2017-06-07 17:35

2017-06-07 17:42

Kultband till Ransäterstämman

4 frågor till: Pelle Schunnesson, ordförande i Ransäterstämman

På torsdag inleds Ransäterstämman för 46: året. I år blir folkmusikarrangemanget speciellt.

1 Kan du berätta om höjdpunkterna i årets program?

– Det blir nostalgistämpel på stämman. Vi får hit Skäggmanslaget igen. På 70-talet var det ju den grupp som breddade intresset för folkmusik. De gav ut låten ”Hon kom över mon” som blev jättepopulär. Även Dalakopa som är ett norskt-svenskt gäng med duktiga musiker som var här flera gånger på 80-talet kommer hit. Båda grupperna har releasekonsert på lördag.

2 Hur var det förr på stämman?

– I början av 70-talet var det 25 000 personer här. De flesta spelade inte instrument utan var här av politiska skäl för att det var vänstervåg och häftigt med vår kultur. De var klädda i smedskjortor, slokhattar och rökte kritpipor med konstigt innehåll och de drack rödvin och åt kyckling allihop, så vi kallade dem ”vin och kycklingfolket”.

3 Hur står sig folkmusiken i dag?

-Stämman ökar med 10 till 12 procent. Det har det gjort under hela 2000-talet. Intresset är på väg upp igen och jag skulle tippa att vi har uppåt 7000 deltagare.

4 Vad gör du när stämman är slut?

– Då drar jag på Pink Floyd allt vad jag orkar och rensar huvudet. Man blir en dålig folkmusiker om man inte lyssnar på annan musik.

1 Kan du berätta om höjdpunkterna i årets program?

– Det blir nostalgistämpel på stämman. Vi får hit Skäggmanslaget igen. På 70-talet var det ju den grupp som breddade intresset för folkmusik. De gav ut låten ”Hon kom över mon” som blev jättepopulär. Även Dalakopa som är ett norskt-svenskt gäng med duktiga musiker som var här flera gånger på 80-talet kommer hit. Båda grupperna har releasekonsert på lördag.

2 Hur var det förr på stämman?

– I början av 70-talet var det 25 000 personer här. De flesta spelade inte instrument utan var här av politiska skäl för att det var vänstervåg och häftigt med vår kultur. De var klädda i smedskjortor, slokhattar och rökte kritpipor med konstigt innehåll och de drack rödvin och åt kyckling allihop, så vi kallade dem ”vin och kycklingfolket”.

3 Hur står sig folkmusiken i dag?

-Stämman ökar med 10 till 12 procent. Det har det gjort under hela 2000-talet. Intresset är på väg upp igen och jag skulle tippa att vi har uppåt 7000 deltagare.

4 Vad gör du när stämman är slut?

– Då drar jag på Pink Floyd allt vad jag orkar och rensar huvudet. Man blir en dålig folkmusiker om man inte lyssnar på annan musik.