2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Paper tar chansen

NÖJE

Trion Paper har hyllats både i Sverige och utomlands för sitt tredje album.
Gruppen tar gärna chansen att vara politiska och även om det spretar musikaliskt är de måna om albumkänslan.

Trion Paper släppte sitt tredje album We design the future förra veckan. Ett album som möttes av fina recensioner, NWT:s recensent skrev ”Bandet visar upp rejäl bredd och kastar sig mellan långa, monotona urladdningar och klassiska, raka rocklåtar” och delade ut en fyra i betyg.

- Bandet har haft en hel del medlemsbyten genom åren. Men i den nuvarande sättningen har vi spelat tillsammans i tio år, säger Calle Olsson som är en av två värmlänningar i det Stockholmsbaserade bandet.

Calle Olsson spelar i flera konstellationer, bland annat i Bear Quartet och med albumaktuella Josefin Öhrn.

- Paper har aldrig varit ett sidoprojekt för någon av oss. Vi jobbar väldigt demokratiskt, gör det mesta tillsammans. Alla är med och bidrar, från texter till val av syntljud. Det är nog en av anledningarna till att det tar ganska lång tid för oss.

Flera av medlemmarna har småbarn vilket också styr arbetstakten. Det har tagit gruppen tre år att göra klart albumet.

- Några av låtarna har vi spelat live i säkert fem, sex år! Men några är skrivna under de sista inspelningsdagarna.

Musiken spretar, men samtidigt låtar det som att varje låt är en del av samma album.

- Albumkänslan har varit viktig för oss. Vi vill bygga upp en helhetsgrej, som en bok. Alla låtarna, även om det spretar, så håller de ihop. Visst jag gillar hits, men precis som i en bok så kanske inte alla kapitel är jättespännande, men de behövs för att få helheten att funka. Helheten blir större än de individuella låtarna.

En av gruppens stora supporters är Jocke Åhlund från Teddybears och Les Big Byrd.

- Han har mixat en av våra singlar. Han är väldigt peppande person, otroligt bra att ha i sin närhet. Han tillför energi. Vi får se om det blir något ytterligare samarbete längre fram.

Flera av låtarna har en stark politisk prägel. I en av låtarna samplas Carl Bildt.

- Det kändes viktigt. Vi lever i en tid där det är viktigt att ta ställning. Flera av låtarna handlar om att man inkluderar alla människor i samhållet, inte bara vissa utvalda. Man får inte så många chanser att säga vad man tycker, så det känns viktigt att ta chansen när man får den.

Trion Paper släppte sitt tredje album We design the future förra veckan. Ett album som möttes av fina recensioner, NWT:s recensent skrev ”Bandet visar upp rejäl bredd och kastar sig mellan långa, monotona urladdningar och klassiska, raka rocklåtar” och delade ut en fyra i betyg.

- Bandet har haft en hel del medlemsbyten genom åren. Men i den nuvarande sättningen har vi spelat tillsammans i tio år, säger Calle Olsson som är en av två värmlänningar i det Stockholmsbaserade bandet.

Calle Olsson spelar i flera konstellationer, bland annat i Bear Quartet och med albumaktuella Josefin Öhrn.

- Paper har aldrig varit ett sidoprojekt för någon av oss. Vi jobbar väldigt demokratiskt, gör det mesta tillsammans. Alla är med och bidrar, från texter till val av syntljud. Det är nog en av anledningarna till att det tar ganska lång tid för oss.

Flera av medlemmarna har småbarn vilket också styr arbetstakten. Det har tagit gruppen tre år att göra klart albumet.

- Några av låtarna har vi spelat live i säkert fem, sex år! Men några är skrivna under de sista inspelningsdagarna.

Musiken spretar, men samtidigt låtar det som att varje låt är en del av samma album.

- Albumkänslan har varit viktig för oss. Vi vill bygga upp en helhetsgrej, som en bok. Alla låtarna, även om det spretar, så håller de ihop. Visst jag gillar hits, men precis som i en bok så kanske inte alla kapitel är jättespännande, men de behövs för att få helheten att funka. Helheten blir större än de individuella låtarna.

En av gruppens stora supporters är Jocke Åhlund från Teddybears och Les Big Byrd.

- Han har mixat en av våra singlar. Han är väldigt peppande person, otroligt bra att ha i sin närhet. Han tillför energi. Vi får se om det blir något ytterligare samarbete längre fram.

Flera av låtarna har en stark politisk prägel. I en av låtarna samplas Carl Bildt.

- Det kändes viktigt. Vi lever i en tid där det är viktigt att ta ställning. Flera av låtarna handlar om att man inkluderar alla människor i samhållet, inte bara vissa utvalda. Man får inte så många chanser att säga vad man tycker, så det känns viktigt att ta chansen när man får den.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.