2015-09-22 16:20

2015-09-22 16:21

Filmframkallning med Vänerns vatten

EXPERIMENTELL FILM

Dags för den tolfte upplagan av Avant – Karlstads, Värmlands och Nordens enda filmevent som enbart fokuserar på experimentell filmkonst
Årets tema är natur och bland annat kommer det visas super 8-film som framkallats med vatten från Vänern.

Tre filmare är inbjudna till Avant i år, det är kanadensaren Chris Welsby, tyska Dagie Brundert och Mox Mäkelä från Finland som alla kommer att närvara vid filmfestivalen som inleds nu på fredag den 25 september.

– Det är en väldigt unik festival. En chans för filmpubliken att kunna se den här typen av experimentell film, säger Tobias Berger från föreningen Världsalltet.

– Festivalen har lyckats få hit världsnamn varje år, filmare som är ledande inom sina områden. Det är häftigt.

Filmvisningar

Under fredagskvällen blir det filmframkallnings-performance med Dagie Brundert och installationen At sea av Chris Welsby på Kristinehamns konstmuseum. Under lördagen sker filmvisningarna på Arenan i bibliotekshuset i Karlstad.

– Chris Welsby kommer att visa sin film fyrkanaligt, det är alltså fyra projektorer som körs samtidigt, så det blir en väldigt maffig och stor produktion. Han är en av de mest erkända och uppmärksammade inom experimentell landskapsfilmning. Han har tidigare visats på bland annat Tate i London.

Extra spännande blir det när Dagie Brundert ska framkalla film, något som inte sker med de sedvanliga vätskorna.

Ogräs och kaffe

– Hon kommer att använda ogräs och kaffe. Och vatten från Vänern. Det blir en performance, även den med landskapsanknytning. Film som framkallas reagerar på olika ämnen på olika sätt så det händer grejer beroende på vad som används. Resultatet blir inte skarpt eller så som det blir med vanliga framkallningsvätskor, utan det blir något helt annat.

Under lördagen kommer flertalet filmer från de tre filmarna visas.

– Det blir tre filmpass med filmer från deras kataloger. Mox Mäkelä som gör ekokritiska kortfilmer om naturen och om mänskans natur.

Avant arrangeras av föreningen Världsalltet och Karlstads universitet och genomförs med stöd av Region Värmland och Karlstads kommun. Det är gratis inträde till samtliga programpunkter. För mer info se www.avantfilm.se.

Tre filmare är inbjudna till Avant i år, det är kanadensaren Chris Welsby, tyska Dagie Brundert och Mox Mäkelä från Finland som alla kommer att närvara vid filmfestivalen som inleds nu på fredag den 25 september.

– Det är en väldigt unik festival. En chans för filmpubliken att kunna se den här typen av experimentell film, säger Tobias Berger från föreningen Världsalltet.

– Festivalen har lyckats få hit världsnamn varje år, filmare som är ledande inom sina områden. Det är häftigt.

Filmvisningar

Under fredagskvällen blir det filmframkallnings-performance med Dagie Brundert och installationen At sea av Chris Welsby på Kristinehamns konstmuseum. Under lördagen sker filmvisningarna på Arenan i bibliotekshuset i Karlstad.

– Chris Welsby kommer att visa sin film fyrkanaligt, det är alltså fyra projektorer som körs samtidigt, så det blir en väldigt maffig och stor produktion. Han är en av de mest erkända och uppmärksammade inom experimentell landskapsfilmning. Han har tidigare visats på bland annat Tate i London.

Extra spännande blir det när Dagie Brundert ska framkalla film, något som inte sker med de sedvanliga vätskorna.

Ogräs och kaffe

– Hon kommer att använda ogräs och kaffe. Och vatten från Vänern. Det blir en performance, även den med landskapsanknytning. Film som framkallas reagerar på olika ämnen på olika sätt så det händer grejer beroende på vad som används. Resultatet blir inte skarpt eller så som det blir med vanliga framkallningsvätskor, utan det blir något helt annat.

Under lördagen kommer flertalet filmer från de tre filmarna visas.

– Det blir tre filmpass med filmer från deras kataloger. Mox Mäkelä som gör ekokritiska kortfilmer om naturen och om mänskans natur.

Avant arrangeras av föreningen Världsalltet och Karlstads universitet och genomförs med stöd av Region Värmland och Karlstads kommun. Det är gratis inträde till samtliga programpunkter. För mer info se www.avantfilm.se.