2016-09-11 13:48

2016-09-11 13:48

Nytt ljus i Martinen

MUNKFORS: Gamla Bruket investerar

Kulturarvsdagen firade Gamla Bruket i Munkfors med en invigning av ny belysning i Martinverket. En investering på 240 000 kronor som lyfter fram den unika miljön i detta byggnadsminne.

Martinverket på det gamla bruksområdet är landets äldsta i sitt slag. Det byggdes 1877, var i drift till 1941och står än i dag i stort sett som om arbetarna bara gått hem efter en arbetsdag. Med en närmast komplett teknisk utrustning bjuder Martinverket besökarna på en industriteknisk historielektion.

Den nya belysningen har finansierats genom bidrag från kungafonden och fonderade bygdemedel. En nödvändig investering då den gamla belysningen var utdömd efter att ha varit i bruk i cirka 70 år.

Föreningen Gamla Bruket kunde nyligen byta golv och en del fönster i Chicagoboa genom bidrag på 200 000 kronor från Värmlands kulturminnesfond. På gång är även förbättring av isoleringen av byggnaderna genom bidrag från Alfastiftelsen och Riksantikvarieämbetet.

– Vi har fått bra stöd för att se över våra anläggningar. Och uppvärmningen är en stor post för oss, sa Gunanr Thyberg, vice ordförande i föreningen Gamla Bruket.

Martinverket på det gamla bruksområdet är landets äldsta i sitt slag. Det byggdes 1877, var i drift till 1941och står än i dag i stort sett som om arbetarna bara gått hem efter en arbetsdag. Med en närmast komplett teknisk utrustning bjuder Martinverket besökarna på en industriteknisk historielektion.

Den nya belysningen har finansierats genom bidrag från kungafonden och fonderade bygdemedel. En nödvändig investering då den gamla belysningen var utdömd efter att ha varit i bruk i cirka 70 år.

Föreningen Gamla Bruket kunde nyligen byta golv och en del fönster i Chicagoboa genom bidrag på 200 000 kronor från Värmlands kulturminnesfond. På gång är även förbättring av isoleringen av byggnaderna genom bidrag från Alfastiftelsen och Riksantikvarieämbetet.

– Vi har fått bra stöd för att se över våra anläggningar. Och uppvärmningen är en stor post för oss, sa Gunanr Thyberg, vice ordförande i föreningen Gamla Bruket.