2016-02-23 12:23

2016-02-23 12:23

Bokslutet: 9,1 miljoner plus

MUNKFORS: Hårt arbete under 2015 gav ett historiskt resultat

Munkfors kommun gick 9,1 miljoner plus 2015, det bästa resultatet någonsin. Dessutom kan Munkforsborna glädjas över att trenden med ständig befolkningsminskning tycks ha vänt.

– Detta ger oss goda förutsättningar inför kommande år, säger kommunalråd Mathias Lindquist (S).

Bokslutet för 2015 hamnade alltså på historiska 9,1 miljoner plus. Det är 10,2 miljoner bättre än året innan, som i och för sig var ett ”undantagsår” med minusresultat då kommunen gått plus nio av de tio senaste åren.

En stor anledning till de starka siffrorna för Munkfors kommun är att fokus under året legat på att förbättra arbetet inom socialförvaltningen. Socialnämnden har dragits med stora underskott under en längre tid, något som resulterat i återkommande kritik från revisorerna.

2013 var underskottet för socialnämnden 14 miljoner och 12,6 miljoner kronor för 2014. Den sociala verksamheten är fortfarande inte helt i balans men underskottet har minskat markant. Kommunen har även fått ett tillskott på två miljoner kronor genom återbetalning av för höga förskottsinbetalningar av försäkringsavgifter, så kallade AFA-pengar.

När det gäller den positiva befolkningstrenden så fanns en tendens till vänding 2014 då invånarantalet inte minskade utan stannade på plus minus noll. Och under 2015 ökade befolkningen i kommunen med sju personer.

Fjolårets överskott ska nu användas som investeringsmedel. Bland annat i den förskolan som ska byggas i närheten av Munkerudsskolan.

Plusresultatet på 9,1 miljoner kronor kommer att firas med tårta för alla anställda under onsdagen.

– Detta ger oss goda förutsättningar inför kommande år, säger kommunalråd Mathias Lindquist (S).

Bokslutet för 2015 hamnade alltså på historiska 9,1 miljoner plus. Det är 10,2 miljoner bättre än året innan, som i och för sig var ett ”undantagsår” med minusresultat då kommunen gått plus nio av de tio senaste åren.

En stor anledning till de starka siffrorna för Munkfors kommun är att fokus under året legat på att förbättra arbetet inom socialförvaltningen. Socialnämnden har dragits med stora underskott under en längre tid, något som resulterat i återkommande kritik från revisorerna.

2013 var underskottet för socialnämnden 14 miljoner och 12,6 miljoner kronor för 2014. Den sociala verksamheten är fortfarande inte helt i balans men underskottet har minskat markant. Kommunen har även fått ett tillskott på två miljoner kronor genom återbetalning av för höga förskottsinbetalningar av försäkringsavgifter, så kallade AFA-pengar.

När det gäller den positiva befolkningstrenden så fanns en tendens till vänding 2014 då invånarantalet inte minskade utan stannade på plus minus noll. Och under 2015 ökade befolkningen i kommunen med sju personer.

Fjolårets överskott ska nu användas som investeringsmedel. Bland annat i den förskolan som ska byggas i närheten av Munkerudsskolan.

Plusresultatet på 9,1 miljoner kronor kommer att firas med tårta för alla anställda under onsdagen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.