2015-02-06 06:00

2015-02-06 06:00

Hellberg samarbetar med Thåström

KARLSTADSMUSIKER PRODUCERAR, SPELAR OCH SKRIVER LÅTAR MED THÅSTRÖM.

Nästa vecka släpps Thåströms nya album ”Den morronen”.
En av nyckelpersonerna i produktionen är Niklas Hellberg som medverkar både som producent, låtskrivare och musiker.
I kväll gästar Thåström och karlstadsmusikern ”Skavlan”.

1. Rent praktiskt, hur har ni jobbat? Alla i studion samtidigt? Eller har ni jobbat var för sig och sedan träffats för att bolla idéer?

– Mycket är gjort tillsammans i studio. Sen är det så att det finns en hel del som är gjort separat, bland annat i Studio Nutopia här i Karlstad. En låt kan omformas många gånger under en produktion. Det är hela tiden ett sökande efter ett resultat som man verkligen är nöjd med.

2. Flera av låtarna kan upplevas som ljudsatta poem, där stämningen i musiken varit viktigare än ackord och melodier, kan du känna igen dig i det?

– Ja, det tycker jag. Det är såklart superviktigt att musik och text harmoniserar och att det finns en stark stämning. För mig är det svårt att teoretisera kring detta och det finns väl inga ramar eller dogmer kring just det. Man kan bara utgå från det man själv gillar. Personligen ligger musik med en suggestiv tät stämning som fyller rummet och ”rätt” harmoniska förändringar varmast om hjärtat. VM i ackordsbyte är väl inte riktigt något som fallit just mig i smaken.

3. Hade ni en klar bild av hur det skulle låta innan ni satte igång eller har det växt fram allteftersom?

– Ja, det är klart att det fanns en bild över vart vi skulle. Sen är det en komplex och lång väg fram där allt kan förändras.

4. Du har även skrivit en del av låtarna tillsammans med Thåström. Hur går det till när ni skriver tillsammans?

– Det finns inget enda sätt utan det kan gå tillväga på många sätt.

5. Hur stor hänsyn, hur mycket tanke lägger du vid Thåströms tidigare skivor - tänker ni att det nya ska bryta mot föregångaren, eller föddes idéer på förra albumet som ni ville ta vidare på den här?

– Idéer har man ju alltid med sig. Men jag försöker alltid göra det som jag tycker om själv bäst i varje givet ögonblick och som ligger i linje med den bild som målats upp. Förhoppningsvis så är ju den egna referensramen något som utvecklas och går framåt. Det är ju den man måste känna sig trygg med. Måste utgå från sig själv. Det blir inte på riktigt annars.

6. Tre producenter, tre kockar... Hur är det att vara flera? Kan ni ge och ta eller kör någon av er my way or the highway?

– Det är väldigt högt i tak tycker jag. Alltid. Det är lite av idén med att vara flera. Mer input men självklart viktigt att sortera rätt. Slutgiltigt beslut är det självklart Thåström som har. Man kan väl kanske tro att det uppenbarar sig givna vägar efter så många års samarbete men varje produktion lever sitt eget liv med sina speciella egenheter och hinder. Det är oerhört mycket jobb bakom varje skiva och det handlar om att försöka få varje låt så bra som möjligt i en helhet som hänger ihop. När alla inblandade har samma syn på det så är ett bra samarbete inga problem.

1. Rent praktiskt, hur har ni jobbat? Alla i studion samtidigt? Eller har ni jobbat var för sig och sedan träffats för att bolla idéer?

– Mycket är gjort tillsammans i studio. Sen är det så att det finns en hel del som är gjort separat, bland annat i Studio Nutopia här i Karlstad. En låt kan omformas många gånger under en produktion. Det är hela tiden ett sökande efter ett resultat som man verkligen är nöjd med.

2. Flera av låtarna kan upplevas som ljudsatta poem, där stämningen i musiken varit viktigare än ackord och melodier, kan du känna igen dig i det?

– Ja, det tycker jag. Det är såklart superviktigt att musik och text harmoniserar och att det finns en stark stämning. För mig är det svårt att teoretisera kring detta och det finns väl inga ramar eller dogmer kring just det. Man kan bara utgå från det man själv gillar. Personligen ligger musik med en suggestiv tät stämning som fyller rummet och ”rätt” harmoniska förändringar varmast om hjärtat. VM i ackordsbyte är väl inte riktigt något som fallit just mig i smaken.

3. Hade ni en klar bild av hur det skulle låta innan ni satte igång eller har det växt fram allteftersom?

– Ja, det är klart att det fanns en bild över vart vi skulle. Sen är det en komplex och lång väg fram där allt kan förändras.

4. Du har även skrivit en del av låtarna tillsammans med Thåström. Hur går det till när ni skriver tillsammans?

– Det finns inget enda sätt utan det kan gå tillväga på många sätt.

5. Hur stor hänsyn, hur mycket tanke lägger du vid Thåströms tidigare skivor - tänker ni att det nya ska bryta mot föregångaren, eller föddes idéer på förra albumet som ni ville ta vidare på den här?

– Idéer har man ju alltid med sig. Men jag försöker alltid göra det som jag tycker om själv bäst i varje givet ögonblick och som ligger i linje med den bild som målats upp. Förhoppningsvis så är ju den egna referensramen något som utvecklas och går framåt. Det är ju den man måste känna sig trygg med. Måste utgå från sig själv. Det blir inte på riktigt annars.

6. Tre producenter, tre kockar... Hur är det att vara flera? Kan ni ge och ta eller kör någon av er my way or the highway?

– Det är väldigt högt i tak tycker jag. Alltid. Det är lite av idén med att vara flera. Mer input men självklart viktigt att sortera rätt. Slutgiltigt beslut är det självklart Thåström som har. Man kan väl kanske tro att det uppenbarar sig givna vägar efter så många års samarbete men varje produktion lever sitt eget liv med sina speciella egenheter och hinder. Det är oerhört mycket jobb bakom varje skiva och det handlar om att försöka få varje låt så bra som möjligt i en helhet som hänger ihop. När alla inblandade har samma syn på det så är ett bra samarbete inga problem.

Jobbat med Thåström sedan 90-talet

Den 11 februari släpper Thåström nya skivan ”Den morronen” som är inspelad i bland annat Berlin, Stockholm och Karlstad. Albumet är producerat av Niklas Hellberg, Thåström och Ulf Ivarsson. Hellberg började samarbeta med Thåström under 90-talet med bandet Peace, Love & Pitbulls. Tidigare hade han bland annat spelat i Karlstadsbandet All that jazz.