2015-05-27 06:00

2015-06-24 14:39

Studenter albumdebuterar

Firar terminsavslut med releasefest

De kallar sig Från och med oss, och avslutar terminen med att släppa sin självbetitlade debutskiva. Musikproducenter, låtskrivare, ljudsättare och artister samsas i projektet som har förberett dem för kommande musikkarriärer.

Studenter från Karlstads universitet har i ett norsk-svenskt samarbete genomfört produktionen från ax till limpa, mestadels under våren, med en intensiv slutspurt i form av en fyra veckor lång crowdfundingkampanj.

– Jag fick idén till projektet i höstas när jag kände att jag ville omsätta all teori till praktik, säger Oskar Linderoth, initiativtagare och projektledare för gruppen.

Det är 14 studenter i kursen ”Musikproducent, låtskrivare och entreprenör” vid Musikhögskolan Ingesund som provar vingarna genom att gemensamt släppa ett album under namnet Från och med oss. En dag innan deadline nådde insamlingen sitt finansiella mål och skivan är nu på väg från pressarna i Österrike.

Under arbetets gång vaskades 23 låtar ner till de 15 starkaste genom en urvalsjury bestående av de branscherfarna Tomas Jernberg, Niclas Molinder och Joakim Jarny. Genremässigt spänner skivan från norsk visa och house till rock och pop med R'n'B-inslag. Oskar Linderoth hoppas att bredden på albumet kan generera vägar vidare i karriären för de involverade.

– Det är ett väldigt individualistiskt samhälle vi lever i. Speciellt för låtskrivare handlar det mycket om att ensam kämpa sig fram på sin egen väg. Men vi tror att man når längre genom att samarbeta och kombinera flera personers starkaste sidor.

Vad finns det för nackdelar med att vara så många?

– Det är utmanande. Det krävs fungerande kommunikation och en gemensam vision för att det ska fungera. Genom att utsätta oss för den här utmaningen har vi tvingats växa och bli professionella.

Vill du fortsätta på den här banan?

– Absolut, till hundra procent. Jag vet inte exakt i vilken form, men att det kommer att ha att göra med musik, kultur och glädje är säkert.

Torsdag den 28 maj blir det releasefest för skivan med smakprov som framförs live på Nöjesfabrikens innergård i Karlstad.

Studenter från Karlstads universitet har i ett norsk-svenskt samarbete genomfört produktionen från ax till limpa, mestadels under våren, med en intensiv slutspurt i form av en fyra veckor lång crowdfundingkampanj.

– Jag fick idén till projektet i höstas när jag kände att jag ville omsätta all teori till praktik, säger Oskar Linderoth, initiativtagare och projektledare för gruppen.

Det är 14 studenter i kursen ”Musikproducent, låtskrivare och entreprenör” vid Musikhögskolan Ingesund som provar vingarna genom att gemensamt släppa ett album under namnet Från och med oss. En dag innan deadline nådde insamlingen sitt finansiella mål och skivan är nu på väg från pressarna i Österrike.

Under arbetets gång vaskades 23 låtar ner till de 15 starkaste genom en urvalsjury bestående av de branscherfarna Tomas Jernberg, Niclas Molinder och Joakim Jarny. Genremässigt spänner skivan från norsk visa och house till rock och pop med R'n'B-inslag. Oskar Linderoth hoppas att bredden på albumet kan generera vägar vidare i karriären för de involverade.

– Det är ett väldigt individualistiskt samhälle vi lever i. Speciellt för låtskrivare handlar det mycket om att ensam kämpa sig fram på sin egen väg. Men vi tror att man når längre genom att samarbeta och kombinera flera personers starkaste sidor.

Vad finns det för nackdelar med att vara så många?

– Det är utmanande. Det krävs fungerande kommunikation och en gemensam vision för att det ska fungera. Genom att utsätta oss för den här utmaningen har vi tvingats växa och bli professionella.

Vill du fortsätta på den här banan?

– Absolut, till hundra procent. Jag vet inte exakt i vilken form, men att det kommer att ha att göra med musik, kultur och glädje är säkert.

Torsdag den 28 maj blir det releasefest för skivan med smakprov som framförs live på Nöjesfabrikens innergård i Karlstad.