2015-05-15 18:02

2015-05-15 18:15

Clapson bjuder in till öppet hus

MUNKFORS: Owe Clapson firar 30 år med Fridolf Rhudin-museet

På söndag är det på dagen 30 år sedan Fridolf Rhudin-museet i Munkfors invigdes. Det firas med öppet hus.
– Det är säkert en del som inte varit hit än under de här 30 åren, säger initiativtagaren och föreståndaren Owe Clapson.

Fridolf Rhudin var Munkforssonen som blev en mycket folkkär komiker och skådespelare under sin relativt korta levnad. Han föddes 1895 i Ransäter och dog av hjärnhinneinflammation 1935. När hans kista färdades genom Stockholm var det 50 000 människor ute på gatorna för att ta farväl.

Att öppna ett museum 50 år efter Fridolf Rhudins död, hur kom du på det?

– Det är många som har frågat det men för mig var det helt naturligt att Fridolf Rhudin skulle ha ett museum. Jag väntade att någon skulle göra det men det hände inte. Att jag skulle bli själv var inte meningen men jag fick ingen med mig, säger eldsjälen Clapson som räknar in tusentals med besökare varje år.

Clapsons första ”kontakt” med Fridolf Rhudin var i fyraårsåldern när hans pappa gjorde i ordning ett fotoalbum med Owes vänner. Plus en bild på Fridolf vilket fick honom att fundera på varför.

– Jag fick senare höra att han kom bara några kilometer från där vi bodde och med tiden blev jag intresserad av nöje och nöjeshistoria, bilder inte minst, så alla mina intressen går ihop i museet, säger Clapson som inte bara berättar om Fridolf Rhudin i museet utan även andra Munkforsbördiga komiker som Olle i Skratthult och Bosse Parnevik.

– Jag känner mig som en folkbildare, säger Clapson som själv är en underhållare i olika sammanhang. Inte bara på museet.

– Jag är väl ute och spelar och sjunger och det kan bli nån turné till Halland eller Dalarna, säger han som även framträtt i USA vid några tillfällen.

Vad har varit bäst under de här 30 åren?

– Det är alla dessa möten med människor, det är mer än halva nöjet, säger Clapson och nämner speciellt en fantastisk kväll och natt när Gösta Ekman berättade om sitt liv efter att ha tagit emot Fridolf Rhudin-priset.

Det var i samband med en av de årliga bondkomikfestivalerna, en heldag i folkhumorns tecken där det bland annat delas ut ett Fridolf Rhudin-pris i form av en kostym. Pristagare genom åren har varit Hasse Alfredsson, Anders Eriksson, Martin Ljung, Maria Lundkvist, Gösta Ekman, Claes Eriksson, Birgitta Andersson, Povel Ramel, Bosse Parnevik, Tomas von Brömssen, Lasse Åberg, Anne Charlotte Harvey, Björn Gustafson, Mia Skäringer, Manne af Klintberg och Owe Thörnqvist.

Vem som får årets Fridolf Rhudin-pris offentliggörs på söndag.

Fridolf Rhudin var Munkforssonen som blev en mycket folkkär komiker och skådespelare under sin relativt korta levnad. Han föddes 1895 i Ransäter och dog av hjärnhinneinflammation 1935. När hans kista färdades genom Stockholm var det 50 000 människor ute på gatorna för att ta farväl.

Att öppna ett museum 50 år efter Fridolf Rhudins död, hur kom du på det?

– Det är många som har frågat det men för mig var det helt naturligt att Fridolf Rhudin skulle ha ett museum. Jag väntade att någon skulle göra det men det hände inte. Att jag skulle bli själv var inte meningen men jag fick ingen med mig, säger eldsjälen Clapson som räknar in tusentals med besökare varje år.

Clapsons första ”kontakt” med Fridolf Rhudin var i fyraårsåldern när hans pappa gjorde i ordning ett fotoalbum med Owes vänner. Plus en bild på Fridolf vilket fick honom att fundera på varför.

– Jag fick senare höra att han kom bara några kilometer från där vi bodde och med tiden blev jag intresserad av nöje och nöjeshistoria, bilder inte minst, så alla mina intressen går ihop i museet, säger Clapson som inte bara berättar om Fridolf Rhudin i museet utan även andra Munkforsbördiga komiker som Olle i Skratthult och Bosse Parnevik.

– Jag känner mig som en folkbildare, säger Clapson som själv är en underhållare i olika sammanhang. Inte bara på museet.

– Jag är väl ute och spelar och sjunger och det kan bli nån turné till Halland eller Dalarna, säger han som även framträtt i USA vid några tillfällen.

Vad har varit bäst under de här 30 åren?

– Det är alla dessa möten med människor, det är mer än halva nöjet, säger Clapson och nämner speciellt en fantastisk kväll och natt när Gösta Ekman berättade om sitt liv efter att ha tagit emot Fridolf Rhudin-priset.

Det var i samband med en av de årliga bondkomikfestivalerna, en heldag i folkhumorns tecken där det bland annat delas ut ett Fridolf Rhudin-pris i form av en kostym. Pristagare genom åren har varit Hasse Alfredsson, Anders Eriksson, Martin Ljung, Maria Lundkvist, Gösta Ekman, Claes Eriksson, Birgitta Andersson, Povel Ramel, Bosse Parnevik, Tomas von Brömssen, Lasse Åberg, Anne Charlotte Harvey, Björn Gustafson, Mia Skäringer, Manne af Klintberg och Owe Thörnqvist.

Vem som får årets Fridolf Rhudin-pris offentliggörs på söndag.