2015-10-08 06:00

2015-10-08 06:00

Musik om livets kontraster

GÖTEBORGSBANDET DEN STORA VILAN HAR SKAPAT MUSIK I VÄRMLAND.

Musikern Christian Dyresjö mötte kärleken i Hagfors. Nu har han fått hela sitt band Den stora vilan att omfamna hans nya hemtrakter.
På fredag släpper Göteborgsgruppen sitt nya album Utsikt mot havet som är skapat i Värmland.

Det är nu fyra år sedan Christian Dyresjö flyttade från Göteborg till Hagfors. Hans band Den stora vilan bildades 2007 och trots de geografiska avstånden mellan medlemmarna ligger ett nytt album färdigt för release.

– Det var min nuvarande sambo som bokade bandet till en festival i Hagfors, berättar musikern för NWT.

– Men så blev jag kvar helt enkelt. Jag trivs fantastiskt bra i Värmland.

Värmlandsflytten har inte bara gett honom, utan hela bandet en nytändning. Tillsammans hyrde medlemmarna en stuga utanför Hagfors där dubbelalbumets 17 låtar började ta form.

– Alla tyckte det var skönt att komma bort från stan och vardagen. I Göteborg finns det så många distraktioner. Ute i skogen så kan man fokusera till fullo, vill man ta en paus kan man ta båten ut och ro eller ta en promenad och plocka svamp. Som grupp är det mycket enklare att få saker gjorda.

Gruppens musik kan beskrivas som organisk och jordnära.

– Det här kändes som en pånyttfödelse för oss, vi hittade ny energi. Varför vet jag inte, men det kändes som det gjorde när vi stod i replokalen den första tiden när vi just bildat bandet. Vi kunde slappna av och njuta av musiken, bara ha roligt utan att känna några krav.

Något med atmosfären

– Låtarna vi skrev blev modigare. Vi vågade mer, musiken fick mer dynamik. Det hårda fick bli hårdare och det lugna lugnare.

På tidigare skivor har gruppens låtar haft en upphovsman som tar med sin låt till replokalen där bandet tillsammans arrangerat den. Den här gången blev alla i gruppen mer involverade i låtskriveriet och materialet fick växa fram i stunden.

– Det blev mer ett grupparbete. Vi jammade mer. Det var något med atmosfären, låtarna bara dök upp när vi spelade.

Sedan tog gruppen med sig låtarna till Silencestudion i Koppom.

– Det var en upplevelse bara att få vara där, det är en grym studio. Ett riktigt Proggmecka!

Den stora vilan har ena foten i proggen, den svenska musikrörelsen som var som störst under 70-talet. Mest så när det handlar om texterna. Rent musikaliskt har gruppen mer gemensamt med den brittiska och amerikanska progressiva rocken från samma årtionde.

– När man sjunger på svenska med texter som är invecklade och tar upp stora frågor, så kopplar många till den svenska proggen, säger Christian Dyresjö.

– Vi är alla i bandet väldigt fascinerade av proggen även om vi musikaliskt inte har så mycket gemensamt med den, frånsett attityden.

Döden

I processen med nya skivan har sex medlemmar blivit fyra. Men trots avhoppen planerar bandet konserter både i Sverige och utlandet.

– Vi ska bland annat spela några datum i Tyskland i december. Sedan i Italien och Schweiz. Vi är först och främst ett liveband tycker jag. Det är först när man ser oss live som man kan greppa vad vi handlar om fullt ut.

Med ett namn som Den stora vilan har gruppen fått höra en hel del olika tolkningar av vad deras bandnamn egentligen ska betyda.

– Tråkigt nog så är det bara så att vi brainstormade och uttrycket Den stora vilan kom från någon som hade haft det så på dagis. Det var först del lilla vilan på förmiddagen och så den stora på eftermiddagen. Vi tyckte det lät juste. Men folk har gjort alla möjliga tolkningar, bland annat till Döden. Andra tror att det är en svensk översättning av Grateful Dead. Det där med bandnamn är allt ett jävla gissel! (skratt)

Han funderar själv på bandnamnet några ögonblick.

– Vila är ett positivt ord i mina öron. Det går att tolka det som ett annat uttryck för livet. Som att antigen tar du det lugnt och har det gött, eller så tolkar du det som döden. Livets kontraster. Det speglar vår musik bra, de ständiga motsättningarna man upplever, både i sig och i samhället i stort.

Den stora vilans album Utsikt mot havet recenseras på fredag. Bandet firar släppet på Mythos i Göteborg den 17 oktober. Då lovar bandet dessutom bjuda på en hel del överraskningar.

Det är nu fyra år sedan Christian Dyresjö flyttade från Göteborg till Hagfors. Hans band Den stora vilan bildades 2007 och trots de geografiska avstånden mellan medlemmarna ligger ett nytt album färdigt för release.

– Det var min nuvarande sambo som bokade bandet till en festival i Hagfors, berättar musikern för NWT.

– Men så blev jag kvar helt enkelt. Jag trivs fantastiskt bra i Värmland.

Värmlandsflytten har inte bara gett honom, utan hela bandet en nytändning. Tillsammans hyrde medlemmarna en stuga utanför Hagfors där dubbelalbumets 17 låtar började ta form.

– Alla tyckte det var skönt att komma bort från stan och vardagen. I Göteborg finns det så många distraktioner. Ute i skogen så kan man fokusera till fullo, vill man ta en paus kan man ta båten ut och ro eller ta en promenad och plocka svamp. Som grupp är det mycket enklare att få saker gjorda.

Gruppens musik kan beskrivas som organisk och jordnära.

– Det här kändes som en pånyttfödelse för oss, vi hittade ny energi. Varför vet jag inte, men det kändes som det gjorde när vi stod i replokalen den första tiden när vi just bildat bandet. Vi kunde slappna av och njuta av musiken, bara ha roligt utan att känna några krav.

Något med atmosfären

– Låtarna vi skrev blev modigare. Vi vågade mer, musiken fick mer dynamik. Det hårda fick bli hårdare och det lugna lugnare.

På tidigare skivor har gruppens låtar haft en upphovsman som tar med sin låt till replokalen där bandet tillsammans arrangerat den. Den här gången blev alla i gruppen mer involverade i låtskriveriet och materialet fick växa fram i stunden.

– Det blev mer ett grupparbete. Vi jammade mer. Det var något med atmosfären, låtarna bara dök upp när vi spelade.

Sedan tog gruppen med sig låtarna till Silencestudion i Koppom.

– Det var en upplevelse bara att få vara där, det är en grym studio. Ett riktigt Proggmecka!

Den stora vilan har ena foten i proggen, den svenska musikrörelsen som var som störst under 70-talet. Mest så när det handlar om texterna. Rent musikaliskt har gruppen mer gemensamt med den brittiska och amerikanska progressiva rocken från samma årtionde.

– När man sjunger på svenska med texter som är invecklade och tar upp stora frågor, så kopplar många till den svenska proggen, säger Christian Dyresjö.

– Vi är alla i bandet väldigt fascinerade av proggen även om vi musikaliskt inte har så mycket gemensamt med den, frånsett attityden.

Döden

I processen med nya skivan har sex medlemmar blivit fyra. Men trots avhoppen planerar bandet konserter både i Sverige och utlandet.

– Vi ska bland annat spela några datum i Tyskland i december. Sedan i Italien och Schweiz. Vi är först och främst ett liveband tycker jag. Det är först när man ser oss live som man kan greppa vad vi handlar om fullt ut.

Med ett namn som Den stora vilan har gruppen fått höra en hel del olika tolkningar av vad deras bandnamn egentligen ska betyda.

– Tråkigt nog så är det bara så att vi brainstormade och uttrycket Den stora vilan kom från någon som hade haft det så på dagis. Det var först del lilla vilan på förmiddagen och så den stora på eftermiddagen. Vi tyckte det lät juste. Men folk har gjort alla möjliga tolkningar, bland annat till Döden. Andra tror att det är en svensk översättning av Grateful Dead. Det där med bandnamn är allt ett jävla gissel! (skratt)

Han funderar själv på bandnamnet några ögonblick.

– Vila är ett positivt ord i mina öron. Det går att tolka det som ett annat uttryck för livet. Som att antigen tar du det lugnt och har det gött, eller så tolkar du det som döden. Livets kontraster. Det speglar vår musik bra, de ständiga motsättningarna man upplever, både i sig och i samhället i stort.

Den stora vilans album Utsikt mot havet recenseras på fredag. Bandet firar släppet på Mythos i Göteborg den 17 oktober. Då lovar bandet dessutom bjuda på en hel del överraskningar.

Bildades 2007

Den stora vilan bildades i Göteborg 2007. Albumdebuten kom 2011.

Medlemmar: Edvard Hernevik, gitarr, piano, sång - Thomas Frank, gitarr, sång - Oskar Bergenheim, trummor, sång - Christian Dyresjö, bas, sång

Stefan Missios, piano, munspel, orgel, sång är med på skivan men inte i bandet längre.

Tidigare medlemmar är Truls Mörck och Rickard Johansson.

Diskografi:

Den Stora Vilan (2011), Livegrodor (2012), Förvandlingen (2012) Utsikt mot havet (2015)