2016-06-19 17:59

2016-06-19 17:59

En före detta statsminister till en annan

RANSÄTER: Ingvar Carlsson hedrade Tage Erlanders minne

För 29 år sedan invigde dåvarande statsminister Ingvar Carlsson skolmuseet vid Erlandergården. Under söndagen var han tillbaka i Ransäter som hedersgäst vid den traditionella sommarfesten som hålls till minne av Tage Erlander.

– Det känns väldigt fint att vara här tillsammans med Tages familj och partivänner från Värmland som betydde mycket för Tage, sa Ingvar Carlsson inledningsvis.

Ingvar Carlsson kom in i den högre partikretsen som 23 årig student från Lund. Han hade blivit uppmärksammad av partifolk och ombedd komma till Stockholm, en stad han inte kände till så väl vid den tiden så det var inte helt lätt när han klev av tåget vid centralstationen.

– Jag ville ju inte erkänna att jag inte visste var kanslihuset låg, sa Ingvar Carlsson med ett leende när han pratade i Ransäterskyrkan.

Men han kom ju snabbt in i gemenskapen och tillsammans med Olof Palme hamnade han i kretsen som kom att kallas Tages pojkar. Tage Erlander har ju benämnts som Sveriges längste statsminister för sina 23 år som regeringschef och såväl Palme som Carlsson kom ju att efterträda honom som partiordförande och statsministrar.

Efter stunden i kyrkan var det kransnedläggning vid Tage Erlanders grav innan det var samling i Erlandergården och bland annat visning i skolmuseet som invigdes 1987 på Tage Erlanders födelsedag 13 juni.

– Det känns väldigt fint att vara här tillsammans med Tages familj och partivänner från Värmland som betydde mycket för Tage, sa Ingvar Carlsson inledningsvis.

Ingvar Carlsson kom in i den högre partikretsen som 23 årig student från Lund. Han hade blivit uppmärksammad av partifolk och ombedd komma till Stockholm, en stad han inte kände till så väl vid den tiden så det var inte helt lätt när han klev av tåget vid centralstationen.

– Jag ville ju inte erkänna att jag inte visste var kanslihuset låg, sa Ingvar Carlsson med ett leende när han pratade i Ransäterskyrkan.

Men han kom ju snabbt in i gemenskapen och tillsammans med Olof Palme hamnade han i kretsen som kom att kallas Tages pojkar. Tage Erlander har ju benämnts som Sveriges längste statsminister för sina 23 år som regeringschef och såväl Palme som Carlsson kom ju att efterträda honom som partiordförande och statsministrar.

Efter stunden i kyrkan var det kransnedläggning vid Tage Erlanders grav innan det var samling i Erlandergården och bland annat visning i skolmuseet som invigdes 1987 på Tage Erlanders födelsedag 13 juni.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.