2010-11-27 11:15

2016-10-27 10:49

Musikalisk julstämning på ett udda sätt

JULMUSIK

Glöm Carola. Glöm Elvis.
Julmusik är så mycket mer än det tråkigt vanliga vi matas med på skivmarknaden varje år.
NWT:s ”expert” på julmusik har plockat fram det udda godiset från det musikaliska julbordet – och ger er skivorna ni av olika anledningar inte får missa.

Kurt Olsson

Julkurt med damorkestern (1990)

Tidernas kanske mest underskattade julkalender resulterade även i en fullmatad julskiva. Att Kurtan (Lars Brandeby) och en tokladdad damorkester går loss på svenska favoriter som Mössens julafton och Två små röda luvor är helt enligt formulär 1 A och lika stabilt som en blodröd amaryllis i köksfönstret. Men att Brandeby förvandlas till en västsvensk Caruso och med göteborgskt vibrato briserar i Bella Notte är inget annat än en fullträff i nyskapande.


Crazy Frog

Crazy Hits: Crazy Christmas Edition (2005)

Jag har helt tappat hoppet om en fröjdefull jul. Jag vill inte ha nån skinka längre, tror inte på tomten, vägrar julpynta och tänker banne mig inte sitta och tindra med ögonen framför julgranen hos mor och far. Lyssna på Crazy Frogs version av Jingle bells så förstår ni varför.


Bad Religion

Holiday Sampler Christmas Tracks (1996)

Även gamla punkare i soliga Kalifornien tror på jultomten. När Bad Religion spelade in och krängde iväg tre exklusiva jullåtar till radiostationerna runt om i världen för fjorton år sedan, var succén omedelbart ett faktum. Leon (The First Noel), God rest you Jerry Mentleman (ja, den heter så här) och Joy to the world har blivit mustig glöggpunk i Greg Graffins regi - och var några av genrens mest eftertraktade mp3:or när Napster låg i spjälsängen. De släpptes visserligen på samlingsplattan B-sides & rarities några år senare, där även en stökig version av Silent Night finns för speedad dans kring granen.


Cyndi Lauper

Merry Christmas (1998)

När Cyndi Lauper skulle sjunga sina rader i We are the world vädjade hon till de övriga artisterna att hålla sig för skratt. Gick det mot förmodan bra den gången, borde det tyvärr ha varit omöjligt efter att ha lyssnat på den här förvirrade julhälsningen. Här blandar nämligen Cyndi alla musikstilar som finns och tonerna sitter sämre än någonsin. Men roligast är ändå det bisarra omslaget med Cyndi till synes utan byxor och en mycket belåten och vinkande tomtefar tätt intill. Girls just wanna have fun var det ja.


Hanson

Snowed in (1997)

Brödratrion från Oklahoma som satte fart på flickhjärtan världen över hann även med att ge bort den här julklappen innan de gick ut mellanstadiet. Det hade räckt gott och väl med Mmm-bop om man säger så. Stjärngossarnas försök till vuxet Motown-sväng är så präktigt att det får Mors julbrev att framstå som FIB Aktuellt, och han som godkände slakten av Chuck Berrys klassiker Run Rudolph Run sitter förhoppningsvis inspärrad fortfarande. De här elva spåren innehåller faktiskt nästan lika lite julstämning som den där bedrövliga filmen med Per Oscarsson på ålderdomshem, som SVT envisas med att visa på julafton varje år.


David Hasselhoff

The Night Before Christmas (2004)

Med sängkammarblick, ett hårigt bröst och fluffig julfrisyr kan ingenting gå fel. Eller jo förresten, det kan det. David Hasselhoffs musikaliska bidrag till högtidernas rolls royce producerades troligen direkt för den tyska marknaden (där The Hoff fortfarande har någon form av popularitet) när den kom för sex år sedan och är en orgie i skenhelighet och usel produktion. Den före detta strandraggaren spelar ut alla trumfkort som inte hör julmusiken till - det är bjällror som överröstar sång, körer på fel ställen och man kan ana osköna höftrörelser på Feliz Navidad. Det mesta blir fel, men omedvetet underhållande. Men jag kan bjussa Hoffen på ett svagt godkänt för insatsen i The Christmas Song.


Lars Vegas Trio

Lars Christmas (1992)

Julmusikens svar på Ebba Gröns gamla samlingsskiva. Nästan alla har den. Tramspellarna från Östersund peakade med den här julkaramellen fylld med tidlösa hits och komik som bara blir bättre och roligare för varje år som går. Det är helt enkelt omöjligt att välja någon favorit bland klassiker som Kalle och hans vänner, julrim, skoterljud och repetition av julspel. Just i dag tycker jag nog ändå att det är roligast när Farbror Frisco avslöjar en chockerande hemlighet för alla förväntansfulla barn.


Leif "Loket" Olsson

God jul med Leif "Loket" Olsson (1993)

När Leif "Loket" Olsson var som mest brännhet i början av 90-talet skulle han givetvis bredda repertoaren genom att spela in en julskiva. Tyvärr insåg produktionsteamet lite för sent att Mr.Bingolotto hade en sångröst som kunde jämföras med ett trasigt flyglarm. Det blir tyvärr inte bättre av att Arne Hegerfors (!) körar på singelhitten Vart tog tomten vägen eller att Harald Treutiger (av alla människor) rappar sämre än Bingo-Berra på En riktigt god jul. Att kalaset dessutom är utgivet på UFO Records är roligare än fem i rad på treans bingo. Tondövhet när det är som allra bäst.


Merle Haggard

A country christmas with Merle Haggard

Countrymusik och dammiga landsvägar i södra Tennessee är inte julstämningens bästa vän. En gång i tiden gjorde ändå fårade countrystjärnan och förre ungdomsbrottslingen Merle Haggard ett tappert försök när han med hyfsad trovärdighet knarrade sig igenom givna örhängen som Silver Bells och White Christmas samt mer otippade och knäcksliskiga som Bobby wants a puppy dog for christmas. Julstämningen kulminerar däremot på Grandma's homemade christmas card när gamle Merle pratar sig igenom en myspysig historia om farmor som lyckats rita och posta ett julkort alldeles själv.


Ronny & Ragge

Tomten e' full (1993)

Visserligen bara en singel - men raggarduons flamsmedley, Dance-around-the-tree mix, på dryga sex minuter är ett måste i samband med småbusig smygöppning av chokladkalendern. Gamla örhängen har piffats upp med verser om Sankta Bettan, mesiga långkalsonger och pöklösa raggarnätter till förinspelad Christer Sandelin-disco. Helrätt även 2010. Och jodå, Ronny hinner få sig en hurring även här.


Twisted Sister

A twisted christmas (2006)

När 80-talet var ungt vrålade Dee Snider könsord från scenen, slipade de främre gaddarna till huggtänder och uppmanade bland annat publiken på The Marquee i London att skrika obehagliga fraser om avföring så att det fastnade på en liveskiva. Där och då var Twisted Sister kanske det häftigaste som fanns - sminkade och fönade gudar som hade virat MTV runt lillfingret. Drygt 20 år senare bjöd någon på genidraget att ett lätt mumifierat Twisted Sister borde spela in en julskiva. Hur mycket som är fel med det kan ni själva räkna ut. Idétorka får för övrigt en helt ny innebörd när Oh come all ye faithful presenteras med exakt samma komp som We're not gonna take it.

Kurt Olsson

Julkurt med damorkestern (1990)

Tidernas kanske mest underskattade julkalender resulterade även i en fullmatad julskiva. Att Kurtan (Lars Brandeby) och en tokladdad damorkester går loss på svenska favoriter som Mössens julafton och Två små röda luvor är helt enligt formulär 1 A och lika stabilt som en blodröd amaryllis i köksfönstret. Men att Brandeby förvandlas till en västsvensk Caruso och med göteborgskt vibrato briserar i Bella Notte är inget annat än en fullträff i nyskapande.


Crazy Frog

Crazy Hits: Crazy Christmas Edition (2005)

Jag har helt tappat hoppet om en fröjdefull jul. Jag vill inte ha nån skinka längre, tror inte på tomten, vägrar julpynta och tänker banne mig inte sitta och tindra med ögonen framför julgranen hos mor och far. Lyssna på Crazy Frogs version av Jingle bells så förstår ni varför.


Bad Religion

Holiday Sampler Christmas Tracks (1996)

Även gamla punkare i soliga Kalifornien tror på jultomten. När Bad Religion spelade in och krängde iväg tre exklusiva jullåtar till radiostationerna runt om i världen för fjorton år sedan, var succén omedelbart ett faktum. Leon (The First Noel), God rest you Jerry Mentleman (ja, den heter så här) och Joy to the world har blivit mustig glöggpunk i Greg Graffins regi - och var några av genrens mest eftertraktade mp3:or när Napster låg i spjälsängen. De släpptes visserligen på samlingsplattan B-sides & rarities några år senare, där även en stökig version av Silent Night finns för speedad dans kring granen.


Cyndi Lauper

Merry Christmas (1998)

När Cyndi Lauper skulle sjunga sina rader i We are the world vädjade hon till de övriga artisterna att hålla sig för skratt. Gick det mot förmodan bra den gången, borde det tyvärr ha varit omöjligt efter att ha lyssnat på den här förvirrade julhälsningen. Här blandar nämligen Cyndi alla musikstilar som finns och tonerna sitter sämre än någonsin. Men roligast är ändå det bisarra omslaget med Cyndi till synes utan byxor och en mycket belåten och vinkande tomtefar tätt intill. Girls just wanna have fun var det ja.


Hanson

Snowed in (1997)

Brödratrion från Oklahoma som satte fart på flickhjärtan världen över hann även med att ge bort den här julklappen innan de gick ut mellanstadiet. Det hade räckt gott och väl med Mmm-bop om man säger så. Stjärngossarnas försök till vuxet Motown-sväng är så präktigt att det får Mors julbrev att framstå som FIB Aktuellt, och han som godkände slakten av Chuck Berrys klassiker Run Rudolph Run sitter förhoppningsvis inspärrad fortfarande. De här elva spåren innehåller faktiskt nästan lika lite julstämning som den där bedrövliga filmen med Per Oscarsson på ålderdomshem, som SVT envisas med att visa på julafton varje år.


David Hasselhoff

The Night Before Christmas (2004)

Med sängkammarblick, ett hårigt bröst och fluffig julfrisyr kan ingenting gå fel. Eller jo förresten, det kan det. David Hasselhoffs musikaliska bidrag till högtidernas rolls royce producerades troligen direkt för den tyska marknaden (där The Hoff fortfarande har någon form av popularitet) när den kom för sex år sedan och är en orgie i skenhelighet och usel produktion. Den före detta strandraggaren spelar ut alla trumfkort som inte hör julmusiken till - det är bjällror som överröstar sång, körer på fel ställen och man kan ana osköna höftrörelser på Feliz Navidad. Det mesta blir fel, men omedvetet underhållande. Men jag kan bjussa Hoffen på ett svagt godkänt för insatsen i The Christmas Song.


Lars Vegas Trio

Lars Christmas (1992)

Julmusikens svar på Ebba Gröns gamla samlingsskiva. Nästan alla har den. Tramspellarna från Östersund peakade med den här julkaramellen fylld med tidlösa hits och komik som bara blir bättre och roligare för varje år som går. Det är helt enkelt omöjligt att välja någon favorit bland klassiker som Kalle och hans vänner, julrim, skoterljud och repetition av julspel. Just i dag tycker jag nog ändå att det är roligast när Farbror Frisco avslöjar en chockerande hemlighet för alla förväntansfulla barn.


Leif "Loket" Olsson

God jul med Leif "Loket" Olsson (1993)

När Leif "Loket" Olsson var som mest brännhet i början av 90-talet skulle han givetvis bredda repertoaren genom att spela in en julskiva. Tyvärr insåg produktionsteamet lite för sent att Mr.Bingolotto hade en sångröst som kunde jämföras med ett trasigt flyglarm. Det blir tyvärr inte bättre av att Arne Hegerfors (!) körar på singelhitten Vart tog tomten vägen eller att Harald Treutiger (av alla människor) rappar sämre än Bingo-Berra på En riktigt god jul. Att kalaset dessutom är utgivet på UFO Records är roligare än fem i rad på treans bingo. Tondövhet när det är som allra bäst.


Merle Haggard

A country christmas with Merle Haggard

Countrymusik och dammiga landsvägar i södra Tennessee är inte julstämningens bästa vän. En gång i tiden gjorde ändå fårade countrystjärnan och förre ungdomsbrottslingen Merle Haggard ett tappert försök när han med hyfsad trovärdighet knarrade sig igenom givna örhängen som Silver Bells och White Christmas samt mer otippade och knäcksliskiga som Bobby wants a puppy dog for christmas. Julstämningen kulminerar däremot på Grandma's homemade christmas card när gamle Merle pratar sig igenom en myspysig historia om farmor som lyckats rita och posta ett julkort alldeles själv.


Ronny & Ragge

Tomten e' full (1993)

Visserligen bara en singel - men raggarduons flamsmedley, Dance-around-the-tree mix, på dryga sex minuter är ett måste i samband med småbusig smygöppning av chokladkalendern. Gamla örhängen har piffats upp med verser om Sankta Bettan, mesiga långkalsonger och pöklösa raggarnätter till förinspelad Christer Sandelin-disco. Helrätt även 2010. Och jodå, Ronny hinner få sig en hurring även här.


Twisted Sister

A twisted christmas (2006)

När 80-talet var ungt vrålade Dee Snider könsord från scenen, slipade de främre gaddarna till huggtänder och uppmanade bland annat publiken på The Marquee i London att skrika obehagliga fraser om avföring så att det fastnade på en liveskiva. Där och då var Twisted Sister kanske det häftigaste som fanns - sminkade och fönade gudar som hade virat MTV runt lillfingret. Drygt 20 år senare bjöd någon på genidraget att ett lätt mumifierat Twisted Sister borde spela in en julskiva. Hur mycket som är fel med det kan ni själva räkna ut. Idétorka får för övrigt en helt ny innebörd när Oh come all ye faithful presenteras med exakt samma komp som We're not gonna take it.