2015-01-19 06:00

2015-01-20 23:19

Ett stort år väntar för Snoop Dogg

KONSERTAKTUELL

Gangsta, pimp och rastafari. DJ Snoopadelic, Snoop Lion och Snoopzilla. Ja, Cordozar Calvin Broadus Jr har under åren verkat i olika skepnader och under olika namn. Men mest känd är han som en av hiphoppens förgrundsfigurer under namnet Snoop Dogg. Nu kommer han till Karlstad.

Albumdebuten ”Doggystyle” blev en omedelbar succé 1993. Då hade han redan medverkat på Dr Dres debut ”The Cronic” och vägen till Billboardlistans första plats gick spikrak.

Sedan dess har karriären vinglat något för det gänglige rapparen från Long Beach i Kalifornien. Snoop Dogg har varvat skådespelareinsatser med både lyckade och mindre framgångsrika skivprojekt. Han har samarbetat med artister som Justin Timberlake och Katy Perry och har även gästat Robyn i studion.

– Det är väldigt intressant att jobba tillsammans med andra artister, skriver Snoop Dogg.

Vi gör intervjun mejlledes.

– Extra intressant är det att samarbeta med artister som jobbar i andra genres än jag. Just att blanda deras pryl med det jag gör, det blir ofta något som känns nytt, som känns kreativt.

Återkomst

Just nu lägger han sista handen vid vad som ska bli hans återkomst under namnet Snoog Dogg. Albumet ”Bush” ska släppas i mars och är producerat i samarbete med Pharrell Williams. Uppgifter gör gällande att bland andra Stevie Wonder medverkar på skivan.

– Albumet är annorlunda mot det jag gjort tidigare. Det kändes väldigt bra att vara tillbaka i studion tillsammans med Pharrell och göra bra musik. Skivan känns bra, låter bra och ser bra ut. Jag kan inte avslöja vilka som gästar, men lita på att det är några riktigt heta namn med.

Det var hans föräldrar som gav honom smeknamnet Snoopy och uppväxten var stundtals tumultartad. Under åren efter grundskolan spenderade han tid i fängelse vid flera tillfällen.

– Min uppväxt och var jag kommer ifrån har verkligen influerat min musik. Jag var omgiven av musik när jag växte upp. Det fanns många OG's (Original Gangstas, old school-snubbar som Snoop inspirerats av och rappat om, reds anm) där jag bodde som alltid spelade musik i kvarteret.

Gangstarap

Snoop Dogg blev tidigt associerad med västkustens gangstarap. Att han anklagades för mord spädde på hans rykte som tuffing, men hans lite släpiga och nedtonade rapstil gjorde att han ofta framstod som lugnare än många av sina kollegor. Första gången musik gjorde ett stort avtryck i hans liv var när han mötte gospelmusiken i kyrkan.

– Jag växte upp i kyrkan och var med i kyrkokören där jag sjöng och spelade piano. Det var min absolut första erfarenhet av musik. Under uppväxtåren lyssnade jag mycket på artister som George Clinton, Curtis Mayfield, Earth, Wind & Fire. Och naturligtvis N.W.A. Genom åren har jag alltid gillat att lyssna på Frank Sinatra, Sam Cooke och Marvin Gaye. Jag lyssnar på musik dagligen. Men det är inget speciellt som jag lyssnat extra mycket på den senaste tiden, jag älskar alla sorters musik, från klassikerna till det moderna.

Hans sätt att rappa beskriver han som en förlängning av hans personlighet.

– Jag har alltid gjort musik som har matchat min stil, det ska vara mjukt och ha en bra känsla.

Film och tv

Som skådespelare har Snoop Dogg medverkat i både film- och tvproduktioner av minst sagt varierande slag. Bland mycket annat har han jobbat med porrfilm åt tidningen Hustler och lånat ut sin röst till animerade barnfilmen Turbo.

– Vi har en hel del projekt på gång just nu. Jag och min son Cordell har en show som visas i ESPN som har premiär den här veckan. Den handlar om hans fotbollskarriär. 2015 Det kommer att bli ett stort år för oss.

Sonen blev nyligen pappa och således är Snoop Dogg nybliven farfar. Intresset för sport är stort i familjen, Snoop har tränat sonens collegelag.

– Det är tävlingsmomentet som fascinerar mig. Jag är en tävlingsmänniska. Jag hatar att förlora. Men jag gillar också det här med att jobba i lag. Dina lagkamrater kan hjälpa dig bli både en bättre människa och en bättre spelare. Lagarbete förverkligar drömmar.

Förutom Karlstad besöker Snoop Dogg Örebro (i morgon tisdag) under Sverigebesöket.

Vad? Dj Snoopadelic alias Snoop Dogg

Var? Nöjesfabriken

När? 19 januari, kl 23

Albumdebuten ”Doggystyle” blev en omedelbar succé 1993. Då hade han redan medverkat på Dr Dres debut ”The Cronic” och vägen till Billboardlistans första plats gick spikrak.

Sedan dess har karriären vinglat något för det gänglige rapparen från Long Beach i Kalifornien. Snoop Dogg har varvat skådespelareinsatser med både lyckade och mindre framgångsrika skivprojekt. Han har samarbetat med artister som Justin Timberlake och Katy Perry och har även gästat Robyn i studion.

– Det är väldigt intressant att jobba tillsammans med andra artister, skriver Snoop Dogg.

Vi gör intervjun mejlledes.

– Extra intressant är det att samarbeta med artister som jobbar i andra genres än jag. Just att blanda deras pryl med det jag gör, det blir ofta något som känns nytt, som känns kreativt.

Återkomst

Just nu lägger han sista handen vid vad som ska bli hans återkomst under namnet Snoog Dogg. Albumet ”Bush” ska släppas i mars och är producerat i samarbete med Pharrell Williams. Uppgifter gör gällande att bland andra Stevie Wonder medverkar på skivan.

– Albumet är annorlunda mot det jag gjort tidigare. Det kändes väldigt bra att vara tillbaka i studion tillsammans med Pharrell och göra bra musik. Skivan känns bra, låter bra och ser bra ut. Jag kan inte avslöja vilka som gästar, men lita på att det är några riktigt heta namn med.

Det var hans föräldrar som gav honom smeknamnet Snoopy och uppväxten var stundtals tumultartad. Under åren efter grundskolan spenderade han tid i fängelse vid flera tillfällen.

– Min uppväxt och var jag kommer ifrån har verkligen influerat min musik. Jag var omgiven av musik när jag växte upp. Det fanns många OG's (Original Gangstas, old school-snubbar som Snoop inspirerats av och rappat om, reds anm) där jag bodde som alltid spelade musik i kvarteret.

Gangstarap

Snoop Dogg blev tidigt associerad med västkustens gangstarap. Att han anklagades för mord spädde på hans rykte som tuffing, men hans lite släpiga och nedtonade rapstil gjorde att han ofta framstod som lugnare än många av sina kollegor. Första gången musik gjorde ett stort avtryck i hans liv var när han mötte gospelmusiken i kyrkan.

– Jag växte upp i kyrkan och var med i kyrkokören där jag sjöng och spelade piano. Det var min absolut första erfarenhet av musik. Under uppväxtåren lyssnade jag mycket på artister som George Clinton, Curtis Mayfield, Earth, Wind & Fire. Och naturligtvis N.W.A. Genom åren har jag alltid gillat att lyssna på Frank Sinatra, Sam Cooke och Marvin Gaye. Jag lyssnar på musik dagligen. Men det är inget speciellt som jag lyssnat extra mycket på den senaste tiden, jag älskar alla sorters musik, från klassikerna till det moderna.

Hans sätt att rappa beskriver han som en förlängning av hans personlighet.

– Jag har alltid gjort musik som har matchat min stil, det ska vara mjukt och ha en bra känsla.

Film och tv

Som skådespelare har Snoop Dogg medverkat i både film- och tvproduktioner av minst sagt varierande slag. Bland mycket annat har han jobbat med porrfilm åt tidningen Hustler och lånat ut sin röst till animerade barnfilmen Turbo.

– Vi har en hel del projekt på gång just nu. Jag och min son Cordell har en show som visas i ESPN som har premiär den här veckan. Den handlar om hans fotbollskarriär. 2015 Det kommer att bli ett stort år för oss.

Sonen blev nyligen pappa och således är Snoop Dogg nybliven farfar. Intresset för sport är stort i familjen, Snoop har tränat sonens collegelag.

– Det är tävlingsmomentet som fascinerar mig. Jag är en tävlingsmänniska. Jag hatar att förlora. Men jag gillar också det här med att jobba i lag. Dina lagkamrater kan hjälpa dig bli både en bättre människa och en bättre spelare. Lagarbete förverkligar drömmar.

Förutom Karlstad besöker Snoop Dogg Örebro (i morgon tisdag) under Sverigebesöket.

Vad? Dj Snoopadelic alias Snoop Dogg

Var? Nöjesfabriken

När? 19 januari, kl 23

Vad kan publiken förvänta sig av konserten?

– A good time u funky bitch u!

Varför Sverige?

– Why not Sweden? Dont meet me there, beat me there!

Fakta Snoop Dogg

Cordozar Broadus Jr föddes 1971.

Upptäcktes av Dr Dre 1992.

Har genom åren samarbetat med en mängd artister och gjort flera roller i tv och film. Har bland annat verkat under följande namn: Snoop Doggy Dogg, Snoop Lion, DJ Snoopadelic, Snoopzilla, Bigg Snoop Dogg och Snoop Dogg.

Diskografi:

1993: Doggystyle

1996: Tha Doggfather

1998: Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told

1999: No Limit Top Dogg

2000: Tha Last Meal

2002: Paid tha Cost to Be da Boss

2004: R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece

2006: Tha Blue Carpet Treatment

2008: Ego Trippin'

2009: Malice n Wonderland

2011: Doggumentary

2013: Reincarnated

2015: Bush