2015-09-12 06:00

2015-09-12 09:30

Han fick Munkfors att svänga med sin trestegsraket

MUNKFORS: Musikprofilen Ave Lundell fyller 90

När Ave Lundell blickar tillbaka på sitt musikerliv nämner han gärna samarbetet och den mångåriga kontakten med Monica Zetterlund då hon bland annat var vokalist i hans orkester innan hennes internationella karriär tog fart. Och det var på Ave Lundells initiativ som Munkfors fick en musikskola där många, många elever fått sina musikaliska grunder genom honom.

Musiken har haft en central roll i Ave Lundells liv. 1945 tog han plats med sin trumpet i den populära Karl Landgrens orkester. Två år senare bildade han egen orkester som ganska snart lanserades som den ” värmländska elitorkestern” inför spelningar på olika dansbanor.

Att han flera gånger spelat bakom Monica Zetterlund är något han minns lite extra. I ett av sina album där han samlat musikhistoriskt material har han en bild på Monica när hon på sin 19-årsdag sjunger i Munkfors Folkets Hus ackompanjerad av Ave Lundells orkester.

– Trevligast var när Monica Zetterlunds pappa Bengt ringde och frågade om jag ville vara med i deras orkester, säger Ave.

En historisk Eldfest

Det blev en säsong tillsammans med Hagforsgänget där en spelning kom att få stor betydelse för Monica. Det var på Eldfesten i Hagfors 1957 där Ib Glindemans orkester också spelade.

– Monica kom in till oss och frågade om vi hade något emot att hon sjöng några låtar med Ib Glindeman. Det gick ju bra, och dagen efter var hon med bussen till Köpenhamn, minns Ave.

Ave hade en fin kontakt med Monica genom åren liksom med hennes pappa Bengt och farbror Lasse som han spelade mer tillsammans med vid olika tillfällen.

Bytte bruket mot musikskolan

I början av 1970-talet tog Ave initiativet till en kommunal musikskola i Munkfors. Dåvarande rektor Sven Hellqvist nappade på förslaget och såg till att Ave fick komma till Ingesund för att få den formella kompetensen som lärare.

– Jag hade sex veckors tjänstledigt från jobbet på arbetsstudieavdelningen på bruket. På ingesund fick jag lära mig spela tvärflöjt, de hade inga kurser för trumpet, säger Ave med ett leende.

Det blev en heltidstjänst vid musikskolan. Året var 1973 och intresset var stort från början. 190 elever ville lära sig spela och genom åren har han sett till att det varit en livlig verksamhet som engagerat många ungdomar.

– Det var bara trevligt med alla ungdomar, säger Ave som enligt dottern Annika har ett genuint intresse för människor, en förmåga att se ljust på saker och ting och inte minst ett väldigt tålamod.

– Jodå, tålamod är viktigt i branschen så man kan förmedla till de yngre, säger Ave ödmjukt.

Trestegsraketen

I musikskolan införde han något han kallade trestegsraketen som innebar att när eleverna lärt sig fem toner så fick de vara med i en grupp som var mer utvecklande än att sitta och öva på egen hand, resonerade Ave.

– Det kom i gång bra och ledde bland annat till Munkfors big band, minns Ave.

Efter pensioneringen fortsatte han arbetet med Munkfors Big Band. Det var övning varje måndag inför de konserter som Ave arbetade fram, ofta med prominenta gästartister som exempelvis Svante Thuresson och Claes Jansson.

1999 arrangerade Ave en festival med över 2 000 deltagare, storbandsmusiker och sångare som framträdde i Munkfors och Karlstad. Att Monica Zetterlund var en av artisterna vid ett framträdande i Mariebergsskogen var förstås något som gladde Ave speciellt och som han gärna minns tillbaka till när han bläddrar i sina pärmar.

Musiken har haft en central roll i Ave Lundells liv. 1945 tog han plats med sin trumpet i den populära Karl Landgrens orkester. Två år senare bildade han egen orkester som ganska snart lanserades som den ” värmländska elitorkestern” inför spelningar på olika dansbanor.

Att han flera gånger spelat bakom Monica Zetterlund är något han minns lite extra. I ett av sina album där han samlat musikhistoriskt material har han en bild på Monica när hon på sin 19-årsdag sjunger i Munkfors Folkets Hus ackompanjerad av Ave Lundells orkester.

– Trevligast var när Monica Zetterlunds pappa Bengt ringde och frågade om jag ville vara med i deras orkester, säger Ave.

En historisk Eldfest

Det blev en säsong tillsammans med Hagforsgänget där en spelning kom att få stor betydelse för Monica. Det var på Eldfesten i Hagfors 1957 där Ib Glindemans orkester också spelade.

– Monica kom in till oss och frågade om vi hade något emot att hon sjöng några låtar med Ib Glindeman. Det gick ju bra, och dagen efter var hon med bussen till Köpenhamn, minns Ave.

Ave hade en fin kontakt med Monica genom åren liksom med hennes pappa Bengt och farbror Lasse som han spelade mer tillsammans med vid olika tillfällen.

Bytte bruket mot musikskolan

I början av 1970-talet tog Ave initiativet till en kommunal musikskola i Munkfors. Dåvarande rektor Sven Hellqvist nappade på förslaget och såg till att Ave fick komma till Ingesund för att få den formella kompetensen som lärare.

– Jag hade sex veckors tjänstledigt från jobbet på arbetsstudieavdelningen på bruket. På ingesund fick jag lära mig spela tvärflöjt, de hade inga kurser för trumpet, säger Ave med ett leende.

Det blev en heltidstjänst vid musikskolan. Året var 1973 och intresset var stort från början. 190 elever ville lära sig spela och genom åren har han sett till att det varit en livlig verksamhet som engagerat många ungdomar.

– Det var bara trevligt med alla ungdomar, säger Ave som enligt dottern Annika har ett genuint intresse för människor, en förmåga att se ljust på saker och ting och inte minst ett väldigt tålamod.

– Jodå, tålamod är viktigt i branschen så man kan förmedla till de yngre, säger Ave ödmjukt.

Trestegsraketen

I musikskolan införde han något han kallade trestegsraketen som innebar att när eleverna lärt sig fem toner så fick de vara med i en grupp som var mer utvecklande än att sitta och öva på egen hand, resonerade Ave.

– Det kom i gång bra och ledde bland annat till Munkfors big band, minns Ave.

Efter pensioneringen fortsatte han arbetet med Munkfors Big Band. Det var övning varje måndag inför de konserter som Ave arbetade fram, ofta med prominenta gästartister som exempelvis Svante Thuresson och Claes Jansson.

1999 arrangerade Ave en festival med över 2 000 deltagare, storbandsmusiker och sångare som framträdde i Munkfors och Karlstad. Att Monica Zetterlund var en av artisterna vid ett framträdande i Mariebergsskogen var förstås något som gladde Ave speciellt och som han gärna minns tillbaka till när han bläddrar i sina pärmar.

Ave Lundell

Ålder: Fyller 90 år den 12 september

Bor: Munkfors

Familj: 2000 blev Ave änkeman, träffade frun Inga när han var 19 år, två barn, Annika och Lars, två barnbarn och sju barnbarnsbarn