2015-02-19 06:00

2015-02-19 13:31

Stämsången alltid i centrum

KONSERT: Syskonduo spelar i Karlstad

Nu kommer syskonduon First aid kit åter till Värmland. Med tre album i ryggen och otaliga turnéer världen runt har gruppen etablerat sig som en av landets mest framgångsrika.

Det senaste albumet ”Stay gold” är en naturlig fortsättning på syskonduons tidigare alster. Om än att musiken blir allt större med smäktande stråkar och countrysorgsen pedal steel.

Nu när skivans låtar översätts från studio till scen adderas kompmusiker till Johanna Söderbergs klaviatur och syster Klaras gitarr.

– Det är en ganska enkel setup, säger Johanna Söderberg.

– Scott Simpson spelar trummor och Melvin Duffy, pedal steel och elgitarr. Jag tycker att det ibland, när det många musiker på scen, lätt blir en lite grötig ljudbild. Vi förenklar arrangemangen från skivan, men det blir ändå ett stort och pampigt ljud när det behövs.

Prova nya saker

”Stay gold” släpptes i somras och har följts upp av ett omfattande turnerande. Hur de tänker sin musik i kommande sammanhang vet de inte än. Om pedal steel och stråkar var bärande inslag på ”Stay gold”, kan något annat komma att bli det framöver. Men de kommer alltid att värna om kärnan i musiken, deras sammantvinnade röster.

– Stämsången är så viktig i vår musik, den kommer nog alltid vara i centrum. Pedal steel är också ett vackert och unikt instrument. Sedan vet vi inte alls hur nästa skiva kommer att låta. Vi vill prova nya saker, instrument och skapa nya ljudbilder.

Efter turnésvängen i Sverige väntar Australien och efter det Tyskland och övriga Europa. Under sommaren styr de mot USA för festivalspelningar. Men trots de stora scenerna världens runt har duon gärna återkommit till Värmland. Men då inte till Karlstad eller någon annan av städerna utan till den lilla festivalen med det stora hjärtat - Folk & Rock i Segmon.

– Lasse som driver Folk & Rock ringde oss och frågade om vi ville spela där 2010. En av våra favoritartister, Anders F Rönnblom, spelade och vi tyckte att det lät som en rolig idé så vi åkte dit.

Bli en tradition

Första besöket gav mersmak.

– Vi minns att det var väldigt speciell stämning i den gamla folkparken och vi övernattade i en fantastisk gammal skola inredd i 70-tals stil. Sen ringde Lasse igen 2013 och vi bestämde oss för att köra en favorit i repris. Rönnblom spelade samma kväll som oss och vi framförde en av hans låtar ”Din barndom skall aldrig dö” tillsammans. Det var magiskt. Vi får se om vi åker dit igen, det kan bli en tradition, vem vet?

Alltid på väg, strävan efter rörelse är något av ett tema både på senaste skivan och för systrarnas vardag.

– Jag tror att alla människor är på väg någonstans hela tiden. Vi lever sällan i nuet utan planerar konstant. Jag önskar vi kunde vara mer närvarande. Jag och Klara befinner oss i en väldigt speciellt tillvaro på turnéer och det har påverkat temat på skivan. Det finns något fint i att vara på väg hela tiden. Vi får en ny chans att varje dag börja om på nytt, i en ny stad.

När ett ständigt resande är det vardagliga, kan det vara svårt att vänja sig vid lugnet hemmavid när turnéschemat är avklarat.

– Ibland blir vi ganska rastlösa när vi kommer hem efter en turné och allt bara står still. Det kan vara svårt att anpassa sig till ett stillsamt liv.

Det senaste albumet ”Stay gold” är en naturlig fortsättning på syskonduons tidigare alster. Om än att musiken blir allt större med smäktande stråkar och countrysorgsen pedal steel.

Nu när skivans låtar översätts från studio till scen adderas kompmusiker till Johanna Söderbergs klaviatur och syster Klaras gitarr.

– Det är en ganska enkel setup, säger Johanna Söderberg.

– Scott Simpson spelar trummor och Melvin Duffy, pedal steel och elgitarr. Jag tycker att det ibland, när det många musiker på scen, lätt blir en lite grötig ljudbild. Vi förenklar arrangemangen från skivan, men det blir ändå ett stort och pampigt ljud när det behövs.

Prova nya saker

”Stay gold” släpptes i somras och har följts upp av ett omfattande turnerande. Hur de tänker sin musik i kommande sammanhang vet de inte än. Om pedal steel och stråkar var bärande inslag på ”Stay gold”, kan något annat komma att bli det framöver. Men de kommer alltid att värna om kärnan i musiken, deras sammantvinnade röster.

– Stämsången är så viktig i vår musik, den kommer nog alltid vara i centrum. Pedal steel är också ett vackert och unikt instrument. Sedan vet vi inte alls hur nästa skiva kommer att låta. Vi vill prova nya saker, instrument och skapa nya ljudbilder.

Efter turnésvängen i Sverige väntar Australien och efter det Tyskland och övriga Europa. Under sommaren styr de mot USA för festivalspelningar. Men trots de stora scenerna världens runt har duon gärna återkommit till Värmland. Men då inte till Karlstad eller någon annan av städerna utan till den lilla festivalen med det stora hjärtat - Folk & Rock i Segmon.

– Lasse som driver Folk & Rock ringde oss och frågade om vi ville spela där 2010. En av våra favoritartister, Anders F Rönnblom, spelade och vi tyckte att det lät som en rolig idé så vi åkte dit.

Bli en tradition

Första besöket gav mersmak.

– Vi minns att det var väldigt speciell stämning i den gamla folkparken och vi övernattade i en fantastisk gammal skola inredd i 70-tals stil. Sen ringde Lasse igen 2013 och vi bestämde oss för att köra en favorit i repris. Rönnblom spelade samma kväll som oss och vi framförde en av hans låtar ”Din barndom skall aldrig dö” tillsammans. Det var magiskt. Vi får se om vi åker dit igen, det kan bli en tradition, vem vet?

Alltid på väg, strävan efter rörelse är något av ett tema både på senaste skivan och för systrarnas vardag.

– Jag tror att alla människor är på väg någonstans hela tiden. Vi lever sällan i nuet utan planerar konstant. Jag önskar vi kunde vara mer närvarande. Jag och Klara befinner oss i en väldigt speciellt tillvaro på turnéer och det har påverkat temat på skivan. Det finns något fint i att vara på väg hela tiden. Vi får en ny chans att varje dag börja om på nytt, i en ny stad.

När ett ständigt resande är det vardagliga, kan det vara svårt att vänja sig vid lugnet hemmavid när turnéschemat är avklarat.

– Ibland blir vi ganska rastlösa när vi kommer hem efter en turné och allt bara står still. Det kan vara svårt att anpassa sig till ett stillsamt liv.

Vad? First aid kit

Var? CCC, Karlstad

När? I kväll

 

Bildades 2007

First aid kit bildades 2007 av syskonen Johanna och Klara Söderberg.

Första el:n släpptes av Karin Drejers (The Knife) skivbolag Rabid 2008. Debutalbumet ”The Big black & The blue” kom 2010 och följdes 2012 av ”The Lion's roar”. 2014 kom det senaste ”Stay gold”.

Kuriosa: Gruppen spelade in videon till ”Blue” i Edsvalla med värmländske filmaren Daniel Wirtberg.