Stanley, Bjurtjärns kyrka, Storfors

29 december: Dana Dragomir, Hammarö kyrka

30 december: Dana Dragomir, Sunne kyrka