2015-03-10 11:42

2015-03-10 14:08

Polarpriset till Emmulou Harris

MUSIK

Countryartisten Emmylou Harris och slagverkaren Evelyn Glennie får årets Polarpris.

På tisdagsmorgonen tillkännagavs vilka som får året Polarpris. "Populärmusik"-priset får i år till countryartisten Emmylou Harris.

– Varje dag för med sig ett nytt äventyr. Jag måste erkänna att jag tänkte "Oh boy en resa till Sverige! Jag älskar att resa, jag bara hatar att packa och flyga", säger Emmylou Harris till Billboard som lyckats nå henne i hemmet i Nashville rapporterar TT.

Emmylou Harris albumdebuterade 1970 och hon turnerade under några år tillsammans med Gram Parsons och hans band Fallen Angels.

Hon har även spelat och samarbetet med artister som Bob Dylan, Dolly Parton, Linda Ronstadt och Mark Knopfler.

Det svenska bandet First Aid Kit har gjort en låt med namnet Emmylou som handalr om hennes och Gram Parsons arbete och förhållande.

Det klassiska priset tilldelas Evelyn Glennie, som är en slagverkare från Skottland. Hon är döv sedan tolvårsåldern. För att bättre känna musiken uppträder hon ofta barfota, vilket gör att hon känner vibrationer med kroppen.

– Som soloinstrument är slagverk ett relativt nytt instrument, hon har gjort enormt mycket för att föra fram den här musiken och ge den en repertoar. Hon har beställt och uruppfört hur många nya stycken som helst, säger Kim Hedås, kompositör och medlem i Polarprisjuryn skriver TT.

Glennie har gett ut ett 30-tal soloalbum och spelat med många av världens stora orkestrar. I Storbritannien har hennes syn på vad musik är fått musikskolor att ändra intagningskriterierna, skriver TT.

 

I klippet kan du se tillkännagivandet.

På tisdagsmorgonen tillkännagavs vilka som får året Polarpris. "Populärmusik"-priset får i år till countryartisten Emmylou Harris.

– Varje dag för med sig ett nytt äventyr. Jag måste erkänna att jag tänkte "Oh boy en resa till Sverige! Jag älskar att resa, jag bara hatar att packa och flyga", säger Emmylou Harris till Billboard som lyckats nå henne i hemmet i Nashville rapporterar TT.

Emmylou Harris albumdebuterade 1970 och hon turnerade under några år tillsammans med Gram Parsons och hans band Fallen Angels.

Hon har även spelat och samarbetet med artister som Bob Dylan, Dolly Parton, Linda Ronstadt och Mark Knopfler.

Det svenska bandet First Aid Kit har gjort en låt med namnet Emmylou som handalr om hennes och Gram Parsons arbete och förhållande.

Det klassiska priset tilldelas Evelyn Glennie, som är en slagverkare från Skottland. Hon är döv sedan tolvårsåldern. För att bättre känna musiken uppträder hon ofta barfota, vilket gör att hon känner vibrationer med kroppen.

– Som soloinstrument är slagverk ett relativt nytt instrument, hon har gjort enormt mycket för att föra fram den här musiken och ge den en repertoar. Hon har beställt och uruppfört hur många nya stycken som helst, säger Kim Hedås, kompositör och medlem i Polarprisjuryn skriver TT.

Glennie har gett ut ett 30-tal soloalbum och spelat med många av världens stora orkestrar. I Storbritannien har hennes syn på vad musik är fått musikskolor att ändra intagningskriterierna, skriver TT.

 

I klippet kan du se tillkännagivandet.