2015-09-16 06:00

2015-09-16 09:47

Idol-Lina: "Jag vill inte förlora mig själv"

Värmlänningen Lina Rydén är vidare i Idol

I kväll börjar allvaret för Lina Rydén. Det är kvalvecka i Idol och nu är det hennes tur att försöka ta sig till veckofinalen.

När NWT når Lina Rydén håller mobilen på att ladda ur. Hon är på sitt hotell i Stockholm där hon bor under inspelningarna. Snart ska hon börja gå igenom lämpliga kläder för hennes uppträdande inför juryn och tv-publiken. Hon låter glad och avslappnad.

– Jag är väldigt öppen när det gäller musik, en bra låt är en bra låt liksom. Jag lyssnar brett över olika genres, säger hon och berättar hon valt att sjunga folkvisan The House of the rising sun, en låt som bland andra The Animals, Dolly Parton och Bob Dylan sjungit in tidigare.

– Den låten har liksom alltid funnits med mig, fortsätter hon. Dessutom känner jag att jag kan göra den till min egen. Den passar min röst.

Hon har nyss fyllt 22, tillbringade de första åren i Karlstad och under de inledande skolåren flyttade hon till Edsvalla. Numera bor hon med pojkvän i Mölndal, Göteborg.

– Jag är en glad tjej som gärna vill glädja andra, berättar hon när jag ber henne berätta mer om sig själv.

I Mölndal jobbar hon som hotellvärdinna.

– Jag är väldigt känslosam. Och det tror jag hörs när jag sjunger.

Musiken hittade hon tidigt i livet. Hennes pappa är trummis, likaså hennes farfar.

– Musiken har alltid funnits mitt liv. Inte trummor kanske, skrattar hon. Men sång och gitarr. Det var när jag gick i åttan som folk började uppmärksamma att jag kunde sjunga. Då var vi ett litet gäng som brukade sitta i musiksalen på rasterna och jamma.

Upptäckte sig själv

– Jag har alltid sjungit hemma och så men det var först då som jag fattade att jag hade något speciellt som var värt att satsa på. Det kändes verkligen jättekul, jag visste nog hela tiden att jag kunde sjunga, men det var först när andra sa det till mig som jag tog det på allvar. Jag fick upp ögonen för mig själv, säger hon .

Till en början blev det mest sällskap med gitarren. Sedan hängde några likasinnade vänner på och de började spela tillsammans. Lina Rydén har skrivit egna låtar, men det är ingen som har fått höra dom. Än.

– Nej, ingen har fått lyssna. Jag är dålig på att visa upp dom för världen. Men det kommer nog. Det handlar mer om att jag är självkritisk än om att jag är blyg. Det ska vara perfekt innan jag låter någon annan ta del av det. Det ska verkligen vara jag fullt ut, kännas äkta.

Onsdagen kommer att innehålla en hel del repetitioner. Kläder ska provas ut, sångcoachning avklaras och kameravinklar sättas.

– Det är en jätteskön stämning här. Alla är jättegoa. Vi är lite som en familj. Det blir mycket skratt.

Hon förutspår att nervositeten kommer att drabba henne när det närmar sig hennes tur att gå upp på scenen, men hon beskriver en väldigt trygg miljö där det finns människor som peppar deltagarna längs vägen. Dessutom peppar deltagarna varandra.

– Vi ser varandra som kompisar snarare än hot.

Fram till torsdag tävlar deltagarna fem och fem. Varje dag går två vidare till fredagens veckofinal. Dessutom finns det wild cards som juryn kan delas ut.

– Jag ska ge allt för att det inte blir mitt sista Idolframträdande i morgon (läs i kväll).

Tar du detta som ett äventyr eller är du stenhårt inställd på att vinna?

– Klart jag vill vinna, det är därför jag är här. Men samtidigt vågar jag inte hoppas för mycket, jag ser det som att oavsett vad som händer blir jag en erfarenhet rikare. Det är ett bra sätt att få höras och synas och visa upp vem man är.

Det är inte alltid det man själv tycker bäst om att sjunga som går hem bäst hos tittarna och juryn, vad är viktigast för dig?

– Det är både ock för mig. Men jag vill inte förlora mig själv, jag vill alltid vara Lina. Även om det viktigt att nå en så stor publik som möjligt så är jag Lina och jag kör mitt eget race.

När NWT når Lina Rydén håller mobilen på att ladda ur. Hon är på sitt hotell i Stockholm där hon bor under inspelningarna. Snart ska hon börja gå igenom lämpliga kläder för hennes uppträdande inför juryn och tv-publiken. Hon låter glad och avslappnad.

– Jag är väldigt öppen när det gäller musik, en bra låt är en bra låt liksom. Jag lyssnar brett över olika genres, säger hon och berättar hon valt att sjunga folkvisan The House of the rising sun, en låt som bland andra The Animals, Dolly Parton och Bob Dylan sjungit in tidigare.

– Den låten har liksom alltid funnits med mig, fortsätter hon. Dessutom känner jag att jag kan göra den till min egen. Den passar min röst.

Hon har nyss fyllt 22, tillbringade de första åren i Karlstad och under de inledande skolåren flyttade hon till Edsvalla. Numera bor hon med pojkvän i Mölndal, Göteborg.

– Jag är en glad tjej som gärna vill glädja andra, berättar hon när jag ber henne berätta mer om sig själv.

I Mölndal jobbar hon som hotellvärdinna.

– Jag är väldigt känslosam. Och det tror jag hörs när jag sjunger.

Musiken hittade hon tidigt i livet. Hennes pappa är trummis, likaså hennes farfar.

– Musiken har alltid funnits mitt liv. Inte trummor kanske, skrattar hon. Men sång och gitarr. Det var när jag gick i åttan som folk började uppmärksamma att jag kunde sjunga. Då var vi ett litet gäng som brukade sitta i musiksalen på rasterna och jamma.

Upptäckte sig själv

– Jag har alltid sjungit hemma och så men det var först då som jag fattade att jag hade något speciellt som var värt att satsa på. Det kändes verkligen jättekul, jag visste nog hela tiden att jag kunde sjunga, men det var först när andra sa det till mig som jag tog det på allvar. Jag fick upp ögonen för mig själv, säger hon .

Till en början blev det mest sällskap med gitarren. Sedan hängde några likasinnade vänner på och de började spela tillsammans. Lina Rydén har skrivit egna låtar, men det är ingen som har fått höra dom. Än.

– Nej, ingen har fått lyssna. Jag är dålig på att visa upp dom för världen. Men det kommer nog. Det handlar mer om att jag är självkritisk än om att jag är blyg. Det ska vara perfekt innan jag låter någon annan ta del av det. Det ska verkligen vara jag fullt ut, kännas äkta.

Onsdagen kommer att innehålla en hel del repetitioner. Kläder ska provas ut, sångcoachning avklaras och kameravinklar sättas.

– Det är en jätteskön stämning här. Alla är jättegoa. Vi är lite som en familj. Det blir mycket skratt.

Hon förutspår att nervositeten kommer att drabba henne när det närmar sig hennes tur att gå upp på scenen, men hon beskriver en väldigt trygg miljö där det finns människor som peppar deltagarna längs vägen. Dessutom peppar deltagarna varandra.

– Vi ser varandra som kompisar snarare än hot.

Fram till torsdag tävlar deltagarna fem och fem. Varje dag går två vidare till fredagens veckofinal. Dessutom finns det wild cards som juryn kan delas ut.

– Jag ska ge allt för att det inte blir mitt sista Idolframträdande i morgon (läs i kväll).

Tar du detta som ett äventyr eller är du stenhårt inställd på att vinna?

– Klart jag vill vinna, det är därför jag är här. Men samtidigt vågar jag inte hoppas för mycket, jag ser det som att oavsett vad som händer blir jag en erfarenhet rikare. Det är ett bra sätt att få höras och synas och visa upp vem man är.

Det är inte alltid det man själv tycker bäst om att sjunga som går hem bäst hos tittarna och juryn, vad är viktigast för dig?

– Det är både ock för mig. Men jag vill inte förlora mig själv, jag vill alltid vara Lina. Även om det viktigt att nå en så stor publik som möjligt så är jag Lina och jag kör mitt eget race.

Gillar In Flames

Lina Rydén är 22 år och bosatt i Göteborg. Ursprungligen från Karlstad.

Tittar på:

– Tv-serier! Jag gillat fantasy. Game of Thrones är en favorit.

Läser:

– Jag läser böcker, gärna fantasy och rockbandsbiografier.

Lyssnar på:

– Det kan vara vad som helst. Men först och främst blir det rock. Gärna lite tyngre som In Flames, nästan lite metal. Lite otippat brukar folk säga...