2015-05-17 16:03

2015-05-17 17:01

Peter Carlssons humor prisas

MUNKFORS: I Fridolf Rhudins anda

Det är Peter Carlsson, han med bandet Blå grodorna, som får årets Fridolf Rhudin-pris.
– Peter har funnits med på listan i många år, säger Owe Clapson om föreningen Fridolf Rhudin-museets vänners val av den 17:e pristagaren.

Sångaren, musikern och skådespelaren Peter Carlsson föddes 1952 i Leksands kommun. Som teatermusiker och skådespelare vid Dalateatern i Falun fick han 1993 uppdraget att sätta ihop en musikalisk show som skulle spelas ett par gånger.

Den gjorde succé och det blev ett 60-tal föreställningar och en väntelista på runt tusen personer som velat se showen. Några år senare bokades Peter Carlsson & Blå grodorna in för sex föreställningar på Scalateatern i Stockholm. Det blev 50 och sedan dess drar gruppen fulla hus när de är ute i Sverige.

Peter Carlsson har även medverkat i publikdragande filmer som S.O.S Sällskapsresan från 1988, där han var mannen med aktersnurran, Hälsoresan 1999, Det nya landet 2000 och Fyra nyanser av brunt 2004.

Peter Carlsson har belönats med Povel Ramels pris Karamelodiktstipendiet 2003, Karl Gerhard-priset 2006, Charlie Norman-priset 2007, Ulf Peder Olrog-stipendiet 2009, Parlingpriset 2010 och Cornelis Vreeswijkpriset 2013.

18 juli kan han även lägga Fridolf Rhudin-priset till listan över utmärkelser. Han får då även en specialsydd kostym med sig hem, något som anspelar på att Fridolf Rhudins far hade tänkt sig att sonen skulle ta vid som skräddare och skickade honom till Oslo för att lära sig yrket. Men skräddaryrket var inget Fridolf var hågad för utan han valde teatern i stället och en artistbana i huvudstaden.

– Kostymen är under produktion, säger Owe Clapson.

Sångaren, musikern och skådespelaren Peter Carlsson föddes 1952 i Leksands kommun. Som teatermusiker och skådespelare vid Dalateatern i Falun fick han 1993 uppdraget att sätta ihop en musikalisk show som skulle spelas ett par gånger.

Den gjorde succé och det blev ett 60-tal föreställningar och en väntelista på runt tusen personer som velat se showen. Några år senare bokades Peter Carlsson & Blå grodorna in för sex föreställningar på Scalateatern i Stockholm. Det blev 50 och sedan dess drar gruppen fulla hus när de är ute i Sverige.

Peter Carlsson har även medverkat i publikdragande filmer som S.O.S Sällskapsresan från 1988, där han var mannen med aktersnurran, Hälsoresan 1999, Det nya landet 2000 och Fyra nyanser av brunt 2004.

Peter Carlsson har belönats med Povel Ramels pris Karamelodiktstipendiet 2003, Karl Gerhard-priset 2006, Charlie Norman-priset 2007, Ulf Peder Olrog-stipendiet 2009, Parlingpriset 2010 och Cornelis Vreeswijkpriset 2013.

18 juli kan han även lägga Fridolf Rhudin-priset till listan över utmärkelser. Han får då även en specialsydd kostym med sig hem, något som anspelar på att Fridolf Rhudins far hade tänkt sig att sonen skulle ta vid som skräddare och skickade honom till Oslo för att lära sig yrket. Men skräddaryrket var inget Fridolf var hågad för utan han valde teatern i stället och en artistbana i huvudstaden.

– Kostymen är under produktion, säger Owe Clapson.