2015-03-13 06:00

2015-03-14 10:34

Möt karaktärerna i komediserien "Ack Värmland"

På fredagkvällen fick tv-publiken stifta bekantskap med oneliners som ”Själen behöver inte visa leg” och ”Majestätiskt gôtt”. Det var dags för första avsnittet av Ulf Malmros komediserie ”Ack Värmland”. NWT har låtit skådespelarna själva få presentera sina karaktärer.

”Anette”

Mia Skäringer: – Anette är en kvinna i 40-årsåldern. Mamma till Fanny som fortfarande bor hemma. Hon gör sitt bästa för allt och alla men räcker ändå aldrig till. Hon blir utnyttjad åt höger och vänster och även om hon försöker säga ifrån, så får hon väl aldrig riktigt den respekten hon förtjänar. Hon blir gravid med Pontus.

”Grannarna”

Bengt Alsterlind: – Jag och Lotta Telje spelar två grannar som bor bredvid Fanny och Anette. Om vi är syskon eller man och fru är lite oklart. Vi är de gamla människorna som förfasar oss över hur ungdomarna beter sig. Vi tror hela tiden att de håller på med någon form av sexuella övningar som vi vad det lider blir allt mer avundsjuka på. Vi missförstår allt som händer hela tiden, vi tror att allt handlar om gruppsex eller vanligt sex och vi känner oss utanför.

”Ola”

Johan Östling: – Det är en person som helst tar så lite ansvar det bara går. Han gillar dataspel, onlinepoker och att åka skateboard. Han är 35 men har inte växt upp överhuvudtaget. Men han är väldigt snäll och lättledd, han hakar på den som leder flocken och byter gärna personlighet för att passa in. Jag tycker han är en ganska småskön person! Han gör Fanny gravid och det där är något han tycker hon får sköta om på egen hand. Det får ju inte hota hans frihet eller inskränka på tiden framför dataspelen. Det händer inte mycket utvecklingsmässigt med min karaktär. Han står liksom still.

”Fanny”

Ida Hallquist: – Fanny är 20 år och bor hemma. Hon blir gravid med pojkvännen Ola som är 15 år äldre. Det skiljer henne kanske från många andra 20-åringar, men på alla andra sätt är hon nog som 20-åringar är mest. Hon är trotsig, börjar bli vuxen, måste klara sig själv men är väldigt beroende av föräldrar. Hon är rapp i käften, bryr sig mycket om vad andra tycker och har en hatkärlek till sin mamma, som de flesta 20-åringar har. Jag är själv 20 och känner igen mig i Fanny till stor del. Fanny växer som person under seriens gång. Lär sig att sätta ner foten.

”Pontus”

Björn Starrin: – Pontus är konflikträdd deluxe. En väldigt snäll kille som tror att han kan fixa och trixa med det mesta, en handyman. Han själv tycker i alla fall att han är en handyman men resultatet av hans fixande blir inte alltid så bra. Han avgudar sin flickvän Anette och gör allt för att vara alla till lags. Han tar med sitt sätt att vara in i papparollen och dessutom ska han vara styvpappa åt Fanny. Pontus är mer mainstream än Pölsa som jag spelade i Ulfs film ”Smala Sussie”. Hade jag spelat rollen som Ola hade jag nog tangerat Pölsa. Och det är möjligt att det finns dom som förväntar sig Pölsa i och med att det är humor på värmländska igen. Men ”Pontus” är nog motsatsen till ”Pölsa”.

Kuriosa:

Vem av Björn Starrin och Johan Östling som skulle spela Ola respektive Pontus var oklart in i det sista.

Johan Östling: – Det var öppet ända in till vi började inspelningarna. Jag tror att Ulf ville ha det så, att det skulle ge oss en extra nerv eftersom det krävde att vi satte oss in i manuset på ett annat vis eftersom vi var tvungna att vara välbekanta med båda rollerna. Egentligen hade det kanske fallit sig mer naturligt att Björn skulle spela Ola, men då skulle nog rollen hamna för nära Pölsa från ”Smala Sussie”.

”Anette”

Mia Skäringer: – Anette är en kvinna i 40-årsåldern. Mamma till Fanny som fortfarande bor hemma. Hon gör sitt bästa för allt och alla men räcker ändå aldrig till. Hon blir utnyttjad åt höger och vänster och även om hon försöker säga ifrån, så får hon väl aldrig riktigt den respekten hon förtjänar. Hon blir gravid med Pontus.

”Grannarna”

Bengt Alsterlind: – Jag och Lotta Telje spelar två grannar som bor bredvid Fanny och Anette. Om vi är syskon eller man och fru är lite oklart. Vi är de gamla människorna som förfasar oss över hur ungdomarna beter sig. Vi tror hela tiden att de håller på med någon form av sexuella övningar som vi vad det lider blir allt mer avundsjuka på. Vi missförstår allt som händer hela tiden, vi tror att allt handlar om gruppsex eller vanligt sex och vi känner oss utanför.

”Ola”

Johan Östling: – Det är en person som helst tar så lite ansvar det bara går. Han gillar dataspel, onlinepoker och att åka skateboard. Han är 35 men har inte växt upp överhuvudtaget. Men han är väldigt snäll och lättledd, han hakar på den som leder flocken och byter gärna personlighet för att passa in. Jag tycker han är en ganska småskön person! Han gör Fanny gravid och det där är något han tycker hon får sköta om på egen hand. Det får ju inte hota hans frihet eller inskränka på tiden framför dataspelen. Det händer inte mycket utvecklingsmässigt med min karaktär. Han står liksom still.

”Fanny”

Ida Hallquist: – Fanny är 20 år och bor hemma. Hon blir gravid med pojkvännen Ola som är 15 år äldre. Det skiljer henne kanske från många andra 20-åringar, men på alla andra sätt är hon nog som 20-åringar är mest. Hon är trotsig, börjar bli vuxen, måste klara sig själv men är väldigt beroende av föräldrar. Hon är rapp i käften, bryr sig mycket om vad andra tycker och har en hatkärlek till sin mamma, som de flesta 20-åringar har. Jag är själv 20 och känner igen mig i Fanny till stor del. Fanny växer som person under seriens gång. Lär sig att sätta ner foten.

”Pontus”

Björn Starrin: – Pontus är konflikträdd deluxe. En väldigt snäll kille som tror att han kan fixa och trixa med det mesta, en handyman. Han själv tycker i alla fall att han är en handyman men resultatet av hans fixande blir inte alltid så bra. Han avgudar sin flickvän Anette och gör allt för att vara alla till lags. Han tar med sitt sätt att vara in i papparollen och dessutom ska han vara styvpappa åt Fanny. Pontus är mer mainstream än Pölsa som jag spelade i Ulfs film ”Smala Sussie”. Hade jag spelat rollen som Ola hade jag nog tangerat Pölsa. Och det är möjligt att det finns dom som förväntar sig Pölsa i och med att det är humor på värmländska igen. Men ”Pontus” är nog motsatsen till ”Pölsa”.

Kuriosa:

Vem av Björn Starrin och Johan Östling som skulle spela Ola respektive Pontus var oklart in i det sista.

Johan Östling: – Det var öppet ända in till vi började inspelningarna. Jag tror att Ulf ville ha det så, att det skulle ge oss en extra nerv eftersom det krävde att vi satte oss in i manuset på ett annat vis eftersom vi var tvungna att vara välbekanta med båda rollerna. Egentligen hade det kanske fallit sig mer naturligt att Björn skulle spela Ola, men då skulle nog rollen hamna för nära Pölsa från ”Smala Sussie”.