2015-08-14 06:00

2015-08-14 09:44

"Jag kommer säkert göra massa misstag"

INTERVJU: Festivalaktuella Zara Larsson

Hon är den yngsta sommarprataren någonsin. Hon är årets kvinnliga artist för tredje året i rad. Hon har hyllats av statsminister Stefan Löfven och blivit en ikon för en hel politisk rörelse. Hon är 17 år och Zara Larsson med hela svenska folket. På lördag kommer hon till Karlstad för att spela på The Island Festival.

Karlstadbesöket blir Zara Larssons första.

– Jag är jättetaggad! Jag märker att folk har varit väldigt peppade och skrivit på Twitter och Instagram att de ser fram emot att jag ska komma dit, så jag hoppas att det är många som är där och glada och sjunger med.

Vad kommer vi att få se?

– Mig som sjunger. Jag är väldigt dålig på mellansnack, det måste jag erkänna, så det blir nog mest bara sång rakt igenom.

Schemat är tight förpackat. Innan konserten på The Island Festival kommer hon att gästa Little Jinder på Way Out West. Kort därefter drar hon vidare till en spelning på Stockholms Kulturfestival. Många vill se henne och många ser upp till henne, men Zara Larsson är inte sin egen förebild.

– Det är Beyoncé! Har varit hela mitt liv typ, sedan hennes Dangerously in Love-platta. Det var först efter den som jag hittade Destiny's Child. Min mamma lyssnade väldigt mycket på old school-soul. Aretha Franklin, Etta James... Soul-drottningarna. Men jag upptäckte Beyoncé på egen hand. Jag tyckte hon var väldigt vacker på omslaget så jag ville ha skivan, och sen var jag hooked.

Slog igenom tidigt

I sitt sommarprat berättade hon om sin första spelning: en talangtävling i Sollentuna med två lastpallar som scen - utan publik. Sedan dess har det bara gått uppåt. 2008 vann hon TV4-tävlingen ”Talang”, bara 11 år gammal, och 2012 skrev hon kontrakt med skivbolaget Epic Records vilket resulterade i skivan ”1”.

Det är lätt att halka in på att du slog igenom ung. Är det något du vill komma bort från?

– Både och. Du förminskas ganska mycket för att du är yngre och kanske inte så erfaren och typ vet vad du gör, men samtidigt är det väldigt vanligt att folk säger att åh, hon är så duktig för att hon är ung! Tänk vad hon kommer bli om fem år! Jag vill ju vara duktig för att, gud vad hon är duktig, punkt. Ju äldre du blir, desto större press får du på dig på något sätt.

Hon fyller 18 år i december.

– Då är jag plötsligt inte barn längre, så det är lite läskigt, men det ska bli kul att få växa upp och bli en vuxen artist.

Hur har artisten Zara Larsson utvecklats?

– Jättemycket, tack vare att jag står mer på scenen. Jag börjar bli mer bekväm med mig själv och vad jag vill. Jag har nog roligare nu än vad jag hade för några år sedan och det gör att jag släpper loss lite mer helt enkelt.

Har nervositeten släppt?

– Ja, verkligen.

Nervositeten måste vara större som solo-artist, för övrigt. Har du någonsin haft ambitioner om att vara med i ett band?

– Det ville jag väl när jag gick i trean typ, med mina tjejkompisar, men jag ville ju fortfarande vara den som sjöng mest och så. Det är väldigt tryggt och skönt, du är aldrig ensam på samma sätt. Men samtidigt känns det såhär: jag vill bara vara jag. Jag trivs väldigt bra med det hittills. Jag älskar uppmärksamhet alldeles för mycket och vill att folk bara ska kolla på mig.

Det är Beyoncé-rötterna som ligger i?

Ja, eller hur! Det var ingen tvekan om vem som var lead-singer där!

På tal om band, spelar du något instrument?

– Nej, jag började på piano men sen prioriterade jag att ha långa naglar i stället. Nu är de så fruktansvärt långa, men det är fint. Jag hade väldigt gärna velat vara riktigt bra på det, men det är jag tyvärr inte. Jag förstår lite, hur man bygger upp ackord och så.

Hur delaktig är du i låtskrivandet?

– Jag är väldigt delaktig. Jag gör inte musiken men jag gör melodin och texten, och jag kan säga såhär att nej, den där delen, ta den igen och lägg till en sån. Jag är mycket, mycket mer delaktig än vad jag var för något år sedan, och jag vill bli ännu mer delaktig. Jag vill ju skriva allt till slut.

Zara Larsson har blivit något av en politisk ikon, älskad och hatad.

– Jag tycker det är lite fjantigt med folk som ska vara rockstars och såhär, I'm not a role model! Fuck that! Why not? Det är väl jättebra om du kan påverka någon på ett positivt sätt? Sen är inte jag helt perfekt och jag kommer säkert göra massa misstag. Jag är inte the perfect feminist heller, men om jag kan få någon att öppna ögonen lite och tänka, varför är det såhär mellan män och kvinnor, då är det någonting och det är jag jättestolt över.

Hur känns det när någon som statsministern hyllar dig?

– Sjukt kul. Det känns verkligen som att jag har stöd, men det handlar kanske inte bara om mig. Jag har väl på något sätt ofrivilligt blivit ett ansikte utåt för alla de tjejer som blir hotade på internet. Jag tackar inte nej till det heller, för jag kan jättegärna representera det. Det är väl det allt handlar om. Det är inte såhär, stackars Zara Larsson, för jag är väl bara en offentlig person och en bild av hela näthatskulturen. Det är väl det folk pratar om egentligen, allt kvinnohat som bara öser över mig. Jag tycker det är bra att han tar upp det. Tjejers upplevelser förminskas ofta och hatet mot dem normaliseras.

Satsar utomlands

Hon är inte obekväm med att stå i strålkastarljuset och säga vad hon tycker, och hade hon inte varit artist hade hon förmodligen varit en offentlig person ändå, menar hon.

– Jag kanske hade blivit en töntig modebloggerska. Jag tycker liksom om att folk kollar på mig och lyssnar på mig, vad det än gäller.

Komikern Louis C.K. sa att talk show-värden Jimmy Fallon var ”oundviklig”. Att han inte kunde bli annat än stor. Är det samma för Zara Larsson?

– Ja, men typ! Om jag känner mig själv rätt.

Framtiden då, för dig?

– Jag vill att det ska gå lika bra utomlands som det gör i Sverige, för det går verkligen jättebra och det är jag superstolt över.

 

 

Karlstadbesöket blir Zara Larssons första.

– Jag är jättetaggad! Jag märker att folk har varit väldigt peppade och skrivit på Twitter och Instagram att de ser fram emot att jag ska komma dit, så jag hoppas att det är många som är där och glada och sjunger med.

Vad kommer vi att få se?

– Mig som sjunger. Jag är väldigt dålig på mellansnack, det måste jag erkänna, så det blir nog mest bara sång rakt igenom.

Schemat är tight förpackat. Innan konserten på The Island Festival kommer hon att gästa Little Jinder på Way Out West. Kort därefter drar hon vidare till en spelning på Stockholms Kulturfestival. Många vill se henne och många ser upp till henne, men Zara Larsson är inte sin egen förebild.

– Det är Beyoncé! Har varit hela mitt liv typ, sedan hennes Dangerously in Love-platta. Det var först efter den som jag hittade Destiny's Child. Min mamma lyssnade väldigt mycket på old school-soul. Aretha Franklin, Etta James... Soul-drottningarna. Men jag upptäckte Beyoncé på egen hand. Jag tyckte hon var väldigt vacker på omslaget så jag ville ha skivan, och sen var jag hooked.

Slog igenom tidigt

I sitt sommarprat berättade hon om sin första spelning: en talangtävling i Sollentuna med två lastpallar som scen - utan publik. Sedan dess har det bara gått uppåt. 2008 vann hon TV4-tävlingen ”Talang”, bara 11 år gammal, och 2012 skrev hon kontrakt med skivbolaget Epic Records vilket resulterade i skivan ”1”.

Det är lätt att halka in på att du slog igenom ung. Är det något du vill komma bort från?

– Både och. Du förminskas ganska mycket för att du är yngre och kanske inte så erfaren och typ vet vad du gör, men samtidigt är det väldigt vanligt att folk säger att åh, hon är så duktig för att hon är ung! Tänk vad hon kommer bli om fem år! Jag vill ju vara duktig för att, gud vad hon är duktig, punkt. Ju äldre du blir, desto större press får du på dig på något sätt.

Hon fyller 18 år i december.

– Då är jag plötsligt inte barn längre, så det är lite läskigt, men det ska bli kul att få växa upp och bli en vuxen artist.

Hur har artisten Zara Larsson utvecklats?

– Jättemycket, tack vare att jag står mer på scenen. Jag börjar bli mer bekväm med mig själv och vad jag vill. Jag har nog roligare nu än vad jag hade för några år sedan och det gör att jag släpper loss lite mer helt enkelt.

Har nervositeten släppt?

– Ja, verkligen.

Nervositeten måste vara större som solo-artist, för övrigt. Har du någonsin haft ambitioner om att vara med i ett band?

– Det ville jag väl när jag gick i trean typ, med mina tjejkompisar, men jag ville ju fortfarande vara den som sjöng mest och så. Det är väldigt tryggt och skönt, du är aldrig ensam på samma sätt. Men samtidigt känns det såhär: jag vill bara vara jag. Jag trivs väldigt bra med det hittills. Jag älskar uppmärksamhet alldeles för mycket och vill att folk bara ska kolla på mig.

Det är Beyoncé-rötterna som ligger i?

Ja, eller hur! Det var ingen tvekan om vem som var lead-singer där!

På tal om band, spelar du något instrument?

– Nej, jag började på piano men sen prioriterade jag att ha långa naglar i stället. Nu är de så fruktansvärt långa, men det är fint. Jag hade väldigt gärna velat vara riktigt bra på det, men det är jag tyvärr inte. Jag förstår lite, hur man bygger upp ackord och så.

Hur delaktig är du i låtskrivandet?

– Jag är väldigt delaktig. Jag gör inte musiken men jag gör melodin och texten, och jag kan säga såhär att nej, den där delen, ta den igen och lägg till en sån. Jag är mycket, mycket mer delaktig än vad jag var för något år sedan, och jag vill bli ännu mer delaktig. Jag vill ju skriva allt till slut.

Zara Larsson har blivit något av en politisk ikon, älskad och hatad.

– Jag tycker det är lite fjantigt med folk som ska vara rockstars och såhär, I'm not a role model! Fuck that! Why not? Det är väl jättebra om du kan påverka någon på ett positivt sätt? Sen är inte jag helt perfekt och jag kommer säkert göra massa misstag. Jag är inte the perfect feminist heller, men om jag kan få någon att öppna ögonen lite och tänka, varför är det såhär mellan män och kvinnor, då är det någonting och det är jag jättestolt över.

Hur känns det när någon som statsministern hyllar dig?

– Sjukt kul. Det känns verkligen som att jag har stöd, men det handlar kanske inte bara om mig. Jag har väl på något sätt ofrivilligt blivit ett ansikte utåt för alla de tjejer som blir hotade på internet. Jag tackar inte nej till det heller, för jag kan jättegärna representera det. Det är väl det allt handlar om. Det är inte såhär, stackars Zara Larsson, för jag är väl bara en offentlig person och en bild av hela näthatskulturen. Det är väl det folk pratar om egentligen, allt kvinnohat som bara öser över mig. Jag tycker det är bra att han tar upp det. Tjejers upplevelser förminskas ofta och hatet mot dem normaliseras.

Satsar utomlands

Hon är inte obekväm med att stå i strålkastarljuset och säga vad hon tycker, och hade hon inte varit artist hade hon förmodligen varit en offentlig person ändå, menar hon.

– Jag kanske hade blivit en töntig modebloggerska. Jag tycker liksom om att folk kollar på mig och lyssnar på mig, vad det än gäller.

Komikern Louis C.K. sa att talk show-värden Jimmy Fallon var ”oundviklig”. Att han inte kunde bli annat än stor. Är det samma för Zara Larsson?

– Ja, men typ! Om jag känner mig själv rätt.

Framtiden då, för dig?

– Jag vill att det ska gå lika bra utomlands som det gör i Sverige, för det går verkligen jättebra och det är jag superstolt över.

 

 

Siktar högt

Vad lyssnar du på?

– The Weeknd och Drake.

Vad tittar du på?

– Just nu tittar jag jättemycket på dokumentärer, det tycker jag är skitintressant. Förr tittade jag mycket på serier, Orange is the New Black, Game of Thrones, såna där. Nu blir det minst en dokumentär om dagen.

Någon drömspelning?

– Madison Square Garden. Inte för att det är den största utan för att den är så legendarisk.

 

Vad? Zara Larsson

Var? The Island Festival, Karlstad

När? Lördag 15 augusti