2010-08-14 10:20

2015-09-06 21:03

Kapten Phils död årets bästa tv

NÖJESKRÖNIKAN

När 53-årige Phil Harris somnade in på sin sjukhusbrits i Anchorage i Alaska den 9 februari, följdes hans sista andetag av nästan nio miljoner amerikanska tv-tittare.
Krabbfiskekaptenens stroke som ledde fram till det tårögda avskedet fångades på film från början till slut i Discoverys succéserie Deadliest Catch – precis som han själv ville.

Förmodligen det jobbigaste tv-ögonblick jag någonsin upplevt när det sändes på amerikansk tv i slutet av juli. Aldrig har livet, döden och verkligheten porträtterats mer naket och äkta.

Och då har man ändå tvingats utstå närbilder av söndertrasade fingrar, spyor och män som dragit ut sina egna tänder med tång under sex säsonger med tidernas grabbigaste tv-serie.

Phil Harris kropp var slut efter nästan 40 år på Berings hav. Misshandlad av cigaretter, kolsvart kaffe, obefintlig motion och en kosthållning värdig en sumobrottare visste han länge att jordelivet var inne på refrängen. Och döden hade han dragit vid näsan förut, som den där gången när en blodpropp löpte gatlopp genom den vindpinade kroppen och slog rot i ena lungan. Proppen hade missat hjärtat med några millimeter, Phil spottade blod och kollapsade men överlevde – och firade med en cigg utanför sjukhuset.

Cornelia Maries burduse och högljudde kapten blev snabbt min stora favorit i Deadliest Catch. Gnabbandet med sönerna och tillika matroserna Josh och Jake fanns det liksom ingen ände på. Ju latare och slösaktigare sönerna var – ju argare och roligare blev pappa Phil.

Men glimten i ögat och ett stort hjärta hade han hela tiden. Även om fisket var uselt och kroppen protesterade var han ändå full av humor och drypande sarkasmer. Inte alls som de pengafixerade norrmännen ombord på Northwestern eller de hjärtlösa bröderna på Time Bandit.

Deadliest Catch kommer även i fortsättningen att vara den ultimata realitysåpan, och jag kommer aldrig sluta hänföras av öppet hav och imponeras av de ständigt frusna själarna som viger sitt liv åt de svårfångade krabborna.

Men det blir aldrig detsamma utan kapten Phil Harris.

Förmodligen det jobbigaste tv-ögonblick jag någonsin upplevt när det sändes på amerikansk tv i slutet av juli. Aldrig har livet, döden och verkligheten porträtterats mer naket och äkta.

Och då har man ändå tvingats utstå närbilder av söndertrasade fingrar, spyor och män som dragit ut sina egna tänder med tång under sex säsonger med tidernas grabbigaste tv-serie.

Phil Harris kropp var slut efter nästan 40 år på Berings hav. Misshandlad av cigaretter, kolsvart kaffe, obefintlig motion och en kosthållning värdig en sumobrottare visste han länge att jordelivet var inne på refrängen. Och döden hade han dragit vid näsan förut, som den där gången när en blodpropp löpte gatlopp genom den vindpinade kroppen och slog rot i ena lungan. Proppen hade missat hjärtat med några millimeter, Phil spottade blod och kollapsade men överlevde – och firade med en cigg utanför sjukhuset.

Cornelia Maries burduse och högljudde kapten blev snabbt min stora favorit i Deadliest Catch. Gnabbandet med sönerna och tillika matroserna Josh och Jake fanns det liksom ingen ände på. Ju latare och slösaktigare sönerna var – ju argare och roligare blev pappa Phil.

Men glimten i ögat och ett stort hjärta hade han hela tiden. Även om fisket var uselt och kroppen protesterade var han ändå full av humor och drypande sarkasmer. Inte alls som de pengafixerade norrmännen ombord på Northwestern eller de hjärtlösa bröderna på Time Bandit.

Deadliest Catch kommer även i fortsättningen att vara den ultimata realitysåpan, och jag kommer aldrig sluta hänföras av öppet hav och imponeras av de ständigt frusna själarna som viger sitt liv åt de svårfångade krabborna.

Men det blir aldrig detsamma utan kapten Phil Harris.

Deadliest Catch

Deadliest Catch, eller Dödlig Fångst som det heter på svenska Discovery, hade premiär på amerikanska Discovery i april 2005. Serien utspelar sig ombord på ett antal krabbfiskefartyg och deras livsfarliga och påfrestande vardag på Berings hav.

Serien har blivit en enorm succé och sänds numera i drygt 150 länder världen över.

Den sjätte säsongen (Phil Harris sista) började sändas vecka 32 på svenska Discovery.

En sjunde säsong kommer att spelas in under hösten 2010 / våren 2011.

null
null