2018-09-10 16:50

2018-09-10 16:50

"Jag hoppas på besök av Stefan Löfven"

MUNKFORS: Rekordstort stöd för S i Munkfors kommun

64,3 procent och en ökning med sex procentenheter tangerar Socialdemokraternas rekord i Munkfors. Och är unikt i Sverige.
– Det är helt otroligt, säger kommunalrådet Mathias Lindqvist (S).

Efter en sen natt är det ett kaffelängtande kommunalråd som tar emot i kommunhuset på måndagen.

– Jag är fantastiskt glad att vi fått sådant otroligt stöd av invånarna i Munkfors kommun. Jag är ödmjuk inför uppgiften och de utmaningar vi står inför, säger Mathias Lindqvist.

Bara i tre kommuner i Sverige har Socialdemokraterna ett valresultat som överstiger 50 procent.

64,3 procent av väljarstödet som S fått i Munkfors är den högsta siffran och sedan följer Grums med 56,3 procent och Överkalix med 53 procent.

Vad beror er framgång på när S backar i stort?

– Vi har jobbat med de fyra benen; skola, vård och omsorg, näringsliv och föreningsliv, jag tror det beror på det. Vi har fått ett framgångsrikt företagsklimat, ökat skolresultat och investerat i nybyggnation som sporthallen och lägenheter.

Pensionerade journalisten och valexperten Anders Ajaxson har ytterligare förklaringar till att S tangerar sitt högsta resultat i Munkfors på 68,4 procent i valet 1982.

– Det finns nästan ingen opposition, M är borta sedan länge och det fanns inte ens en Liberallista. Kommunens litenhet har en fördel, den får inte de spänningar som det är i en större kommun. Man behöver bara gå till Hagfors där det blev ett jättebakslag för S. Sedan har väljarna ett stort förtroende för sitt kommunalråd i Munkfors. Han är en lugn och stillsam politiker, säger han.

Är du lugn och stillsam Mathias Lindqvist?

– Haha jag kanske upplevs som lugn. Jag är en lokalpatriot som bor i föräldrahemmet med tre barn så jag är mycket med i samhället. Med en facklig bakgrund och tidigare vd för Munkfors förenings- och konferenscenter är jag van att kämpa och har en vilja av stål och hatar orättvisor. Då är jag inte någon som knyter näven i fickan och håller tyst utan tar upp det direkt i enrum.

Munkfors är en av de brukskommuner som är trogna Socialdemokraterna. Men de blir allt färre enligt PO Norell, docent i statsvetenskap vid Karlstads universitet.

– Går vi tillbaka till 50-60-tal och så finner vi säkert den här typen av siffror. Men i dagens läge är det ju extremt högt, med hänsyn till att det dels är väldigt många fler partier och fler politiska dimensioner som är aktuella. Komplexiteten har ökat, så därför är det anmärkningsvärt högt. I synnerhet också som trenden för partiet ändå har varit nedåtgående.

Trots valframgången kavlar Mathias Lindqvist upp ärmarna och känner kraven öka.

– Nu är det upp till bevis att vi är värda förtroendet. Det finns nya utmaningar att ta tag i.

Vilka är de största?

– Någon form av banketablering står högt upp på listan. Sedan Swedbank lämnade för två år sedan finns det ingen bank i Munkfors. Att fortsätta jobba med vård och äldreomsorg. Och ekonomin. Jag hoppas vi får en S-regering i Sverige för vallöftet om mer pengar till kommunerna behövs. För oss innebär det 12,4 miljoner i tillskott.

– Jag hoppas Stefan Löfven hör av sig och kommer och hälsar på i den kommun i Sverige med störst S-stöd, avslutar han.

Efter en sen natt är det ett kaffelängtande kommunalråd som tar emot i kommunhuset på måndagen.

– Jag är fantastiskt glad att vi fått sådant otroligt stöd av invånarna i Munkfors kommun. Jag är ödmjuk inför uppgiften och de utmaningar vi står inför, säger Mathias Lindqvist.

Bara i tre kommuner i Sverige har Socialdemokraterna ett valresultat som överstiger 50 procent.

64,3 procent av väljarstödet som S fått i Munkfors är den högsta siffran och sedan följer Grums med 56,3 procent och Överkalix med 53 procent.

Vad beror er framgång på när S backar i stort?

– Vi har jobbat med de fyra benen; skola, vård och omsorg, näringsliv och föreningsliv, jag tror det beror på det. Vi har fått ett framgångsrikt företagsklimat, ökat skolresultat och investerat i nybyggnation som sporthallen och lägenheter.

Pensionerade journalisten och valexperten Anders Ajaxson har ytterligare förklaringar till att S tangerar sitt högsta resultat i Munkfors på 68,4 procent i valet 1982.

– Det finns nästan ingen opposition, M är borta sedan länge och det fanns inte ens en Liberallista. Kommunens litenhet har en fördel, den får inte de spänningar som det är i en större kommun. Man behöver bara gå till Hagfors där det blev ett jättebakslag för S. Sedan har väljarna ett stort förtroende för sitt kommunalråd i Munkfors. Han är en lugn och stillsam politiker, säger han.

Är du lugn och stillsam Mathias Lindqvist?

– Haha jag kanske upplevs som lugn. Jag är en lokalpatriot som bor i föräldrahemmet med tre barn så jag är mycket med i samhället. Med en facklig bakgrund och tidigare vd för Munkfors förenings- och konferenscenter är jag van att kämpa och har en vilja av stål och hatar orättvisor. Då är jag inte någon som knyter näven i fickan och håller tyst utan tar upp det direkt i enrum.

Munkfors är en av de brukskommuner som är trogna Socialdemokraterna. Men de blir allt färre enligt PO Norell, docent i statsvetenskap vid Karlstads universitet.

– Går vi tillbaka till 50-60-tal och så finner vi säkert den här typen av siffror. Men i dagens läge är det ju extremt högt, med hänsyn till att det dels är väldigt många fler partier och fler politiska dimensioner som är aktuella. Komplexiteten har ökat, så därför är det anmärkningsvärt högt. I synnerhet också som trenden för partiet ändå har varit nedåtgående.

Trots valframgången kavlar Mathias Lindqvist upp ärmarna och känner kraven öka.

– Nu är det upp till bevis att vi är värda förtroendet. Det finns nya utmaningar att ta tag i.

Vilka är de största?

– Någon form av banketablering står högt upp på listan. Sedan Swedbank lämnade för två år sedan finns det ingen bank i Munkfors. Att fortsätta jobba med vård och äldreomsorg. Och ekonomin. Jag hoppas vi får en S-regering i Sverige för vallöftet om mer pengar till kommunerna behövs. För oss innebär det 12,4 miljoner i tillskott.

– Jag hoppas Stefan Löfven hör av sig och kommer och hälsar på i den kommun i Sverige med störst S-stöd, avslutar han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.