2017-06-11 14:47

2017-06-26 14:09

Första plattan på 42 år

RANSÄTER: Under Ransätersstämman blev Skäggmanslagets fans långa väntan över

Skäggmanslaget hade en bejublad releasekonsert på Ransätersstämman. På 70-talet hade medlemmarna i folkmusikgruppen rockstjärnestatus.
– Idag är det mindre röj och mer rullatorer när vi spelar, säger Wille Grindsäter.

Skäggmanslaget gjorde debut i Jössefors Folkets hus 1968. Bengt Lindroth och Gert Ohlsson studerade vid Iggesunds folkhögskola och de hade kommit i kontakt med Wille Grindsäter som tillbringat 2 år i Jokkmokk och försörjt sig på folkmusik. Han jobbade hårt för att få med Ingesundseleverna på spelningar.

Flickfavoriter

– Han ringde till oss på elevhemmet och lockade oss med att han ordnat spelningar dit det skulle komma en massa brudar, säger Bengt Lindroth.

Det kom att bli många spelningar. De spelade även sin traditionella folkmusik på diskotek och ungdomsgårdar. Med långt hår, skägg och ring i örat väckte de uppmärksamhet och blev flickfavoriter.

Grammis

– Men när jag hoppade av så slog Skäggmanslaget igenom på allvar. Man kan väl säga att jag bidragit med en kulturgärning, skojar Gert Ohlsson.

Skäggmanslaget fick en Grammis 1971 för skivan ” Pjål, gnäll och ämmel.” Tillsammans med rockgruppen Contact spelade de in ”Hon kom över mon” som blev en stor hit. De medverkade i många tv- program under 70-talet. Men sedan tog det stopp.

– Vi har aldrig slutat spela tillsammans. Det är bara det att vi också ingår i andra spelkonstellationer, säger Wille Grindsäter.

1975 var senast Skäggmanslaget gav ut en skiva. Nu efter 42 år har gruppen kommit ut med nya plattan ”Jämnt skägg och odödliga låtar.” Västra logen på Ransäters hembygdsgård var fullsmockad med folk som ville höra deras releasekonsert. Det är faktiskt också Skäggmanslagets gamla medlemmar Gert Ohlsson och Bengt Lindroth som startade Ransätersstämman 1971.

Gift med stämman

Pelle Schunnesson är den som i dag är ordförande för föreningen Ransätersstämman och har innehaft posten sedan 1997.

– Ransätersstämman har varit som min fru sedan dess. Vi har insett att vi måste bredda oss annars får vi inte med oss ungdomen för alla tar inte till sig en progressiv fiolpolska från Nordvärmland, säger Pelle Schunnesson.

Prestigefyllt

Ransäterstämman har de senaste åren haft ett besöksantal på mellan 5000 till 7000 besökare. Den har i hög grad också blivit en branschstämma för skivbolag och musikproducenter. Det har hög prestige bland spelmän att ha konsert här.

– I år hade vi 75 spelförfrågningar varav 13 ville ha releasekonserter här. Vi har varit tvungna att säga nej till många bra grupper för vi kan ju inte ta livet av ljudteknikerna här. Vi kunde tacka ja till 25 av förfrågningarna och ha 6 releasekonserter, som arrangör är det ju det mest angenäma problem man kan ha, säger Pelle Schunnesson.

Det bästa med stämman för honom är en speciell programpunkt.

– Avslutningen på Norra logen på lördagskvällen när jag tackar publiken för det här året. Det är sånt bränsle, så det räcker för mig.

Skäggmanslaget gjorde debut i Jössefors Folkets hus 1968. Bengt Lindroth och Gert Ohlsson studerade vid Iggesunds folkhögskola och de hade kommit i kontakt med Wille Grindsäter som tillbringat 2 år i Jokkmokk och försörjt sig på folkmusik. Han jobbade hårt för att få med Ingesundseleverna på spelningar.

Flickfavoriter

– Han ringde till oss på elevhemmet och lockade oss med att han ordnat spelningar dit det skulle komma en massa brudar, säger Bengt Lindroth.

Det kom att bli många spelningar. De spelade även sin traditionella folkmusik på diskotek och ungdomsgårdar. Med långt hår, skägg och ring i örat väckte de uppmärksamhet och blev flickfavoriter.

Grammis

– Men när jag hoppade av så slog Skäggmanslaget igenom på allvar. Man kan väl säga att jag bidragit med en kulturgärning, skojar Gert Ohlsson.

Skäggmanslaget fick en Grammis 1971 för skivan ” Pjål, gnäll och ämmel.” Tillsammans med rockgruppen Contact spelade de in ”Hon kom över mon” som blev en stor hit. De medverkade i många tv- program under 70-talet. Men sedan tog det stopp.

– Vi har aldrig slutat spela tillsammans. Det är bara det att vi också ingår i andra spelkonstellationer, säger Wille Grindsäter.

1975 var senast Skäggmanslaget gav ut en skiva. Nu efter 42 år har gruppen kommit ut med nya plattan ”Jämnt skägg och odödliga låtar.” Västra logen på Ransäters hembygdsgård var fullsmockad med folk som ville höra deras releasekonsert. Det är faktiskt också Skäggmanslagets gamla medlemmar Gert Ohlsson och Bengt Lindroth som startade Ransätersstämman 1971.

Gift med stämman

Pelle Schunnesson är den som i dag är ordförande för föreningen Ransätersstämman och har innehaft posten sedan 1997.

– Ransätersstämman har varit som min fru sedan dess. Vi har insett att vi måste bredda oss annars får vi inte med oss ungdomen för alla tar inte till sig en progressiv fiolpolska från Nordvärmland, säger Pelle Schunnesson.

Prestigefyllt

Ransäterstämman har de senaste åren haft ett besöksantal på mellan 5000 till 7000 besökare. Den har i hög grad också blivit en branschstämma för skivbolag och musikproducenter. Det har hög prestige bland spelmän att ha konsert här.

– I år hade vi 75 spelförfrågningar varav 13 ville ha releasekonserter här. Vi har varit tvungna att säga nej till många bra grupper för vi kan ju inte ta livet av ljudteknikerna här. Vi kunde tacka ja till 25 av förfrågningarna och ha 6 releasekonserter, som arrangör är det ju det mest angenäma problem man kan ha, säger Pelle Schunnesson.

Det bästa med stämman för honom är en speciell programpunkt.

– Avslutningen på Norra logen på lördagskvällen när jag tackar publiken för det här året. Det är sånt bränsle, så det räcker för mig.