2017-07-04 16:19

2017-07-04 17:05

Dokumentär har skapat nyfikenhet

RANSÄTER: Världens största dragspelsstämma lockar nya besökare

Snart invigs dragspelsstämman på Ransäters hembygdsgård.
– Vi har 1000 personer förbokade på campingen och det är rekord, säger Kenneth Andersson, ordförande i VDF.

Dragspelsstämman ”Bälgspel vid landsvägskanten” invigs i Gropa på Ransäters hembygdsgård på onsdagskväll med allsång under ledning av Tord Sölvesson. Men för många campingbesökare har dragspelsstämman redan börjat.

Musikvänner

– Vi öppnade campingen i måndags och många kom hit första dagen. En del av dem är dragspelare från Norge och Danmark som besökt dragspelsstämman i 30 års tid. De har blivit vänner genom stämman och träffas här en gång om året och spelar dragspel ihop, säger Kenneth Andersson.

Men i år gör en ny publik entré. För i början av juni sände SVT dokumentären ”Dragspel vid landsvägskanten”.

– Sedan dess har vi fått jättemycket förfrågningar från människor som aldrig varit här. Många blev intresserade av Gillesdans och alla kurser i standarddanser som vi har här under veckan, säger han.

Höjdpunkter

Dragspelsstämman pågår till och med söndag och har ett fullspäckat program. Bland höjdpunkterna märks artisten och skådespelaren Rikard Wolff som är ute med sin turné ”Sommardrömmar” och framträder här på fredag. På lördag kommer Östen med Resten. Samma dag framträder också Bengt-Ingvars mä Anders som består av Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson från Sven-Ingvars och Anders Kyrkander.

– Det kom ju ett åskoväder förra året när de skulle spela, så de fick ställa in. Nu hoppas vi på bättre väder, säger Kenneth Andersson.

Dansbanden som kommer hit är Black Jack, Mats Bergmans, Holidays och Jontez.

Kända dragspelare

Två av Norges främsta dragspelare Håvard Svendsrud och Øivind Farmen kommer också och Leo Florin som utsågs till årets dragspelare 2016. Temat på Expotimmen på lördag kommer att vara dragspelarna Ragnar Sundquist och Sven Hylén. Per Zetterlund kommer att kåsera kring dragspelaren Leif ”Pepparn” Pettersson. Naturligtvis blir det som vanligt mycket buskspel.

– På torsdag kommer alla med instrument in gratis. Då kommer vi att samlas till ett stort buskspel, säger Kenneth Andersson.

Dragspelsstämman ”Bälgspel vid landsvägskanten” invigs i Gropa på Ransäters hembygdsgård på onsdagskväll med allsång under ledning av Tord Sölvesson. Men för många campingbesökare har dragspelsstämman redan börjat.

Musikvänner

– Vi öppnade campingen i måndags och många kom hit första dagen. En del av dem är dragspelare från Norge och Danmark som besökt dragspelsstämman i 30 års tid. De har blivit vänner genom stämman och träffas här en gång om året och spelar dragspel ihop, säger Kenneth Andersson.

Men i år gör en ny publik entré. För i början av juni sände SVT dokumentären ”Dragspel vid landsvägskanten”.

– Sedan dess har vi fått jättemycket förfrågningar från människor som aldrig varit här. Många blev intresserade av Gillesdans och alla kurser i standarddanser som vi har här under veckan, säger han.

Höjdpunkter

Dragspelsstämman pågår till och med söndag och har ett fullspäckat program. Bland höjdpunkterna märks artisten och skådespelaren Rikard Wolff som är ute med sin turné ”Sommardrömmar” och framträder här på fredag. På lördag kommer Östen med Resten. Samma dag framträder också Bengt-Ingvars mä Anders som består av Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson från Sven-Ingvars och Anders Kyrkander.

– Det kom ju ett åskoväder förra året när de skulle spela, så de fick ställa in. Nu hoppas vi på bättre väder, säger Kenneth Andersson.

Dansbanden som kommer hit är Black Jack, Mats Bergmans, Holidays och Jontez.

Kända dragspelare

Två av Norges främsta dragspelare Håvard Svendsrud och Øivind Farmen kommer också och Leo Florin som utsågs till årets dragspelare 2016. Temat på Expotimmen på lördag kommer att vara dragspelarna Ragnar Sundquist och Sven Hylén. Per Zetterlund kommer att kåsera kring dragspelaren Leif ”Pepparn” Pettersson. Naturligtvis blir det som vanligt mycket buskspel.

– På torsdag kommer alla med instrument in gratis. Då kommer vi att samlas till ett stort buskspel, säger Kenneth Andersson.