2017-03-19 13:56

2017-03-19 13:56

Gullan stänger butiken

MUNKFORS: Gunvor "Gullan" Danielsson har drivit Oscarssons kläder sedan 1955

Efter 62 år tänker Gunvor ”Gullan” Danielsson slå igen sin butik Oscarssons kläder i Blia.
– Jag har börjat få värk i ryggen och då tänkte jag att det kunde vara på tiden, säger Gullan som fyller 80 senare i år.

I folkmun kallas butiken för ”Gullans kläder”, för det här är ingen vanlig klädaffär. Gullan har med sin varma framtoning satt sin prägel på den och gjort butiken hemtrevlig. ”Gullans kläder” har blivit en social inrättning och kunderna känner att de kommer hem till Gullan. Här bjuds de på kaffe och hembakade kakor när andan faller på. Det finns bekväma fåtöljer utplacerade och en tv!

– En gubbe sa att det var den enda damklädesaffären där han följde med in, just för att jag har tv, säger Gullan.

Utmärkelser

Inte bara hela Munkfors vet vem Gullan är. Hennes servicekänsla är känd i hela Värmland och hon har fått många utmärkelser. År 2000 utsågs hon av Företagarna i Värmland till årets kvinna. 2006 utsågs hon till årets företagare i Munkfors och samma år nominerades hon till årets företagare i Sverige.

Loppmarknad

– Många av kunderna har blivit mina vänner. Men jag brukar mest umgås med dem i butiken. Hoppas att de kommer hem och hälsar på mig när jag slår igen, säger Gullan.

Hon har sin bostad ovanpå butiken. Den siste april stänger hon den för gott.

– Det känns jobbigt för kundernas skull. Många av dem tar sig inte till Karlstad för att handla.

Ingen kommer att ta över butiken och nästa år ska den inredas till lägenhet. Men innan dess kan hon avveckla affärsverksamheten i lugn och ro.

– Kläderna som blir kvar tänker jag sälja på loppmarknad här utanför till sommaren. Sedan kan jag gå och lulla i lugn och ro och plocka ihop, säger Gullan.

Arbetsmyra

Gullan bryr sig om sina kunder, men de bryr sig också om henne. I måndags förmiddag opererade hon sig för gråstarr och efter lunch var hon tillbaka i butiken och jobbade.

– Då var det en kund som sa till mig att ljuset inte var bra för mig och att jag borde vila efter operationen. Då gick jag och vilade i en säng som jag har här bakom kassan ett par timmar, berättar Gullan.

Gullan har god hjälp av Margareta Carlsson som har jobbat hos henne i 9 år.

– Gullan har ju behövt hjälp här i affären efter sin höftoperation och sina två knäoperationer, säger Margareta som är 71 år och även hon går i pension när butiken stängs.

– Det har varit bra att ha någon som Margareta som man kan lita på här i affären. Hon sköter om den precis så som jag själv gör, säger Gullan.

Att Gullan tog över Oscarssons kläder var en slump. Gullan kommer från Frykerud. När hon var 18 år träffade hon en kille från Munkfors och flyttade hit. Gullan fick jobb på Oscarssons kläder. Strax efter påbörjad anställningen fick hon frågan om hon ville ta över företaget.

– Det har varit jätteroliga år. Det är därför jag stannat kvar så länge, säger hon.

Varm relation

Men Gullan har också jobbat hårt.

– Jag har varit ensamstående mamma till Benny. När han var liten var han med mig här i affären och lekte, säger hon.

Hon har ett inramat foto av sonen på väggen i klädbutiken.

– När jag var liten klemade man inte bort barn och jag fick aldrig sitta i någons knä. Det har jag ändrat på när jag fick barn. Benny kommer in och hälsar på mig varje dag. När han ska gå kramar han om mig. En kund som såg detta sa ”Vilken go pôjk du har”, berättar Gullan.

Hon ångrar inget i sitt yrkesliv förutom en sak.

– Jag borde ha tagit för mig mer och annonserat mer och berättat om att jag finns. Jag har varit alldeles för ödmjuk. Hela tiden har jag haft försäljare som kommit till mig som jag köpt kläder av när jag borde åkt iväg och köpt in själv. Under alla år har jag fått inbjudningar till modemässan i Stockholm, men aldrig åkt. Det ångrar jag i dag.

Mött kärleken

Under många år som egenföretagare tog hon aldrig semester. Men för drygt 40 år sedan hände något.

– Då träffade jag min kille Erik Nilsson från Sunne som är ett par år äldre än jag. Tillsammans har vi varit i Singapore och på karnevalen i Rio. Under alla år har vi varit särbos, berättar Gullan.

Men han har aldrig tjatat på henne om att hon borde gå i pension.

– Han är en bra man och vill att jag gör det som gör mig lycklig, säger hon.

När Gullan går i pension kommer hon att kunna umgås mer med sonen och särbon. Dessutom tänker hon förverkliga en dröm.

– Jag tänkte åka till modemässan i Stockholm med Erik. Bara att få vara där och titta och njuta utan krav att köpa något, säger Gullan.

I folkmun kallas butiken för ”Gullans kläder”, för det här är ingen vanlig klädaffär. Gullan har med sin varma framtoning satt sin prägel på den och gjort butiken hemtrevlig. ”Gullans kläder” har blivit en social inrättning och kunderna känner att de kommer hem till Gullan. Här bjuds de på kaffe och hembakade kakor när andan faller på. Det finns bekväma fåtöljer utplacerade och en tv!

– En gubbe sa att det var den enda damklädesaffären där han följde med in, just för att jag har tv, säger Gullan.

Utmärkelser

Inte bara hela Munkfors vet vem Gullan är. Hennes servicekänsla är känd i hela Värmland och hon har fått många utmärkelser. År 2000 utsågs hon av Företagarna i Värmland till årets kvinna. 2006 utsågs hon till årets företagare i Munkfors och samma år nominerades hon till årets företagare i Sverige.

Loppmarknad

– Många av kunderna har blivit mina vänner. Men jag brukar mest umgås med dem i butiken. Hoppas att de kommer hem och hälsar på mig när jag slår igen, säger Gullan.

Hon har sin bostad ovanpå butiken. Den siste april stänger hon den för gott.

– Det känns jobbigt för kundernas skull. Många av dem tar sig inte till Karlstad för att handla.

Ingen kommer att ta över butiken och nästa år ska den inredas till lägenhet. Men innan dess kan hon avveckla affärsverksamheten i lugn och ro.

– Kläderna som blir kvar tänker jag sälja på loppmarknad här utanför till sommaren. Sedan kan jag gå och lulla i lugn och ro och plocka ihop, säger Gullan.

Arbetsmyra

Gullan bryr sig om sina kunder, men de bryr sig också om henne. I måndags förmiddag opererade hon sig för gråstarr och efter lunch var hon tillbaka i butiken och jobbade.

– Då var det en kund som sa till mig att ljuset inte var bra för mig och att jag borde vila efter operationen. Då gick jag och vilade i en säng som jag har här bakom kassan ett par timmar, berättar Gullan.

Gullan har god hjälp av Margareta Carlsson som har jobbat hos henne i 9 år.

– Gullan har ju behövt hjälp här i affären efter sin höftoperation och sina två knäoperationer, säger Margareta som är 71 år och även hon går i pension när butiken stängs.

– Det har varit bra att ha någon som Margareta som man kan lita på här i affären. Hon sköter om den precis så som jag själv gör, säger Gullan.

Att Gullan tog över Oscarssons kläder var en slump. Gullan kommer från Frykerud. När hon var 18 år träffade hon en kille från Munkfors och flyttade hit. Gullan fick jobb på Oscarssons kläder. Strax efter påbörjad anställningen fick hon frågan om hon ville ta över företaget.

– Det har varit jätteroliga år. Det är därför jag stannat kvar så länge, säger hon.

Varm relation

Men Gullan har också jobbat hårt.

– Jag har varit ensamstående mamma till Benny. När han var liten var han med mig här i affären och lekte, säger hon.

Hon har ett inramat foto av sonen på väggen i klädbutiken.

– När jag var liten klemade man inte bort barn och jag fick aldrig sitta i någons knä. Det har jag ändrat på när jag fick barn. Benny kommer in och hälsar på mig varje dag. När han ska gå kramar han om mig. En kund som såg detta sa ”Vilken go pôjk du har”, berättar Gullan.

Hon ångrar inget i sitt yrkesliv förutom en sak.

– Jag borde ha tagit för mig mer och annonserat mer och berättat om att jag finns. Jag har varit alldeles för ödmjuk. Hela tiden har jag haft försäljare som kommit till mig som jag köpt kläder av när jag borde åkt iväg och köpt in själv. Under alla år har jag fått inbjudningar till modemässan i Stockholm, men aldrig åkt. Det ångrar jag i dag.

Mött kärleken

Under många år som egenföretagare tog hon aldrig semester. Men för drygt 40 år sedan hände något.

– Då träffade jag min kille Erik Nilsson från Sunne som är ett par år äldre än jag. Tillsammans har vi varit i Singapore och på karnevalen i Rio. Under alla år har vi varit särbos, berättar Gullan.

Men han har aldrig tjatat på henne om att hon borde gå i pension.

– Han är en bra man och vill att jag gör det som gör mig lycklig, säger hon.

När Gullan går i pension kommer hon att kunna umgås mer med sonen och särbon. Dessutom tänker hon förverkliga en dröm.

– Jag tänkte åka till modemässan i Stockholm med Erik. Bara att få vara där och titta och njuta utan krav att köpa något, säger Gullan.