2016-04-29 18:45

2016-04-29 18:46

Stina tillbaka som lärare

MUNKFORS: Holländska startade svenskaundervisning för invandrare

– Det var precis som att man gick in till klassen. Känslan finns kvar, säger 89-åriga Stina Hellqvist som tre dagar i veckan undervisar invandrare i svenska.

Att hon skulle börja undervisa igen kunde hon aldrig tro. Det är 24 år sedan som Stina pensionerade sig som mellanstadielärare men på ett kulturcafé på biblioteket frågade man om det fanns fler som kunde hjälpa till med att lära invandrare svenska så varför inte pröva, tänkte Stina.

– Och sen blev jag fast. De är så tacksamma, frågar varje gång om jag kommer nästa dag, säger Stina.

Trädgårdsfest

Eftersom hon bor granne med asylboendet i Munkerud så har hon kontakt med många av sina elever även på fritiden. Och då är det hon som får erbjudande om hjälp med olika saker.

– Jag hjälpa ”mamma”, är det en man från Burma som säger direkt, berättar Stina som ska ha trädgårdsfest med sina elever hemma hos sig längre fram i maj.

Fler engagemang

– Och lördags kom de med buss till hembygdsgården när det var familjedag och de blev så imponerade, säger Stina som bakade bröd som de fick smaka.

– Jag måste ju hålla på med hembygdsgården också, säger Stina som tycker att tre dagar som lärare är lagom.

Holländskt initiativ

Det var holländska Ineke Brummer van Harderfelt som startade svenskundervisningen för invandrare i Munkfors. Hon kom själv till Sverige för åtta år sedan och är lärare i botten men har även en känsla för att hjälpa till där det finns behov.

– Att lära asylsökande svenska och hjälpa dem förstå hur samhället de hamnat i fungerar betyder mycket. Det bör förebygga depression och andra problem som kan bli, säger Ineke som helst såg att även psykologer knöts till verksamheten.

– Vi hjälper även till med bostäder då det kan bli trångbott i en lägenhet. Vi har förmedlat fyra hus hittills och har behov av fler så om det är nån som har hus som de inte får sålt, som dödsbon till exempel, så finns det en chans att kunna hyra ut i alla fall, säger Ineke som fått förfrågning om att åka till Göteborg och berätta om verksamheten i Munkfors.

Att hon skulle börja undervisa igen kunde hon aldrig tro. Det är 24 år sedan som Stina pensionerade sig som mellanstadielärare men på ett kulturcafé på biblioteket frågade man om det fanns fler som kunde hjälpa till med att lära invandrare svenska så varför inte pröva, tänkte Stina.

– Och sen blev jag fast. De är så tacksamma, frågar varje gång om jag kommer nästa dag, säger Stina.

Trädgårdsfest

Eftersom hon bor granne med asylboendet i Munkerud så har hon kontakt med många av sina elever även på fritiden. Och då är det hon som får erbjudande om hjälp med olika saker.

– Jag hjälpa ”mamma”, är det en man från Burma som säger direkt, berättar Stina som ska ha trädgårdsfest med sina elever hemma hos sig längre fram i maj.

Fler engagemang

– Och lördags kom de med buss till hembygdsgården när det var familjedag och de blev så imponerade, säger Stina som bakade bröd som de fick smaka.

– Jag måste ju hålla på med hembygdsgården också, säger Stina som tycker att tre dagar som lärare är lagom.

Holländskt initiativ

Det var holländska Ineke Brummer van Harderfelt som startade svenskundervisningen för invandrare i Munkfors. Hon kom själv till Sverige för åtta år sedan och är lärare i botten men har även en känsla för att hjälpa till där det finns behov.

– Att lära asylsökande svenska och hjälpa dem förstå hur samhället de hamnat i fungerar betyder mycket. Det bör förebygga depression och andra problem som kan bli, säger Ineke som helst såg att även psykologer knöts till verksamheten.

– Vi hjälper även till med bostäder då det kan bli trångbott i en lägenhet. Vi har förmedlat fyra hus hittills och har behov av fler så om det är nån som har hus som de inte får sålt, som dödsbon till exempel, så finns det en chans att kunna hyra ut i alla fall, säger Ineke som fått förfrågning om att åka till Göteborg och berätta om verksamheten i Munkfors.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.