2011-10-28 09:25

2015-02-09 10:24

Roky kan ge Karlstad kärlek

NÖJESKRÖNIKA

För tolv år sedan satt den då 52-årige Roky Erickson hemma hos sin mamma och tittade på tecknad film iförd solglasögon med stereon på högsta volym för att slippa höra rösterna i sitt eget huvud.

Omyndigförklarad och schizofren efter en kaosartad musikkarriär fylld med över tre decennier av mentalsjukhus, utomjordingar och botaniserande bland olagliga substanser.

Det kan låta märkligt, men den här garagerockaren med folkpension i sikte är precis vad Putte i Parken behöver till sommaren.

För det spelar ingen roll att han har ett inofficiellt världsrekord i tvångsvård eller att han gnällde när en marsmänniska tog över hans kropp 1982. Roky från Texas mår bra nu. Och är en creddigare 40-talist än Springsteen och Dylan tillsammans.


Efter att lillbrorsan Sumner tagit hand om vårdnaden och fått fart på medicineringen för tio år sedan har Roky sakta men säkert hittat tillbaka till musiken. Kärleken till gitarren och hans gamla märkliga låtar spirar igen.

De flesta har kultförklarats flera gånger om. (Nästan) Alla kan Don't shake me lucifer, Entombed gjorde Night of the Vampire till sin egen och The Interpreter har ett riff som sänt från de finaste av rockänglar. Med Okkervil River gjorde han förra våren sin första skiva på nästan femton år. True love cast out all evil - en skivtitel kan inte få ett vackrare namn än så.


I Sverige verkar han dessutom ha hittat sitt andra hem och de trognaste fansen. Fulla hus i Göteborg och Stockholm vid flera tillfällen och tusentals lyckliga såg honom med Nomads på Peace & Love för tre år sedan. Herregud, han är ju praktiskt taget svensk den där Erickson - karlns första bil efter att ha blivit myndig igen vid 58-års ålder var för bövelen en Volvo.

Folkliga och säkra festivalkort som Winnerbäck och Timbuktu lockar så klart den breda massan. Men det är gästspel från riktiga hjältar som skapar minnen för livet.

Därför är det redan nu dags för Putte i Parken att lyfta luren och säkra 2012-års mest legendariska bokning.

Mötet mellan Roky Erickson och Karlstad kan bara innebära kärlek vid första ögonkastet.

Omyndigförklarad och schizofren efter en kaosartad musikkarriär fylld med över tre decennier av mentalsjukhus, utomjordingar och botaniserande bland olagliga substanser.

Det kan låta märkligt, men den här garagerockaren med folkpension i sikte är precis vad Putte i Parken behöver till sommaren.

För det spelar ingen roll att han har ett inofficiellt världsrekord i tvångsvård eller att han gnällde när en marsmänniska tog över hans kropp 1982. Roky från Texas mår bra nu. Och är en creddigare 40-talist än Springsteen och Dylan tillsammans.


Efter att lillbrorsan Sumner tagit hand om vårdnaden och fått fart på medicineringen för tio år sedan har Roky sakta men säkert hittat tillbaka till musiken. Kärleken till gitarren och hans gamla märkliga låtar spirar igen.

De flesta har kultförklarats flera gånger om. (Nästan) Alla kan Don't shake me lucifer, Entombed gjorde Night of the Vampire till sin egen och The Interpreter har ett riff som sänt från de finaste av rockänglar. Med Okkervil River gjorde han förra våren sin första skiva på nästan femton år. True love cast out all evil - en skivtitel kan inte få ett vackrare namn än så.


I Sverige verkar han dessutom ha hittat sitt andra hem och de trognaste fansen. Fulla hus i Göteborg och Stockholm vid flera tillfällen och tusentals lyckliga såg honom med Nomads på Peace & Love för tre år sedan. Herregud, han är ju praktiskt taget svensk den där Erickson - karlns första bil efter att ha blivit myndig igen vid 58-års ålder var för bövelen en Volvo.

Folkliga och säkra festivalkort som Winnerbäck och Timbuktu lockar så klart den breda massan. Men det är gästspel från riktiga hjältar som skapar minnen för livet.

Därför är det redan nu dags för Putte i Parken att lyfta luren och säkra 2012-års mest legendariska bokning.

Mötet mellan Roky Erickson och Karlstad kan bara innebära kärlek vid första ögonkastet.