2012-02-16 08:32

2016-06-15 08:08

Upp till bevis för Rancid

NÖJESKRÖNIKA

Rancid står redo för West Coast Riot i Göteborg i sommar. Första Sverigebesöket sedan den där augustikvällen på Riddarholmen för nio år sedan.
Och nu är det upp till bevis för de här punkveteranerna.

Ni som var med på nittiotalet vet förstås vad Tim Armstrong, Lars Frederiksen, Matt Freeman och Brett Reed ställde till med. En genre på dekis, fylld av trallig och glad skatepunk som trampade vatten, fick 1995 en spark i baggybyxans bakre regioner som skickade ett eko över hela världen.

And out come the wolves var och är ett komplett mästerverk. Punken doftade genuint igen och såg mycket häftigare ut än både Offspring och Green Day. The Clash hade äntligen fått sina värdiga arvtagare.

Sjutton år, fyra fullängdare, massvis av sidoprojekt, internt tjafs, en ny trummis och ett antal personliga problem senare masar sig alltså kvartetten över Atlanten igen.

Så, hur bra är Rancid av årsmodell 2012 då?

Någorlunda färska Youtube-bilder av sviktande livekvalitet ser ändå hoppfulla ut. Förutom viss stelhet, tendens till gubbighet och det faktum att Lars Frederiksen verkar ha dragit på sig några trivselkilon är det mesta sig likt. Den vältatuerade dansken har under åren för övrigt bytt stil snabbare än han bytt ackord på sin gura - i skrivande stund ska han visst föreställa en engelsk fotbollssupporter för att passa in i sitt senaste extraknäck Old Firm Casuals.

Tim Armstrong flaxar som vanligt runt på scenen för att då och då slå till en sträng på gitarren och brista ut i sång. Inget nytt under solen där heller.

Men det är också Armstrongs medverkan på scenen som kan fälla den här punkshowen. På Riddarholmen för nio år var det en sliten frontman som uppträdde mer än vanligt ointresserat - enligt källor på grund av det svåra uppbrottet från frugan Brody. Då räddades showen av Frederiksen som med ett strålande humör lyste upp Stockholmsnatten.

Vilken dagsform har Tim Armstrong? Orkar Lars Frederiksen bära upp showen en gång till?

Svaret på de frågorna får vi 26 juli.

Men vad vi redan vet är att Rancid tillhör de sista punkjättarna från 90-talet som ens går att räkna med på förhand.

Ni som var med på nittiotalet vet förstås vad Tim Armstrong, Lars Frederiksen, Matt Freeman och Brett Reed ställde till med. En genre på dekis, fylld av trallig och glad skatepunk som trampade vatten, fick 1995 en spark i baggybyxans bakre regioner som skickade ett eko över hela världen.

And out come the wolves var och är ett komplett mästerverk. Punken doftade genuint igen och såg mycket häftigare ut än både Offspring och Green Day. The Clash hade äntligen fått sina värdiga arvtagare.

Sjutton år, fyra fullängdare, massvis av sidoprojekt, internt tjafs, en ny trummis och ett antal personliga problem senare masar sig alltså kvartetten över Atlanten igen.

Så, hur bra är Rancid av årsmodell 2012 då?

Någorlunda färska Youtube-bilder av sviktande livekvalitet ser ändå hoppfulla ut. Förutom viss stelhet, tendens till gubbighet och det faktum att Lars Frederiksen verkar ha dragit på sig några trivselkilon är det mesta sig likt. Den vältatuerade dansken har under åren för övrigt bytt stil snabbare än han bytt ackord på sin gura - i skrivande stund ska han visst föreställa en engelsk fotbollssupporter för att passa in i sitt senaste extraknäck Old Firm Casuals.

Tim Armstrong flaxar som vanligt runt på scenen för att då och då slå till en sträng på gitarren och brista ut i sång. Inget nytt under solen där heller.

Men det är också Armstrongs medverkan på scenen som kan fälla den här punkshowen. På Riddarholmen för nio år var det en sliten frontman som uppträdde mer än vanligt ointresserat - enligt källor på grund av det svåra uppbrottet från frugan Brody. Då räddades showen av Frederiksen som med ett strålande humör lyste upp Stockholmsnatten.

Vilken dagsform har Tim Armstrong? Orkar Lars Frederiksen bära upp showen en gång till?

Svaret på de frågorna får vi 26 juli.

Men vad vi redan vet är att Rancid tillhör de sista punkjättarna från 90-talet som ens går att räkna med på förhand.

null
null
null