2016-04-24 12:05

2016-04-24 12:05

Brandmän tände på hus

MUNKFORS: Ett 20-tal brandmän tränade rökdykning och brandsläckning

I ett villakvarter intill väg 62 i Munkfors brändes ett hus ner till grunden i helgen
Byggnaden användes som övningsobjekt av brandmän.

Att gå in i ett brinnande hus och träna rökdykning och släckteknik lockade ett 20-tal brandmän på lördagen.

– Förr brände vi ner hus ofta, men nu har vi inte fått göra det på flera år för miljökontoret. Det är guld värt att få öva på ett riktigt hus, säger Per Magnusson, kårchef i Munkfors.

Säkerheten viktigast

Säkerheten var förstås högprioriterad. Man bränner inte ner vilka rivningsobjekt som helst.

– Det måste vara ett hus som är lämpligt att öva på. Framöver har vi ett antal hus som ska eldas, bland annat i Karlstad, säger brandmästaren Jan Thor. Han var den som satte fyr på rum efter rum. Bränderna släcktes sedan i omgångar tills det till slut inte fanns något kvar att öva på.

– Säkerheten är viktigast. Det får inte hända dem där inne något och elden får inte sprida sig vidare till andra fastigheter, säger Jan Thor. Brandmännen, varav två kvinnliga, var rejält svettiga efter brandsläckningarna.

Det bästa med jobbet?

– Det är roligt! Bra kamratskap och man vet aldrig vad som händer, säger Christoffer Karlsen.

Att gå in i ett brinnande hus och träna rökdykning och släckteknik lockade ett 20-tal brandmän på lördagen.

– Förr brände vi ner hus ofta, men nu har vi inte fått göra det på flera år för miljökontoret. Det är guld värt att få öva på ett riktigt hus, säger Per Magnusson, kårchef i Munkfors.

Säkerheten viktigast

Säkerheten var förstås högprioriterad. Man bränner inte ner vilka rivningsobjekt som helst.

– Det måste vara ett hus som är lämpligt att öva på. Framöver har vi ett antal hus som ska eldas, bland annat i Karlstad, säger brandmästaren Jan Thor. Han var den som satte fyr på rum efter rum. Bränderna släcktes sedan i omgångar tills det till slut inte fanns något kvar att öva på.

– Säkerheten är viktigast. Det får inte hända dem där inne något och elden får inte sprida sig vidare till andra fastigheter, säger Jan Thor. Brandmännen, varav två kvinnliga, var rejält svettiga efter brandsläckningarna.

Det bästa med jobbet?

– Det är roligt! Bra kamratskap och man vet aldrig vad som händer, säger Christoffer Karlsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.