2015-09-13 20:03

2015-09-13 20:03

Filmörnen 2015 gick till dokumentären Kry

I Filmörnen 2015 tävlade 49 bidrag. Av dem utsågs dokumentären Kry, av Ylvaa Johansson, till årets vinnare av Filmörnen.

Juryns motivering var att ett "gott filmskapande är när en regissör fängslar sin publik och berör på ett djupare plan. Som till exempel att ge åskådaren en inblick i förtryck och orättvisor. I denna film berättar en ensam kamera om en förbjuden historia, på ett främmande språk och i ett främmande land. För att lyckas med det krävs både mod och skicklighet."

De beskriver Ylvaa Johansson som en lovande kvinnlig regissör som binder ihop, bild, ljud och musik på ett fint sätt till en angelägen berättelse. "Det svåra i dokumentärt filmskapande är att hitta intressanta karaktärer som öppnar upp och på ett naturligt sätt berättar sin historia. Att sedan få det filmiska hantverket i samspel med karaktärernas story kräver en kompetent regissör."

 

Juryns motivering var att ett "gott filmskapande är när en regissör fängslar sin publik och berör på ett djupare plan. Som till exempel att ge åskådaren en inblick i förtryck och orättvisor. I denna film berättar en ensam kamera om en förbjuden historia, på ett främmande språk och i ett främmande land. För att lyckas med det krävs både mod och skicklighet."

De beskriver Ylvaa Johansson som en lovande kvinnlig regissör som binder ihop, bild, ljud och musik på ett fint sätt till en angelägen berättelse. "Det svåra i dokumentärt filmskapande är att hitta intressanta karaktärer som öppnar upp och på ett naturligt sätt berättar sin historia. Att sedan få det filmiska hantverket i samspel med karaktärernas story kräver en kompetent regissör."