2015-09-25 06:00

2015-09-28 10:02

"Vi förvandlar fallfrukten till guld"

– Äppelmust från den egna trädgården är en produkt som är obesprutad och helt utan tillsatser. Att man dessutom tar hand om något som annars skulle förfaras är bonus. Och så är det ju otroligt gott, säger Stina Götbrink och smuttar på ett glas från det egna musteriet.

Sedan några veckor tillbaka finns ett musteri och gårdskafé på Busteruds gård, strax norr om Skattkärr.

– Vi har pratat i flera år om att göra något här hemma, nu föll allt plötsligt på plats, säger Stina Götbrink som tillsammans med systern Eva står bakom verksamheten på familjegården Busterud.

I den gamla ladugården från 1900-talet början står fikabord prydda med nyponrosor, på serveringsbordet står äppelbakelser och rykande varmt kaffe. Kaffet serveras i porslinskoppar med sirligt guldmönster.

– Det måste vara farmors gamla bröllopsservis, säger Stina.

Devisen är att ta tillvara på vad både naturen och gården har att erbjuda. Och sällan har väl ekologiskt och närproducerat gift sig så bra som på Busteruds gård.

Dignar av frukt

Ladugården som numera rymmer musteri och kafé är till stor del inredd med möbler som tidigare stod och samlade damm.

– Vi hade postens gamla beredskapslager i gömmorna, borden är gjorda av gamla sorteringsbord och hyllorna är gamla postfack för sortering, säger Stina.

Vid en vägg står välfyllda lådor med frukt och väntar på att mustas.

– Trädgårdarna dignar av frukt. Att musta är att göra sig av med det dåliga samvetet samtidigt som man får något gott i utbyte. En riktig win win, säger Eva.

– Vi förvandlar fallfrukten till guld. Jag önskar att mustandet kunde få samma genomslag som vinintresset, alla äppelsorter har olika smak och de går att kombinera för att skapa nya smaksensationer, fyller Stina i.

Lagras i ett år

Processen för att musta äpplen, eller för den delen päron, är relativt enkel.

Tre maskiner står redo att ta hand om värmlänningarnas äppelskörd. Först krossas de sköljda äpplena till en massa, därefter pressas saften ur och går igenom en pastöriseringsmaskin som hettar upp musten till ungefär nittio grader. Av 50 kilo äpplen, drygt fem pappkassar, blir det ungefär 25 liter must som tappas på flaskor eller bag in box. Hela processen tar en dryg halvtimme. Musten kan lagras i wupp till ett år och behöver inte kylförvaras.

– Vi hoppas att man ska komma hit med sin frukt dels för att göra must och ta reda på det man har i trädgården, men även för att uppleva något under tiden. Då kan man följa sina äpplen genom hela processen samtidigt som man tar en kopp kaffe och kopplar av i en härlig miljö, säger Stina.

Helgöppet

Under hösten kommer Busteruds gård att hålla öppet på helgerna.

– Vill man vara säker på att få pressa äpplen direkt utan att behöva vänta är det bra att ringa och boka tid. Men det går lika bra att bara komma förbi på en fika, ta en långpromenad i de vackra omgivningarna och köpa med sig en flaska must, säger Eva.

Sedan några veckor tillbaka finns ett musteri och gårdskafé på Busteruds gård, strax norr om Skattkärr.

– Vi har pratat i flera år om att göra något här hemma, nu föll allt plötsligt på plats, säger Stina Götbrink som tillsammans med systern Eva står bakom verksamheten på familjegården Busterud.

I den gamla ladugården från 1900-talet början står fikabord prydda med nyponrosor, på serveringsbordet står äppelbakelser och rykande varmt kaffe. Kaffet serveras i porslinskoppar med sirligt guldmönster.

– Det måste vara farmors gamla bröllopsservis, säger Stina.

Devisen är att ta tillvara på vad både naturen och gården har att erbjuda. Och sällan har väl ekologiskt och närproducerat gift sig så bra som på Busteruds gård.

Dignar av frukt

Ladugården som numera rymmer musteri och kafé är till stor del inredd med möbler som tidigare stod och samlade damm.

– Vi hade postens gamla beredskapslager i gömmorna, borden är gjorda av gamla sorteringsbord och hyllorna är gamla postfack för sortering, säger Stina.

Vid en vägg står välfyllda lådor med frukt och väntar på att mustas.

– Trädgårdarna dignar av frukt. Att musta är att göra sig av med det dåliga samvetet samtidigt som man får något gott i utbyte. En riktig win win, säger Eva.

– Vi förvandlar fallfrukten till guld. Jag önskar att mustandet kunde få samma genomslag som vinintresset, alla äppelsorter har olika smak och de går att kombinera för att skapa nya smaksensationer, fyller Stina i.

Lagras i ett år

Processen för att musta äpplen, eller för den delen päron, är relativt enkel.

Tre maskiner står redo att ta hand om värmlänningarnas äppelskörd. Först krossas de sköljda äpplena till en massa, därefter pressas saften ur och går igenom en pastöriseringsmaskin som hettar upp musten till ungefär nittio grader. Av 50 kilo äpplen, drygt fem pappkassar, blir det ungefär 25 liter must som tappas på flaskor eller bag in box. Hela processen tar en dryg halvtimme. Musten kan lagras i wupp till ett år och behöver inte kylförvaras.

– Vi hoppas att man ska komma hit med sin frukt dels för att göra must och ta reda på det man har i trädgården, men även för att uppleva något under tiden. Då kan man följa sina äpplen genom hela processen samtidigt som man tar en kopp kaffe och kopplar av i en härlig miljö, säger Stina.

Helgöppet

Under hösten kommer Busteruds gård att hålla öppet på helgerna.

– Vill man vara säker på att få pressa äpplen direkt utan att behöva vänta är det bra att ringa och boka tid. Men det går lika bra att bara komma förbi på en fika, ta en långpromenad i de vackra omgivningarna och köpa med sig en flaska must, säger Eva.