2015-02-28 10:20

2015-02-28 10:29

Allsköns stilar och uttryck i kvällens mello

MELODIFESTIVALEN

En midnattspojke och en soulrökare, Kvinnaböske och pojkbandspop. Veckans delfinal bjuder på allsköns stilar och uttryck. NWT:s jury verkar dock inte allt för imponerad, ettorna duggar tätt.

1. Midnight Boy – Dont say no Anna

Anna: –Det är 80-tal, hårsvall, naket, synthpop och Johan Krafman är midnattspojken som bjuder upp till höftrullande dans. Att Melody Club-sångaren Kristofer skrivit låten är solklart. Betyg: 2

Kristofer: Midnattspojken vickar på höfterna till något som Trance Dance och Modern Talking hade refuserat på idéstadiet cirka 1988. Snärtig refräng som dock kändes daterad redan när BWO försökte för några år sedan. Betyg: 1

Veronica: Modern Talkings kärleksbarn tar oss tillbaka till 80-talet och går verkligen all in med neonfärger och syntslingor. Inte så supermodernt kanske, men väldigt catchy. Betyg: 2

 


 

2. Caroline Wennergren – Black Swan

Anna:  Årets mest personliga röst kommer tillbaka tio år efter mellodebuten. Med en soulutstrålning och raspriv i rösten kan hon bara ta tittarna med storm. Betyg: 4

Kristofer:  Caroline slår på stort med en mellopimpad jazztrudelutt som är omgångens ledmotiv till valfri James Bond-rulle. Lite originellt samtidigt som rösten är raspig och farlig – men frågan är om allt når ut till tittarna? Betyg: 2

Veronica:  En riktig soulrökare med coola Caroline vid rodret. Förhoppningsvis trasslar hon inte in sig i mikrofonsladden och tar sig med den där hesa och häftiga rösten vidare till andra chansen. Betyg: 3

 


 

3. JTR - Building it up

Anna: Arenapop och hiphop med brödratrio enligt formulär 1 A. Alla röstande pojkbandsälskare i Sverige kan inte hindra dem från att gå i One Direction - ut ut tävlingen. Betyg: 1

Kristofer: Tre unga herrar som tävlar om att vara häftigast på högstadiet med tuffa frisyrer, pojkbandspop och wo -oh -oh - refräng. Medryckande och risk för att småtjejerna går bananas under röstningen. Betyg: 2

Veronica: Nej, nej, nej. Nej! En trio med One direction-komplex som inte ens en gammal pojkbandslover som jag kan tycka om. Betyg: 1

 


 

4. Hasse Andersson - Guld och gröna skogar

Anna: Dansbana, fiol och björkar, svensk så det förslår när Hasse Kvinnaböske sjunger om dans och hålligång. Eftersom låten klarade sig på håret från att bli diskad kan dansbandsretoriken hålla en omgång till. Betyg: 2

Kristofer: ”Kvinnaböske” tar dansbanan till mellon med en svängig och charmig sommarpastill där Alan Jackson firar semester med Drängarna. Jag hoppas att melodin, glädjen och den obeskrivligt breda skånskan tar den debuterande veteranen direkt till final. Betyg: 3

Veronica: Hasse visar att gammal är äldst, men skånskan är så grötig att SVT skulle behöva texta det här bidraget för att göra det begripligt. Det är dock svårt att inte älska Kvinnaböske och låten är så genomfolklig att det måste finnas någon nostalgiker ute i det här landet som är villig att rösta. Betyg: 3


 

 

5. Dinah Nah - Make me (la la la)

Anna: – Efter dansbanan kastar vi oss rakt in i ett svettigt aerobicpass till intensivt pumpande bodydisco. Trallvänligt men lika trist som att fastna i axelmaskinen på gymmet. Betyg: 1

Kristofer: – Dinah med det rosa håret är omgångens tuffa tjej i Ace Wilder-kategorin. Piggt och modernt, med en hygglig refräng som gör att Anders Bagge-produkten borde kunna lalla sig raka vägen in i andra chansen. Betyg: 2

Veronica: – Aqua gör debut i mellon… eller nej, det vara bara en liten tidsresa tillbaka till 90-talet. Där Isa gjorde helt rätt förra veckan, gör Dinah typ alla fel. Tumme upp för det fräsiga lila håret dock! Betyg: 1

 


 

6. Annika Herlitz - Ett andetag

Anna: Som en snövitsgestalt levererar Annika delfinalens schlagerballad. Jag tar ett andetag och drömmer mig bort till en scen där alla de sju små dvärgarna kommer in och gör henne sällskap. Betyg: 2

Kristofer: Präktig och gapig ballad som lånar utförande från valfritt svenskdubbat Disneytrams och allt utom själva hooken från Dover Calais. De här avskalade numren på svenska har en förmåga att falla i glömska redan innan snabbgenomgången. Betyg: 1

Veronica: Nu orkar jag inte med några fler svulstiga powerballader med skitnödiga titlar i den här tävlingen! Det är så jättefint och duktigt att självaste Walt Disney säkert hade gråtit om han hört låten, men det är ju alldeles, alldeles för ospännande. Betyg: 2

 


 

7. Måns Zelmerlöw - Heroes

Anna:

– Mig gör det ingenting alls att Måns inte ar ett enda danssteg i år. Istället kliver han in i en animerad 3D-värld med massor av streckritade kompisar. Låten är så pass pompös att Måns och hans vänner får en biljett till finalen. Betyg: 3

Kristofer:

– Måns tar greppet om dansgolvet med veckans goda houseförsök. Proffsigt, snyggt framfört och refrängen sitter som en gubbkeps. Mot ett blekt mostånd steppar den lillgamle herren givetvis raka vägen till final . Betyg: 3

Veronica:

– And we have a winner! Sverige, vi har ett resultat. Eller? Kanske. Heroes har antagligen den snyggaste scenshowen sen Danny Saucedos Amazing och Mums-mums Zelmerlöw är i allra högsta grad aktuell i slutstriden med den där sängkammarblicken. Och låten? Nja… Personligen gillade jag Hope & Glory från 2009 bättre. Betyg: 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Midnight Boy – Dont say no Anna

Anna: –Det är 80-tal, hårsvall, naket, synthpop och Johan Krafman är midnattspojken som bjuder upp till höftrullande dans. Att Melody Club-sångaren Kristofer skrivit låten är solklart. Betyg: 2

Kristofer: Midnattspojken vickar på höfterna till något som Trance Dance och Modern Talking hade refuserat på idéstadiet cirka 1988. Snärtig refräng som dock kändes daterad redan när BWO försökte för några år sedan. Betyg: 1

Veronica: Modern Talkings kärleksbarn tar oss tillbaka till 80-talet och går verkligen all in med neonfärger och syntslingor. Inte så supermodernt kanske, men väldigt catchy. Betyg: 2

 


 

2. Caroline Wennergren – Black Swan

Anna:  Årets mest personliga röst kommer tillbaka tio år efter mellodebuten. Med en soulutstrålning och raspriv i rösten kan hon bara ta tittarna med storm. Betyg: 4

Kristofer:  Caroline slår på stort med en mellopimpad jazztrudelutt som är omgångens ledmotiv till valfri James Bond-rulle. Lite originellt samtidigt som rösten är raspig och farlig – men frågan är om allt når ut till tittarna? Betyg: 2

Veronica:  En riktig soulrökare med coola Caroline vid rodret. Förhoppningsvis trasslar hon inte in sig i mikrofonsladden och tar sig med den där hesa och häftiga rösten vidare till andra chansen. Betyg: 3

 


 

3. JTR - Building it up

Anna: Arenapop och hiphop med brödratrio enligt formulär 1 A. Alla röstande pojkbandsälskare i Sverige kan inte hindra dem från att gå i One Direction - ut ut tävlingen. Betyg: 1

Kristofer: Tre unga herrar som tävlar om att vara häftigast på högstadiet med tuffa frisyrer, pojkbandspop och wo -oh -oh - refräng. Medryckande och risk för att småtjejerna går bananas under röstningen. Betyg: 2

Veronica: Nej, nej, nej. Nej! En trio med One direction-komplex som inte ens en gammal pojkbandslover som jag kan tycka om. Betyg: 1

 


 

4. Hasse Andersson - Guld och gröna skogar

Anna: Dansbana, fiol och björkar, svensk så det förslår när Hasse Kvinnaböske sjunger om dans och hålligång. Eftersom låten klarade sig på håret från att bli diskad kan dansbandsretoriken hålla en omgång till. Betyg: 2

Kristofer: ”Kvinnaböske” tar dansbanan till mellon med en svängig och charmig sommarpastill där Alan Jackson firar semester med Drängarna. Jag hoppas att melodin, glädjen och den obeskrivligt breda skånskan tar den debuterande veteranen direkt till final. Betyg: 3

Veronica: Hasse visar att gammal är äldst, men skånskan är så grötig att SVT skulle behöva texta det här bidraget för att göra det begripligt. Det är dock svårt att inte älska Kvinnaböske och låten är så genomfolklig att det måste finnas någon nostalgiker ute i det här landet som är villig att rösta. Betyg: 3


 

 

5. Dinah Nah - Make me (la la la)

Anna: – Efter dansbanan kastar vi oss rakt in i ett svettigt aerobicpass till intensivt pumpande bodydisco. Trallvänligt men lika trist som att fastna i axelmaskinen på gymmet. Betyg: 1

Kristofer: – Dinah med det rosa håret är omgångens tuffa tjej i Ace Wilder-kategorin. Piggt och modernt, med en hygglig refräng som gör att Anders Bagge-produkten borde kunna lalla sig raka vägen in i andra chansen. Betyg: 2

Veronica: – Aqua gör debut i mellon… eller nej, det vara bara en liten tidsresa tillbaka till 90-talet. Där Isa gjorde helt rätt förra veckan, gör Dinah typ alla fel. Tumme upp för det fräsiga lila håret dock! Betyg: 1

 


 

6. Annika Herlitz - Ett andetag

Anna: Som en snövitsgestalt levererar Annika delfinalens schlagerballad. Jag tar ett andetag och drömmer mig bort till en scen där alla de sju små dvärgarna kommer in och gör henne sällskap. Betyg: 2

Kristofer: Präktig och gapig ballad som lånar utförande från valfritt svenskdubbat Disneytrams och allt utom själva hooken från Dover Calais. De här avskalade numren på svenska har en förmåga att falla i glömska redan innan snabbgenomgången. Betyg: 1

Veronica: Nu orkar jag inte med några fler svulstiga powerballader med skitnödiga titlar i den här tävlingen! Det är så jättefint och duktigt att självaste Walt Disney säkert hade gråtit om han hört låten, men det är ju alldeles, alldeles för ospännande. Betyg: 2

 


 

7. Måns Zelmerlöw - Heroes

Anna:

– Mig gör det ingenting alls att Måns inte ar ett enda danssteg i år. Istället kliver han in i en animerad 3D-värld med massor av streckritade kompisar. Låten är så pass pompös att Måns och hans vänner får en biljett till finalen. Betyg: 3

Kristofer:

– Måns tar greppet om dansgolvet med veckans goda houseförsök. Proffsigt, snyggt framfört och refrängen sitter som en gubbkeps. Mot ett blekt mostånd steppar den lillgamle herren givetvis raka vägen till final . Betyg: 3

Veronica:

– And we have a winner! Sverige, vi har ett resultat. Eller? Kanske. Heroes har antagligen den snyggaste scenshowen sen Danny Saucedos Amazing och Mums-mums Zelmerlöw är i allra högsta grad aktuell i slutstriden med den där sängkammarblicken. Och låten? Nja… Personligen gillade jag Hope & Glory från 2009 bättre. Betyg: 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här går det enligt juryn

Anna:

Till Final: Måns Zelmerlöw, Caroline Wennergren

Andra chansen: Hasse Andersson, Midnight Boy

 

Kristofer:

Till final: Måns Zelmerlöw, Hasse Andersson

Andra chansen: JTR, Dinah Nah

 

Veronica:

Till final: Hasse Andersson, Måns Zelmerlöw

Andra chansen: Caroline Wennergren, Midnight boy