2015-02-26 17:45

2015-02-26 17:47

Hur många Grammisar har du?

NWT FRÅGAR...

...Daniel Karlsson, Kristinehamnsmusiker som med Daniel Karlsson trio belönats med en Grammis för Årets jazz.

– Det här är den tredje! 2002 fick jag en med gruppen Oddjob och i fjol med vår barnplatta ”Jazzoo”.

Berätta om Daniel Karlsson trios senaste skiva.

– Det heter ”Fusion for fish” och släpptes i höstas i Sverige och kommer att släppas i Europa om två veckor. Jag har skrivit musiken och skivan är inspelad hemma hos mig på Runmarö i Stockholms skärgård.

Hur vill du förklara framgången?

– Vi kör på kompromisslöst. Musiken är inte svårtillgänglig, det krävs inget speciellt vetande för att kunna ta till sig den. Jag är inspirerad av bland annat soul och pop och har inga problem med att ta in sådana inslag i musiken. Jag gillar när man blandar det polerade med skitigt jazzspelande! Vi är orädda, det finns så många oskrivna regler i jazzen, så här får du göra men inte så här, och någonstans pekar vi finger åt det där. Vi går hela tiden på vår egen känsla, vi är inte intresserade av att göra någon renodlad ädeljazz. Jag tror att framgången ligger i att vi törs göra det lite halvförbjudna.

Vad händer härnäst?

– Vi ska turnera i vår och sedan släppa ett nytt album efter sommaren. Vi håller som bäst på att mixa den kommande skivan nu. Då hoppas vi även kunna turnera utomlands.


Fotnot:
Daniel Karlsson är även aktuell med grupperna Oddjobb, Magnus Öström group och Kiosk.

– Det här är den tredje! 2002 fick jag en med gruppen Oddjob och i fjol med vår barnplatta ”Jazzoo”.

Berätta om Daniel Karlsson trios senaste skiva.

– Det heter ”Fusion for fish” och släpptes i höstas i Sverige och kommer att släppas i Europa om två veckor. Jag har skrivit musiken och skivan är inspelad hemma hos mig på Runmarö i Stockholms skärgård.

Hur vill du förklara framgången?

– Vi kör på kompromisslöst. Musiken är inte svårtillgänglig, det krävs inget speciellt vetande för att kunna ta till sig den. Jag är inspirerad av bland annat soul och pop och har inga problem med att ta in sådana inslag i musiken. Jag gillar när man blandar det polerade med skitigt jazzspelande! Vi är orädda, det finns så många oskrivna regler i jazzen, så här får du göra men inte så här, och någonstans pekar vi finger åt det där. Vi går hela tiden på vår egen känsla, vi är inte intresserade av att göra någon renodlad ädeljazz. Jag tror att framgången ligger i att vi törs göra det lite halvförbjudna.

Vad händer härnäst?

– Vi ska turnera i vår och sedan släppa ett nytt album efter sommaren. Vi håller som bäst på att mixa den kommande skivan nu. Då hoppas vi även kunna turnera utomlands.


Fotnot:
Daniel Karlsson är även aktuell med grupperna Oddjobb, Magnus Öström group och Kiosk.