2015-08-01 06:00

2015-08-02 10:19

"Kändisskap är till för alla utom mig"

UDDEHOLM: Kalle Moraeus gör sin enda spelning i Värmland

Det är nästa lördag den 8 augusti som Kalle Moraeus och hans band ”Hej Kalle” kommer att spela i Uddeholmsladan.
– Det blir en blandad kompott från olika musikgenrer men med tyngdpunkt på folkmusik. Jag kommer också att berätta roliga turnéminnen, säger Kalle Moraeus.

Samma kväll i Uddeholmsladan kommer även sopranen AnnLouice Lögdlund och musikerna Radu Mitnei (violin), Sam Bäckström (violoncello) och Per Östlund (piano) från Wermland Opera. Kalle Moraeus och AnnLouice Lögdlund kommer dock inte att spela tillsammans.

– Vi har skilda program, men det är samma konsert, säger Kalle Moraeus.

Han ser fram emot spelningen i Uddeholmsladan. När hans förhållande till Värmland kommer på tal brister han ut i ett hjärtligt skratt i telefon.

– Jag fullkomligt älskar Värmland och värmlänningarna. Det känns precis som jag kommer hem när jag kommer till Värmland. Det beror nog på att jag tycker att värmlänningar är så lika folket hemma i Dalarna, säger han.

Lång musikkarriär

Kalle Moraeus föddes i Orsa för 52 år sedan i en musikalisk familj.

– Musik var lika naturligt som att prata hemma hos oss. Min pappa Erik var spelman och mina två äldre bröder Per-Erik och Olle är också musiker, säger han.

Kalle Moraeus första instrument var en mandolin och han kunde spela sin första låt som 5-åring. Det var ”Hammares gånglåt.”

– För mig var det aldrig någon tvekan om att musik var det som jag skulle syssla med, säger han.

Efter studier vid Musikkonservatoriet i Falun följde Musikhögskolan i Göteborg med inriktning violin. Direkt efter utbildningen fick han anställning som violinist hos Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

– Det var världens bästa arbete man kunde få som musiker. Men efter 11 år hos Filharmonikerna kände jag att jag ville vidare, berättar han.

Då träffade han förre Abba-medlemmen Benny Andersson på en fest.

– Han ville spela in en skiva med dragspel och fiol och han hade hört talas om bröderna Moraeus och undrade om vi ville vara med, berättar Kalle.

Resten är historia. Benny Anderssons orkester (BAO) blev ju en dundersuccé och är lika folkkära i dag för sin melodiösa och högkvalitativa folkmusik.

– Det känns väldigt speciellt att ingå i en orkester som skriver musikhistoria, det är musik som kommer att leva för alltid. Att få spela Benny Anderssons originalmusik är fantastiskt, säger han.

Programledare gånger två

Men Kalle Moraeus har ju också en egen karriär och har turnerat under många år. 2010 deltog han i Melodifestivalen. Samma år deltog han också i Körslaget som han också vann.

– Där hände något som gjorde att många dörrar öppnade sig, säger han.

Han fick erbjudande om egna tv-programmet ”Moraeus med mera.”

– Det var ju en dröm att få ha ett sådant program. Vi har nyligen spelat in nästa omgång och jag tycker att det har fått en större musikalisk bredd. Bland annat medverkar Nisse Landgren och Bohuslän Big Band, avslöjar han.

Kalle Moraeus är ju även programledare för ”Så ska det låta”, något han tycker är ännu roligare än han hade föreställt sig att det skulle vara. Men med allt han har gjort under åren så följer också ett kändisskap.

– Kändisskap är till för alla utom mig. Jag är bara en vanlig människa. Många vill ju komma fram och prata med mig för att jag är känd. Har jag en dag som jag inte orkar med det är det bara att jag går ut och går i skogen eller hälsar på vänner. Men jag har det bra och lever ett bra liv, säger han.

Samma kväll i Uddeholmsladan kommer även sopranen AnnLouice Lögdlund och musikerna Radu Mitnei (violin), Sam Bäckström (violoncello) och Per Östlund (piano) från Wermland Opera. Kalle Moraeus och AnnLouice Lögdlund kommer dock inte att spela tillsammans.

– Vi har skilda program, men det är samma konsert, säger Kalle Moraeus.

Han ser fram emot spelningen i Uddeholmsladan. När hans förhållande till Värmland kommer på tal brister han ut i ett hjärtligt skratt i telefon.

– Jag fullkomligt älskar Värmland och värmlänningarna. Det känns precis som jag kommer hem när jag kommer till Värmland. Det beror nog på att jag tycker att värmlänningar är så lika folket hemma i Dalarna, säger han.

Lång musikkarriär

Kalle Moraeus föddes i Orsa för 52 år sedan i en musikalisk familj.

– Musik var lika naturligt som att prata hemma hos oss. Min pappa Erik var spelman och mina två äldre bröder Per-Erik och Olle är också musiker, säger han.

Kalle Moraeus första instrument var en mandolin och han kunde spela sin första låt som 5-åring. Det var ”Hammares gånglåt.”

– För mig var det aldrig någon tvekan om att musik var det som jag skulle syssla med, säger han.

Efter studier vid Musikkonservatoriet i Falun följde Musikhögskolan i Göteborg med inriktning violin. Direkt efter utbildningen fick han anställning som violinist hos Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

– Det var världens bästa arbete man kunde få som musiker. Men efter 11 år hos Filharmonikerna kände jag att jag ville vidare, berättar han.

Då träffade han förre Abba-medlemmen Benny Andersson på en fest.

– Han ville spela in en skiva med dragspel och fiol och han hade hört talas om bröderna Moraeus och undrade om vi ville vara med, berättar Kalle.

Resten är historia. Benny Anderssons orkester (BAO) blev ju en dundersuccé och är lika folkkära i dag för sin melodiösa och högkvalitativa folkmusik.

– Det känns väldigt speciellt att ingå i en orkester som skriver musikhistoria, det är musik som kommer att leva för alltid. Att få spela Benny Anderssons originalmusik är fantastiskt, säger han.

Programledare gånger två

Men Kalle Moraeus har ju också en egen karriär och har turnerat under många år. 2010 deltog han i Melodifestivalen. Samma år deltog han också i Körslaget som han också vann.

– Där hände något som gjorde att många dörrar öppnade sig, säger han.

Han fick erbjudande om egna tv-programmet ”Moraeus med mera.”

– Det var ju en dröm att få ha ett sådant program. Vi har nyligen spelat in nästa omgång och jag tycker att det har fått en större musikalisk bredd. Bland annat medverkar Nisse Landgren och Bohuslän Big Band, avslöjar han.

Kalle Moraeus är ju även programledare för ”Så ska det låta”, något han tycker är ännu roligare än han hade föreställt sig att det skulle vara. Men med allt han har gjort under åren så följer också ett kändisskap.

– Kändisskap är till för alla utom mig. Jag är bara en vanlig människa. Många vill ju komma fram och prata med mig för att jag är känd. Har jag en dag som jag inte orkar med det är det bara att jag går ut och går i skogen eller hälsar på vänner. Men jag har det bra och lever ett bra liv, säger han.