2017-05-26 20:11

2017-05-26 20:11

Mer folkmusik i årets Värmlänningarna

RANSÄTER: Repetitionerna är i gång

Nu drar repetitionerna för kärleksdramat Värmlänningarna i gång. Ny i huvudrollen som Anna är folkmusiksångerskan Sofia Karlsson. En annan nyhet är att sånggruppen Kraja kommer att stå för stämningsfull sång.

Värmlänningarna har spelats på hembygdsgården i Ransäter sedan 1954. Traditionen bärs med säker hand vidare av regissören Olof Wretling, som bland springande barn instruerar skådespelarna. Samtidigt som han försöker bevara den traditionella känslan i spelet, vill han också förnya spelet lite grann varje år. En krydda till årets uppsättning är att musikgruppen Kraja kommer att stå för sång. Kraja kommer från Umeå, men har tidigare kopplingar till Ransäter då de har uppträtt där under spelmansstämman.

– Därför kändes det naturligt att få med dem i Värmlänningarna. Förhoppningsvis kommer de att bidra till att musiken tar nya vägar och att föreställningen får en ny dimesnsion, säger Olof Wretling.

Kraja består av Linnea Nilsson, Frida Johansson, Lisa Lestander och Eva Lestander. De beskriver sig själva som ett slags väsen som ingen riktigt vet om det finns eller inte.

– Ambitionen är att förstärka olika händelser som funnit med i historien tidigare. Vi har pratat länge om att vi vill kombinera vår musik med teater, så det känns väldigt kul. säger Frida Johansson.

”Det är så vackert här”

Årets uppsättning av dramat kommer att präglas av mer folkmusik än tidigare, förutom Kraja tillkommer även den folkkära sångerskan Sofia Karlsson . Hon har bland annat släppt albumet Svarta ballader med tonsatta Dan Andersson-dikter. Nu ska hon spela den kvinnliga huvudrollen Anna. Anna är en fattig torparflicka som träffar den rika bondsonen Erik och förälskelse mellan de båda uppstår. En familjefejd står dock i vägen för de bådas kärlek. Sofia Karlsson återvänder till hembygdsgården, där hon precis som Kraja har spelat på spelmansstämman.

– Det är så vackert här, det borde vara ett världsarv. Att få spela just här är en ynnest. Jag känner också att jag kan identifiera mig med Anna, vi är alla kärlekstörstande homo sapiens och jag berörs av historien som utspelas under en svår tid, säger Sofia Karlsson.

Bang återvänder

Trots att det finns en del nya inslag i dramat kommer publiken att känna igen sig. Hammarösonen Ole Bang återvänder i rollen som Erik och han har sin bild klar över varför föreställningen fortfarande lockar storpublik.

– Rätten att få älska vem man vill och att få bryta mot strukturer som är begränsande är alltid aktuellt. Det är också en del av vårt värmländska kulturarv, säger Ole Bang.

Premiären för årets Värmlänningarna sker på midsommarafton den 23 juli och går sedan att se fyra gånger till fram till den 2 juli.

Värmlänningarna har spelats på hembygdsgården i Ransäter sedan 1954. Traditionen bärs med säker hand vidare av regissören Olof Wretling, som bland springande barn instruerar skådespelarna. Samtidigt som han försöker bevara den traditionella känslan i spelet, vill han också förnya spelet lite grann varje år. En krydda till årets uppsättning är att musikgruppen Kraja kommer att stå för sång. Kraja kommer från Umeå, men har tidigare kopplingar till Ransäter då de har uppträtt där under spelmansstämman.

– Därför kändes det naturligt att få med dem i Värmlänningarna. Förhoppningsvis kommer de att bidra till att musiken tar nya vägar och att föreställningen får en ny dimesnsion, säger Olof Wretling.

Kraja består av Linnea Nilsson, Frida Johansson, Lisa Lestander och Eva Lestander. De beskriver sig själva som ett slags väsen som ingen riktigt vet om det finns eller inte.

– Ambitionen är att förstärka olika händelser som funnit med i historien tidigare. Vi har pratat länge om att vi vill kombinera vår musik med teater, så det känns väldigt kul. säger Frida Johansson.

”Det är så vackert här”

Årets uppsättning av dramat kommer att präglas av mer folkmusik än tidigare, förutom Kraja tillkommer även den folkkära sångerskan Sofia Karlsson . Hon har bland annat släppt albumet Svarta ballader med tonsatta Dan Andersson-dikter. Nu ska hon spela den kvinnliga huvudrollen Anna. Anna är en fattig torparflicka som träffar den rika bondsonen Erik och förälskelse mellan de båda uppstår. En familjefejd står dock i vägen för de bådas kärlek. Sofia Karlsson återvänder till hembygdsgården, där hon precis som Kraja har spelat på spelmansstämman.

– Det är så vackert här, det borde vara ett världsarv. Att få spela just här är en ynnest. Jag känner också att jag kan identifiera mig med Anna, vi är alla kärlekstörstande homo sapiens och jag berörs av historien som utspelas under en svår tid, säger Sofia Karlsson.

Bang återvänder

Trots att det finns en del nya inslag i dramat kommer publiken att känna igen sig. Hammarösonen Ole Bang återvänder i rollen som Erik och han har sin bild klar över varför föreställningen fortfarande lockar storpublik.

– Rätten att få älska vem man vill och att få bryta mot strukturer som är begränsande är alltid aktuellt. Det är också en del av vårt värmländska kulturarv, säger Ole Bang.

Premiären för årets Värmlänningarna sker på midsommarafton den 23 juli och går sedan att se fyra gånger till fram till den 2 juli.

  • Jonas Berglund