2013-07-10 13:21

2015-07-31 06:49

Från rörfirma till pannkakshus

MUNKFORS: Holländska anor i Mjönäs

I äkta holländsk anda har paret Emming öppnat ett pannkakshus i Mjönäs. Ingen av dem har jobbet i restaurangbranschen innan utan yrket är helt nytt för dem både. Huset byggde de själva som stod klart i maj i år.

Det holländska paret Evelien och Ronald Emming slog i förra veckan upp portarna för första gången till det nya pannkakshuset i Mjönäs och resultatet blev full rulle med en gång.

– Det var så mycket folk, det hade vi inte räknat med. Det var lite panik första dagen. Vi hade vänner här från Holland så de fick hjälpa till. Men det var kul, vi fick bra kritik redan första dagen, säger Evelien.

Men det är inte bara ett nytt land för paret utan även ett nytt yrke. Tidigare drev Ronald en egen rörfirma och Evelien jobbade med administration. Men de sadlade om helt och ser det som en utmaning.

– I början tänkte jag ”men du är ju rörmokare”, säger Evelien och skrattar.

Perfekt läge

Att de hamnade i Sverige var av en slump. Det började med att de letade efter ett feriehus och då egentligen inte i Sverige. Men de hittade ett billigt hus i Mjönäs och tog sin första semester där 2006. Under 2007 bestämde sig Ronald för att flytta dit permanent och starta en egen rörfirma. Evelien stannade kvar i Holland med döttrarna men flyttade efter 2009.

– Jag bodde kvar i Holland när han ringde en dag och berättade att han tänkte öppna ett pannkakshus. Jag trodde att han skojade. Han hade åkt förbi tomten och tänkt att det vore ett perfekt läge. I Holland är pannkakshus lika vanliga som pizzerior är här i Sverige.

Skrotupplag

Tomten som Ronald hade spanat in var i stort sett bara ett skrotupplag då det tidigare hade varit en brand där. Men Ronald köpte tomten och byggde huset själv och restaurerade upp kiosken som fanns. I maj stod det klart.

– Folket i Mjönäs har verkligen stöttat oss och var väldigt positiva när vi började bygga. Det gav oss extra styrka att kämpa vidare. Vi är väldigt tacksamma, framförallt till våra grannar Tommy och Anna-Karin. Hans bror hjälpte oss enormt mycket och allt för en glass och en kopp kaffe.

Det holländska paret Evelien och Ronald Emming slog i förra veckan upp portarna för första gången till det nya pannkakshuset i Mjönäs och resultatet blev full rulle med en gång.

– Det var så mycket folk, det hade vi inte räknat med. Det var lite panik första dagen. Vi hade vänner här från Holland så de fick hjälpa till. Men det var kul, vi fick bra kritik redan första dagen, säger Evelien.

Men det är inte bara ett nytt land för paret utan även ett nytt yrke. Tidigare drev Ronald en egen rörfirma och Evelien jobbade med administration. Men de sadlade om helt och ser det som en utmaning.

– I början tänkte jag ”men du är ju rörmokare”, säger Evelien och skrattar.

Perfekt läge

Att de hamnade i Sverige var av en slump. Det började med att de letade efter ett feriehus och då egentligen inte i Sverige. Men de hittade ett billigt hus i Mjönäs och tog sin första semester där 2006. Under 2007 bestämde sig Ronald för att flytta dit permanent och starta en egen rörfirma. Evelien stannade kvar i Holland med döttrarna men flyttade efter 2009.

– Jag bodde kvar i Holland när han ringde en dag och berättade att han tänkte öppna ett pannkakshus. Jag trodde att han skojade. Han hade åkt förbi tomten och tänkt att det vore ett perfekt läge. I Holland är pannkakshus lika vanliga som pizzerior är här i Sverige.

Skrotupplag

Tomten som Ronald hade spanat in var i stort sett bara ett skrotupplag då det tidigare hade varit en brand där. Men Ronald köpte tomten och byggde huset själv och restaurerade upp kiosken som fanns. I maj stod det klart.

– Folket i Mjönäs har verkligen stöttat oss och var väldigt positiva när vi började bygga. Det gav oss extra styrka att kämpa vidare. Vi är väldigt tacksamma, framförallt till våra grannar Tommy och Anna-Karin. Hans bror hjälpte oss enormt mycket och allt för en glass och en kopp kaffe.

  • Anna Nordström

null
null
null