2013-06-24 09:12

2016-03-04 13:40

Man ville byta guld mot kontanter

RANSÄTER: "Jag tyckte synd om dem"

Mannen som stod med sin bil vid vägkanten i Ransäter vinkade in Birgitta och Allan Pettersson.
Han ville byta guldsmycken mot kontanter.
– Han hade dåligt med bensin och sa att barnen var hungriga.

Klockan var strax före 11 och Birgitta och Allan Pettersson var på väg till Munkfors och Laxholmen. Strax före Ransäter blev de plötsligt stoppade av en man som hade ställt bilen på en parkeringsficka.

– Han viftade med armarna och stoppade oss. Han berättade att de hade dåligt med bensin och sa att barnen var hungriga. Han kunde inte använda sitt betalkort, men hade guldsmycken att sälja, säger Birgitta Pettersson.

– Jag tyckte synd om dem när det var barn med. Och jag litar på folk.

Två smycken

De slog följe till Munkfors där paret Pettersson tog ut pengar ur bankomaten. Mannen ville ha 500 kronor för två guldsmycken, ett halsband och en klackring.

Innan de skiljdes åt hade han lyckats övertala paret att ge honom drygt 1 000 kronor.

– Jag kände direkt att det inte var rätt. Och när jag kom hem fick jag höra på teven att det här hänt på andra ställen. Det känns fruktansvärt för jag tyckte att jag gjorde något gott.

Halsbandet har guldstämpel.

– Men jag tror inte att det är äkta. Jag har polisanmält det nu, säger Birgitta Pettersson.

”Stanna inte”

Händelsen följer ett mönster som bedragare, ofta kallat vägpirater, använt sig av runt om i landet den senaste tiden. Liknande försök inträffade tre gånger under söndagen i Örebro. Värmlandspolisen fick även samtal från Hagforstrakten.

– Om du känner dig osäker så stanna inte. Om det är någon som behöver hjälp så har de telefoner. De reder sig, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen, och tillägger att guldet som säljs inte är äkta.

I Skåne har polisen varnat för fenomenet – främst ur ett säkerhetsperspektiv.

– Det är väldigt farligt att stanna längs motorvägar och vid på- och avfarter. Man riskerar andra människors säkerhet genom att göra det, säger Jimmy Modin, pressinformatör vid Skånepolisen till SVT:s Sydnytt.

Klockan var strax före 11 och Birgitta och Allan Pettersson var på väg till Munkfors och Laxholmen. Strax före Ransäter blev de plötsligt stoppade av en man som hade ställt bilen på en parkeringsficka.

– Han viftade med armarna och stoppade oss. Han berättade att de hade dåligt med bensin och sa att barnen var hungriga. Han kunde inte använda sitt betalkort, men hade guldsmycken att sälja, säger Birgitta Pettersson.

– Jag tyckte synd om dem när det var barn med. Och jag litar på folk.

Två smycken

De slog följe till Munkfors där paret Pettersson tog ut pengar ur bankomaten. Mannen ville ha 500 kronor för två guldsmycken, ett halsband och en klackring.

Innan de skiljdes åt hade han lyckats övertala paret att ge honom drygt 1 000 kronor.

– Jag kände direkt att det inte var rätt. Och när jag kom hem fick jag höra på teven att det här hänt på andra ställen. Det känns fruktansvärt för jag tyckte att jag gjorde något gott.

Halsbandet har guldstämpel.

– Men jag tror inte att det är äkta. Jag har polisanmält det nu, säger Birgitta Pettersson.

”Stanna inte”

Händelsen följer ett mönster som bedragare, ofta kallat vägpirater, använt sig av runt om i landet den senaste tiden. Liknande försök inträffade tre gånger under söndagen i Örebro. Värmlandspolisen fick även samtal från Hagforstrakten.

– Om du känner dig osäker så stanna inte. Om det är någon som behöver hjälp så har de telefoner. De reder sig, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen, och tillägger att guldet som säljs inte är äkta.

I Skåne har polisen varnat för fenomenet – främst ur ett säkerhetsperspektiv.

– Det är väldigt farligt att stanna längs motorvägar och vid på- och avfarter. Man riskerar andra människors säkerhet genom att göra det, säger Jimmy Modin, pressinformatör vid Skånepolisen till SVT:s Sydnytt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.