2016-01-15 15:29

2016-01-15 15:29

Ungdomsarbetslösheten nästan halverad

MUNKFORS: Störst minskning i länet

Ungdomsarbetslösheten minskade med 47,1 procent i Munkfors under 2015. Det är den största minskningen i hela länet, enligt decembersiffrorna från Arbetsförmedlingen.

– Det är naturligtvis glädjande att ta del av de här siffrorna. Det betyder mycket för både ungdomarna och Munkfors kommun att ungdomsarbetslösheten minskar. Man har lagt större resurser på den målgruppen och det är bevis på att satsningen gett resultat, säger kommunalrådet Mathias Lindquist (S).

– I samband med att de här siffrorna presenteras är det också lätt att se hur viktigt det är med lokal närvaro för Arbetsförmedlingen. Deras kontor behöver finnas kvar även på de mindre orterna, poängterar Lindquist som är kritiskt till Arbetsförmedlingens planer på att stänga kontoret i Munkfors och i stället hänvisa Munkforsborna till kontoret i Forshaga.

Ungdomsarbetslösheten (18-24 år) i Munkfors kommun minskade under 2015 från 70 öppet arbetslösa och sökande med aktivitetsstöd till 37 personer under 2015.

– Det är ett stort steg framåt för kommunen som strävar efter en fortsatt fin utveckling för att få fler unga i arbete, konstaterar Lindquist.

Hagfors hade den näst bästa utvecklingen där ungdomsarbetslösheten minskade med 40,6 procent; från 128 till 76 personer. Även Storfors noterade en relativt hög minskning med 36,4 procent; från 55 till 35 personer.

Eda var den anda Värmlandskommunen där ungdomsarbetslösheten inte minskade utan låg kvar på samma nivå; 69 personer.

– Det är naturligtvis glädjande att ta del av de här siffrorna. Det betyder mycket för både ungdomarna och Munkfors kommun att ungdomsarbetslösheten minskar. Man har lagt större resurser på den målgruppen och det är bevis på att satsningen gett resultat, säger kommunalrådet Mathias Lindquist (S).

– I samband med att de här siffrorna presenteras är det också lätt att se hur viktigt det är med lokal närvaro för Arbetsförmedlingen. Deras kontor behöver finnas kvar även på de mindre orterna, poängterar Lindquist som är kritiskt till Arbetsförmedlingens planer på att stänga kontoret i Munkfors och i stället hänvisa Munkforsborna till kontoret i Forshaga.

Ungdomsarbetslösheten (18-24 år) i Munkfors kommun minskade under 2015 från 70 öppet arbetslösa och sökande med aktivitetsstöd till 37 personer under 2015.

– Det är ett stort steg framåt för kommunen som strävar efter en fortsatt fin utveckling för att få fler unga i arbete, konstaterar Lindquist.

Hagfors hade den näst bästa utvecklingen där ungdomsarbetslösheten minskade med 40,6 procent; från 128 till 76 personer. Även Storfors noterade en relativt hög minskning med 36,4 procent; från 55 till 35 personer.

Eda var den anda Värmlandskommunen där ungdomsarbetslösheten inte minskade utan låg kvar på samma nivå; 69 personer.