2015-07-09 15:56

2015-07-09 20:30

Hallå där... Johannes Söderqvist

Johannes Söderqvist, sångare och gitarrist i Hemjord. Förra året släppte Hemjord albumet Vem luktar räv? och på fredag spelar de på Bakgårdskonserten i Säffle.

Hur spenderar du sommaren?

– Jag jobbar med trädgårdar och spelar musik. Sedan har jag ett kommande projekt på gång, som jag inte kan berätta om i nuläget.

Texterna av Maria ”Vildhjärta” Westerberg handlar mycket om skogen. Hur mår skogen i dag?

– I Sverige mår den fruktansvärt dåligt, i den mån det ens finns någon skog. Det beror ju på hur man definierar ordet skog.

Hur definierar du ordet skog?

– Ett vattenfyllt schakt i marken blir inte automatiskt en tjärn eller sjö. För att vi ska säga att något är en sjö krävs att många kriterier uppfylls i ett komplext ekosystem. Men av någon anledning ser vi inte på skog på samma sätt. Skog är en yta med träd, punkt. Men för mig är skog mer än så – vatten, mossor, lavar, död och levande ved i olika stadier och miljoner livsformer.

Har du någon skog, enligt din definition, där du kan hämta inspiration i närheten?

– Det finns olika grader av skog. Jag tycker om att vara ute, och har inget emot träden i sig bara för att de råkar vara planterade granar. Men det finns ställen där det finns en högre grad av skog. Men någon riktig skog finns knappt i närheten. Hemma vid mig finns en liten spillra, en knapp hektar, som man kan kalla för skog utan reservationer.

Vilken musikgenre för bäst skogens talan?

– Det kan finnas alltifrån vispoeter till black metal-band som för skogens talan. Men överallt i världen låter musiken som kommer från landsbygden lite mer ”hö” än musiken från storstäderna. Så rent personligen, tycker jag att folkmusik och folkrock överför skogen budskap lättare.

Hemjord spelar på Sagasalongen i Säffle på fredag 10 juli, kl 18. Samt på Utmarksmusiken i Ransbysätern 25 juli, kl 17.

Hur spenderar du sommaren?

– Jag jobbar med trädgårdar och spelar musik. Sedan har jag ett kommande projekt på gång, som jag inte kan berätta om i nuläget.

Texterna av Maria ”Vildhjärta” Westerberg handlar mycket om skogen. Hur mår skogen i dag?

– I Sverige mår den fruktansvärt dåligt, i den mån det ens finns någon skog. Det beror ju på hur man definierar ordet skog.

Hur definierar du ordet skog?

– Ett vattenfyllt schakt i marken blir inte automatiskt en tjärn eller sjö. För att vi ska säga att något är en sjö krävs att många kriterier uppfylls i ett komplext ekosystem. Men av någon anledning ser vi inte på skog på samma sätt. Skog är en yta med träd, punkt. Men för mig är skog mer än så – vatten, mossor, lavar, död och levande ved i olika stadier och miljoner livsformer.

Har du någon skog, enligt din definition, där du kan hämta inspiration i närheten?

– Det finns olika grader av skog. Jag tycker om att vara ute, och har inget emot träden i sig bara för att de råkar vara planterade granar. Men det finns ställen där det finns en högre grad av skog. Men någon riktig skog finns knappt i närheten. Hemma vid mig finns en liten spillra, en knapp hektar, som man kan kalla för skog utan reservationer.

Vilken musikgenre för bäst skogens talan?

– Det kan finnas alltifrån vispoeter till black metal-band som för skogens talan. Men överallt i världen låter musiken som kommer från landsbygden lite mer ”hö” än musiken från storstäderna. Så rent personligen, tycker jag att folkmusik och folkrock överför skogen budskap lättare.

Hemjord spelar på Sagasalongen i Säffle på fredag 10 juli, kl 18. Samt på Utmarksmusiken i Ransbysätern 25 juli, kl 17.