2016-04-28 17:49

2016-04-28 17:49

Studenter tipsar högstadieelever

MUNKFORS: Vilka är jobben och hur når man dit

Vad efterfrågar den lokala arbetsmarknaden och vilka vägar finns för att nå dit? Det var temat när studenter från Karlstads universitet informerade högstadieelever på Forsnässkolan.

– Vi var i Munkfors för drygt ett år sedan och fick då en förfrågan om vi kunde göra en marknadsanalys om vad det finns för jobb och vad som krävs för att få jobb, säger Anton Renström, vd för Apecs Studentkonsulter som drivs helt och hållet av studenter.

Nu var studenterna tillbaka i Munkfors för att berätta om vad man kommit fram till och hur de såg på förutsättningar och möjligheter för de ungdomar som gärna vill ha en framtid i Munkfors. Och det ser mycket ljust ut då såväl kommunen som de större företagen kommer ha ett rekryteringsbehov framöver. Många företag förväntas också expandera och kommer därmed att behöva rekrytera nya medarbetare.

Att träffa universitetsstuderande, som inte är speciellt många år äldre, gör det lättare att nå fram med informationen, är tanken. För presentationen stod 25-åriga Emma Nygårds från Malung som i juni är färdig civilingenjör och 21-åriga Emma Wiggur från Linköping som läser till civilekonom. Förutom att redovisa vad deras marknadsundersökning kommit fram till berättade de lite om sig själva, hur de tänkte innan de började plugga.

Viktiga tips

– När man kommer till ett företag gäller det visa att man är intresserad. Och har man ett ideellt engagemang på fritiden ses det oftast som ett plus, sa Erika.

– Och det finns alltid alternativa vägar, det är aldrig för sent att plugga, sa Emma.

Målet med föreläsningarna var att fånga ungdomarnas intresse och medvetenhet så tidigt som möjligt då det är viktigt att välja rätt nu så man inte stänger vägar längre fram. Att våga prova det man själv vill är också väldigt viktigt.

– Det viktigaste är att man vill nåt, inte vad, som Anton Renström sa.

Efter föreläsningarna ska studentkonsulterna sammanställa en rapport att presentera för kommunen.

– Nu har vi gjort det här på en ort och vi skulle vilja göra det även på andra, sa Renström.

– Vi var i Munkfors för drygt ett år sedan och fick då en förfrågan om vi kunde göra en marknadsanalys om vad det finns för jobb och vad som krävs för att få jobb, säger Anton Renström, vd för Apecs Studentkonsulter som drivs helt och hållet av studenter.

Nu var studenterna tillbaka i Munkfors för att berätta om vad man kommit fram till och hur de såg på förutsättningar och möjligheter för de ungdomar som gärna vill ha en framtid i Munkfors. Och det ser mycket ljust ut då såväl kommunen som de större företagen kommer ha ett rekryteringsbehov framöver. Många företag förväntas också expandera och kommer därmed att behöva rekrytera nya medarbetare.

Att träffa universitetsstuderande, som inte är speciellt många år äldre, gör det lättare att nå fram med informationen, är tanken. För presentationen stod 25-åriga Emma Nygårds från Malung som i juni är färdig civilingenjör och 21-åriga Emma Wiggur från Linköping som läser till civilekonom. Förutom att redovisa vad deras marknadsundersökning kommit fram till berättade de lite om sig själva, hur de tänkte innan de började plugga.

Viktiga tips

– När man kommer till ett företag gäller det visa att man är intresserad. Och har man ett ideellt engagemang på fritiden ses det oftast som ett plus, sa Erika.

– Och det finns alltid alternativa vägar, det är aldrig för sent att plugga, sa Emma.

Målet med föreläsningarna var att fånga ungdomarnas intresse och medvetenhet så tidigt som möjligt då det är viktigt att välja rätt nu så man inte stänger vägar längre fram. Att våga prova det man själv vill är också väldigt viktigt.

– Det viktigaste är att man vill nåt, inte vad, som Anton Renström sa.

Efter föreläsningarna ska studentkonsulterna sammanställa en rapport att presentera för kommunen.

– Nu har vi gjort det här på en ort och vi skulle vilja göra det även på andra, sa Renström.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.